„Sunt norocoasă, fericită și onorată să cânt alături de TM Groove” (Maria Hojda)

0
1069

Am prins cu toții drag de sigheteanca Maria Hojda atunci când și-a început periplul în competiția Vocea României și i-am fost aproape până în emoționanta finală. Deși, inițial, a refuzat gândul de a lua parte la această emisiune, la insistențele familiei și ale prietenilor, tânăra a acceptat provocarea, participând alături de talentata sa soră, Ligia. Experiența s-a dovedit nu doar plăcută, ci și oportună, timpul petrecut alături de antrenorul său, Loredana Groza, fiind prielnic carierei sale aflate în plină ascensiune. De curând, însă, tânăra s-a mutat din capitală alegând orașul Timișoara să-i fie gazdă inspiratoare. Din când în când, mai revine și acasă, în Maramureș, emblema copilăriei sale. Maria s-a născut în Sighetu Marmației, urbe în care și-a făcut primele studii, la Liceul Pedagogic „Regele Ferdinand” și Școala de Muzică și Arte Plastice, unde a învățat pianul și viola. Ulterior, tânăra a aprofundat noțiunile de canto clasic la Colegiul de Arte din Baia Mare și s-a perfecționat în pedagogie muzicală la Universitatea Națională de Muzică din București.

• Primul ei videoclip, lansat în noiembrie 2017

Reporter: De curând, te-ai mutat din capitală în Timișoara. Care sunt motivele care te-au determinat să faci această schimbare în viața ta?
Maria HOJDA: În primul rând, mi-am dorit să fiu mai aproape de colegii mei din TM Groove pentru că, în felul ăsta, ne e mai simplu să lucrăm. Apoi, am descoperit că Timișoara îmi priește, mă inspiră, are un vibe pozitiv, e mai multă liniște și aer mai curat decât în București. Nu mai suportam agitația și nebunia de acolo. Acum, am mai mult timp pentru mine și pentru sufletul meu.
R.: De câtă vreme colaborezi cu trupa TM Groove și în ce proiecte muzicale ești implicată alături de membrii ei?
M.H.: Cântăm împreună din ianuarie 2017, avem un proiect de cover-uri și vrem ca, pe viitor, să compunem piesele noastre. Sunt norocoasă, fericită și onorată că am ocazia să cânt pe scenă alături de ei, de TM Groove (Horea Crișovan, Florin Cvașa și Mircea Ardeleanu Jr.).
R.: În noiembrie 2017 lansai primul tău videoclip din cariera solo, Never be. Care e feedback-ul acestuia după un an?
M.H.: A fost primul videoclip din carieră, nu neapărat solo, lansat împreună cu Ceva (Andrei Popa) și a avut un feedback pozitiv. A fost o piesă foarte drăguță, care a rămas în cutiuța cu amintiri pentru că nu am apucat să o mai cântăm din luna noiembrie.

• „Din fiecare emisiune am avut de învățat câte ceva”

R.: Dintre cele trei mari competiții la care ai participat, în diferite etape – Megastar, X Factor și Vocea României – care e cea care și-a pus amprenta semnificativ asupra ta?
M.H.: Din fiecare emisiune am avut de învățat câte ceva și fiecare mi-a mijlocit diferite oportunități în carieră. Emisiunea Megastar a avut un impact foarte puternic asupra mea, m-a trezit puțin la realitate, m-a ajutat să îmi consolidez principiile și să învăț să mă adaptez. A fost primul contact direct cu lumea showbizului, cu lumina reflectoarelor și îmi era foarte greu să o înțeleg având în vedere că aveam 17 ani și treceam printr-o perioadă de transformare atât pe plan fizic, cât și mental/psihic. La preselecțiile de la X Factor am primit un feedback foarte pozitiv și apoi nu m-au mai chemat, fără să îmi spună vreun motiv. Aș putea spune că nu am participat.
R.: La Vocea României, ai ajuns până în finală. Ce a însemnat pentru tine toată această experiență?
M.H.: Inițial, am refuzat să merg la Vocea României, însă la insistențele familiei și prietenilor am acceptat, cu condiția ca Ligia să participe împreună cu mine. A fost o experiență tare faină care m-a scos din anumite zone de confort și, fiind mai matură, am asimilat altfel informațiile primite. Am cunoscut o mulțime de oameni pasionați, profesioniști și am avut ocazia să o descopăr pe Loredana ca antrenor. Păstrez în continuare legătura cu ea. Este un om pe care îl respect și apreciez.
R.: Mai faci parte din trupa de backing vocal a Loredanei Groza?
M.H.: În anul 2013, am fost la prima repetiție cu Loredana și, de atunci, am tot rămas. Colaborez cu ea în continuare, deși mi-am direcționat atenția către activitatea pe care o am cu TM Groove. Am descoperit în Loredana un om puternic, un artist complex și curajos care luptă întotdeauna să își depășească limitele și are aceleași așteptări de la oamenii cu care lucrează. Îi mulțumesc lui Andrei Popa că a făcut posibilă această întâlnire.

• Colaborări cu Zdob și Zdub, Vunk ori Allard van Hoorn

R.: Cu ce artiști ai mai colaborat?
M.H.: De-a lungul anilor, am avut câteva colaborări faine, dar o să îți vorbesc pe scurt despre cele care au avut impact asupra mea. Am cântat alături de Zdob și Zdub în cadrul concertului lor aniversar de la „Arenele Romane”. Am mai fost invitată să cânt împreună cu trupa Vunk, în concertul lor “Autoportrete”. Am colaborat și cu Allard van Hoorn pentru Bienala de Artă Contemporană 2016, unde am avut sarcina de a cânta codurile unor pixeli de pe un panou stradal conceput de el și care conținea 48 de culori. Am creat un concept și apoi am improvizat. Istvan Sky este omul cu care cânt aproape de fiecare dată când vine în România. Cântăm un alt gen de muzică, care te îndeamnă să meditezi și te transpune într-o altă dimensiune. Un alt proiect care mi-a plăcut enorm a fost Souptrip, o trupă care îmbină într-un mod armonios stilurile Electro, World Music, Jazz, Progressive. Am susținut împreună câteva concerte, am lansat și un videoclip pentru piesa „Neuro” și ne-am împotmolit. Oricum, mă bucur că am făcut parte din proiect. Am mai colaborat cu Adrian Tăbăcaru, un prieten și un muzician pe care îl apreciez mult.
R.: Mai revii în Maramureș, acasă, în Sighetu Marmației?
M.H.: Maramureșul este mereu în sufletul meu și revin de fiecare dată când se ivește ocazia. Cel mai des poposesc în Baia Mare, unde s-au mutat părinții împreună cu Francesca, sau la bunici. În Sighet, am fost luna trecută și am fost ușor dezamăgită de ce se întâmplă. Am senzația că Sighetul nu mai e orașul în care am crescut. S-au tăiat foarte mulți copaci, sala de spectacole Studio și alte clădiri istorice sunt lăsate în paragină, în schimb se construiesc hypermarket-uri pe bandă rulantă. Pentru ce e nevoie de atâtea magazine imense într-un oraș așa micuț? Ar mai fi și alte întrebări, dar nu cred că „domnii de la conducere” ar fi dispuși să ne dea un răspuns. Sunt prea multe interese personale, din păcate! Mă bucur, totuși, că sunt în continuare oameni curajoși, calzi și demni care se zbat să lase ceva în urmă și organizează tot felul de activități culturale, artistice, educative.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.