La Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă din oraşul Tg. Lăpuş, de curând s-au achiziţionat 11 Smart TV şi 11 tablete, câte un televizor şi o tabletă pentru fiecare clasă. La şcoala respectivă învaţă 130 de elevi înscrişi la învăţământul primar, gimnazial şi profesional, pregătiţi de 34 de profesori calificaţi. Mediul incluziv înseamnă acel mediu în care sunt bineveniţi, protejaţi şi educaţi toţi copiii, indiferent de gen, caracteristici fizice, intelectuale, economice, lingvistice sau alte caracteristici. Cu alte cuvinte, incluziunea în educaţie înseamnă respect pentru diversitate, beneficii pentru toţi elevii, nu orientarea doar către cei excluşi şi asigurarea accesului egal la educaţie sau stabilirea unor măsuri pentru anumiţi copii fără ca aceştia să fie separaţi ori excluşi.
Programul de lucru este de dimineaţa până seara, dimineaţa elevii urmează cursurile iar după amiaza se ţin terapii şi activităţi specifice: formarea autonomiei personale, socializare, terapie ocupaţională, stimulare cognitivă, etc. Aceste activităţi sunt asigurate de către învăţător – educator şi profesor – educator. Bineînţeles, programul de după amiază mai cuprinde şi relaxare prin vizionarea unor filme şi materiale educaţionale.
„Educaţia de calitate este cea prin care oferim oportunităţi reale de obţinere a succesului în experienţa de învăţare. Calitatea educaţiei nu se măsoară în termenii de performanţă, promovabilitate, infrastructură, tehnologie şi confort, ci în capacitatea sistemului, a şcolii şi a dascălilor de a crea posibilităţi de învăţare pentru orice elev. Noi facem ca educaţia incluzivă să fie un proces prin care răspundem diversivităţii nevoilor copiilor prin creşterea gradului de participare la învăţare şi asimilare, reducând excluziunea” – punctează Sorin Vatavului, director Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă.
O problemă majoră constă în faptul că de mai bine de 20 de ani, nu se mai editează manuale pentru învăţământul special, iar cadrele didactice sunt nevoite să adapteze manualele din învăţământul de masă şi să utilizeze auxiliare şi fişe de lucru, special concepute pentru elevii din centrele cu educaţie incluzivă.
Ca o concluzie, dacă vrei să fii profesor la o şcoală specială, tu însuţi trebuie să fii special.
Nick Opriş