Duminică, 14 octombrie 2018, sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iaşi, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat slujba de târnosire a bisericii de lemn cu hramul „Sfânta Parascheva de la Iaşi” şi „Sfinţii Români”, prima biserică de lemn din Ţara Oaşului, ridicată după 170 de ani, a oficiat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie şi a rostit cuvânt de învăţătură, preot paroh Marcel Ioan Malanca, protopopul Oaşului.
Slujba de târnosire
După o primire frumosă făcută la sosirea în faţa bisericii, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a oficiat slujba de târnosire a noii biserici de lemn din localitatea Negreşti-Oaş, în prezenţa unui mare sobor de preoţi şi diaconi.
Slujba de târnosire a fost săvârşită după toate regulile Bisericii Ortodoxe, prin aşezarea în Sfânta Masă a Sfintelor Moaşte de Sfinţi Mucenici, a Documentului de sfinţire, a icoanelor celor patru Sfinţi Evanghelişti în cele patru colţuri ale Sfintei Mese, a fost unsă biserica şi Sfânta Masă cu Sfântul şi Marele Mir, după care au fost aşezate veşmintele pe Sfânta Masă.
Pe parcursul desfăşurării Slujbei de târnosire, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a explicat credincioşilor prezenţi ce se petrece în timpul acestei slujbe, unice în existenţa unui sfânt locaş de închinare.
Hramurile noii biserici sunt „Sfânta Cuvioasă Parascheva de la Iaşi” şi „Sfinţii Români”.
Mai multe mii de credincioşi la Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie
Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a săvârşit Sfânta Liturghie Arhierească în fruntea unui sobor de 30 de preoţi şi diaconi, din care au făcut parte Arhim. Dr. Casian Filip, eclesiarhul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare, Arhim. Dr. Emanuil Rus, stareţul Mănăstirii Bixad, Pr. Marcel Ioan Malanca, paroh şi protopop al Oaşului, Pr. Conf. Univ. Dr. Adrian Gh. Paul, paroh în Certeze, prodecan al Facultăţii de Litere şi coordonatorul Domeniului Teologie Ortodoxă „Justinian Arhiepiscopul”, Pr. Mihai Feher, proin-protopop de Oaş, Pr. Nicolae Petruş, protopopul Chioarului, Pr. Dr. Florin Stan, protopopul Lăpuşului, Pr. Florian Mocanu, protopopul Careiului, Pr. Mihai Gheduţiu, secretar protopopesc la Protoieria Lăpuş, preoţi din parohiile învecinate şi Pr. Andrei Bărcaş din Beiuş.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul Psaltic „Theologos” al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, dirijat de Arhid. Prof. Drd. Adrian Dobreanu.
În rândul credincioşilor s-au aflat prefectul de Satu Mare, Darius Filip, primarul oraşului Negreşti-Oaş, Aurelia Fedorca, Radu Roca, vicepreşedinte al Agenţiei Naţionale a Mediului, Ovidiu Silaghi, fost ministru al Transporturilor, Zamfir Danciu, directorul Direcţiei Judeţene de Cultură, Fanea Constantin, viceprimar, Gigi Marincaş, consilier judeţean, Gheorghe Ciocan, fost prefect de Satu Mare, credincioşi din oraş, dar şi din localităţi vecine sau de mai departe.
Cuvântul de învăţătură
Cuvântul Preasfinţitului Părinte Episcop Iustin s-a oprit asupra pericopei evanghelice a duminicii, a pildei semănătorului, în care sămânţa este cuvântul lui Dumnezeu. Sămânţa căzută în pământul cel bun, care rodeşte, reprezintă cei care, cu inimă curată şi bună, aud cuvântul lui Dumnezeu, îl păstrează şi rodesc întru răbdare. Referindu-se la sămânţa din pilda semănătorului, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a spus cu îngrijorare:
„Cuvântul lui Dumnezeu nu rodeşte în orice inimă. Şi acum, actualizând, să revenim la noi, în vremea noastră, oare lucrurile stau altfel? Deloc. Puterea cuvântului lui Dumnezeu parcă nu mai lucrează. Sunt atât de mulţi slujitori ai lui Dumnezeu, sunt atât de mulţi predicatori, şi, totuşi, nu se mai produc minuni. Ce se întâmplă? De ce este aşa? Pentru că lumea a devenit superficială. De ce n-are putere cuvântul lui Dumnezeu, care a avut putere în istoria umanităţii? Cu cuvântul s-au făcut toate şi prin cuvânt, oamenii având credinţă, au dobândit mântuirea, Împărăţia lui Dumnezeu. De ce astăzi nu se mai întâmplă? Biblia este cea mai citită carte, dar oamenii nu o citesc cu credinţă. O citesc ca pe o poveste deosebită. Cuvântul lui Dumnezeu nu lucrează pentru că nu ştim să-l primim în inimă. Cu smerenie, cu evlavie, cu credinţă şi cu recunoştinţă trebuie să ne rugăm ca să rămână roditoare seminţele Evangheliei în inimle noastre”, a precizat Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin.
Distincţii
În semn de înaltă apreciere şi preţuire pentru contribuţia adusă la înălţarea şi împodobirea bisericii cu hramurile „Sfânta Cuvioasă Parascheva” şi „Sfinţii Români” din Parohia Negreşti-Oaş III, preotul paroh Marcel Ioan Malanca, protopop al Oaşului, i-a înmânat Crucea „Sfântul Iosif Mărturisitorul”, ocrotitorul Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului.
Ordinul „Sfântul Iosif Mărturisitorul din Maramureş” pentru mireni şi Gramata Episcopală au fost înmânate primarului din Negreşti-Oaş, Aurelia Fedorca.
Diplome de vrednicie au primit prim-epitropul Vasile Ţânţaş, Consiliul Parohial, Comitetul Parohial, Consiliul Local al oraşului Negreşti-Oaş şi binefăcătorii Vasile şi Iuliana Berinde.
Scurt istoric al bisericii
Biserica s-a zidit între anii 2013, când Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a pus piatra de temelie, şi 2018, când a fost târnosită. Are la subsol o sală multifuncţională, care este destinată activităţii cu tineretul.
Fondurile financiare pentru construirea bisericii, dar şi pentru finisajele interioare şi exterioare, au provenit de la credincioşii ortodocşi ai parohiilor I, II şi III din Negreşti-Oaş, de la Ministerul Culturii şi Cultelor, Consiliul Judeţean Satu Mare, Primăria şi Consiliul Local Negreşti-Oaş, de la sponsori şi credincioşi binefăcători, din ţară şi din străinătate.
Este a treia biserică din oraşul Negreşti-Oaş şi poartă hramul după cel al bisericii monument din Muzeul Ţării Oaşului din Negreşti.