Primăria Şomcuta Mare a început să preia cereri pentru acordarea ajutoarelor de încălzire a locuinţei pentru sezonul rece (2018-2019). Astfel, cetăţenii care au venituri mici pot primi lunar o sumă de bani ca sprijin din partea autorităţilor locale.
În funcţie de venitul net pe membru de familie, ajutorul pentru încălzire poate acoperi integral sau parţial cheltuielile familiilor. De asemenea, acesta se acordă atât pentru încălzirea cu gaze naturale, cât şi pentru cea cu lemne: „Ajutorul pentru încălzirea locuinţei este o măsură de sprijin, suportată din bugetul de stat sau din bugetele locale, destinată consumatorilor vulnerabili cu venituri situate până la un prag stabilit de lege. Aceste ajutoare se acordă pentru acoperirea integrală sau, după caz, a unei părţi din cheltuielile cu încălzirea locuinţei. Ajutorul se acordă pentru consumatorii de gaze naturale şi lemne, dar conform legii, se poate acorda şi pentru încălzire cu energie electrică, însă nu este cazul la noi în administraţie. Acesta se acordă numai pentru un singur sistem de încălzire, fiind cel principal utilizat. Astfel de ajutoare se pot acorda familiilor sau persoanelor singure ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici de 615 lei”, a declarat Gheorghe Buda, primarul oraşului Şomcuta Mare.
Deţinerea unor bunuri duce la excluderea acordării ajutorului
Actele necesare pentru depunerea dosarelor sunt următoarele: Cerere şi declaraţie pe proprie răspundere (viză taxe şi impozite, viză fond funciar); copie C.I. / B.I. pentru membrii familiei peste 14 ani; copie certificate naştere pentru copii sub 14 ani; copie certificat de căsătorie / deces, hotărâre judecătorească de divorţ etc; carte de identitate autoturism / motocicleta (unde este cazul); adeverinţa de venit (inclusiv bonurile de masă), cupon pensie/şomaj/alocaţie/ indemnizaţie, certificat fiscal pentru bunuri mobile şi imobile, adeverinţă de venit de la DGFP pentru veniturile din activităţi independente; factură gaze (pentru locuinţele cu centrale pe gaz). Legea prevede că mai multe bunuri duc la excluderea acordării ajutorului de încălzire a locuinţei. Este vorba despre autoturisme sau motociclete, autoutilitare, autocamioane, utilaje agricole, utilaje de prelucrat lemnul. De asemenea, sunt excluşi de la acordarea ajutorului pentru încălzirea locuinţei şi cei care deţin suprafeţe de teren, animale şi păsări a căror valoare netă de producţie anuală depăşeşte suma de 1.000 euro pentru persoana singură, respectiv suma de 2.500 euro pentru familie: „Oamenii mai trebuie să ştie că pentru acordarea ajutoarelor se fac anchete sociale. Dacă în urma întocmirii anchetei sociale se constată că, la completarea cererii nu s-au declarat date corecte, dreptul la încălzirea locuinţei încetează începând cu luna următoare, iar sumele plătite necuvenit cu acest titlu se recuperează în condiţiile legii. Nerespectarea prevederilor legale de către beneficiari constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 200 lei la 1.000 lei”, a mai subliniat primarul Buda. Dosarele se depun începând cu data de 1 octombrie la Primăria Şomcuta Mare. Stabilirea dreptului la ajutorul pentru încălzirea locuinţei se face începând cu luna depunerii cererii, pentru cei care au depus documentele până la data de 20 a lunii respective şi începând cu luna următoare pentru cei care au depus documentele după această dată.