Micul orăşel miner de la poalele Gutîiului a inspirat, de-a lungul vremii, mulţi maeştri ai penelului, care au imortalizat pe pânze casele pline de culoare şi mister, precum şi pitorescul dealurilor, deasupra cărora albastrul cerului i-a fascinat pe maeştrii ”Şcolii băimărene”. Aşadar, de peste o sută de ani, Baia Sprie este un centru de inspiraţie artistică, o continuare a acelor tradiţii remarcabile, localnicii fiind obişnuiţi să vadă, ici şi colo, şevalete unde natura este transfigurată în poezie şi culoare.
De câţiva ani, mica şi cocheta pensiune ”Limpedea” se alătură altor tradiţionale lăcaşuri ale Maramureşului, unde grupuri de artişti se întâlnesc în centre creative, pe care astăzi le denumim tabere. Un inimos şi iubitor al frumosului, ing. Daniel Pop, patronul acestei pensiuni, invită anual un grup de pictori, oferindu-le, pe lângă materiale, toate condiţiile pentru creaţie.
În această strălucitoare toamnă a începutului de octombrie, s-a desfăşurat a V-a ediţie, unde am fost invitat alături de şapte artişti: George Dan – Satu Mare, Lidia Elena Kozma – Baia Mare, Traian Mârza – Alba Iulia, Vasile Ostachi şi George Petrea – Chişinău, Republica Moldova, Nicolae Pop – Satu Mare şi Felician Săteanu – Baia Mare, iar rezultatele, creaţiile noastre, pot fi admirate pe simezele Salonului artelor de la Biblioteca judeţeană ”Petre Dulfu” din Baia Mare, unde, vineri, 7 octombrie 2018, a fost vernisată expoziţia cu cele peste 40 de lucrări. Patronul spiritual al taberi a fost dr. Teodor Ardelean, directorul Bibliotecii judeţene ”Petre Dulfu” din Baia Mare, care la deschidere şi la vernisaj ne-a fascinat cu minunate şi originale cuvântări.
În taberele de la ”Limpedea”, au participat de-a lungul timpului multe personalităţi ale artei plastice, dintre care îi amintesc pe Emil Dobriban, profesor la Universitatea de arte şi design ”Ion Andreescu” din Cluj-Napoca, Nicolae Suciu şi Kovacs Bertalan, profesori la Universitatea de Nord din Baia Mare, secţia de artă plastică, dar şi câţiva artişti valoroşi din Ungaria. Gazda noastră, Daniel Pop, intenţionează ca la ediţiile viitoare să invite, alături de pictori, şi maeştri ai formelor spaţiale, dorind să creeze un complex artistic, care să contribuie la îmbogăţirea patrimoniului cultural al zonei.
Turiştii ce se opresc la pensiunea “Limpedea” rămân plăcut surprinşi de atmosfera unei adevărate galerii de artă (cu portrete, peisaje, flori, ce îmbogăţesc camerele, holurile şi sala de mese), dar şi de ospitalitatea specifică Maramureşului.
Vasile JURJE, artist plastic