Referendumul pentru modificarea Constituţiei României se desfăşoară în două zile: pe 6 şi 7 octombrie, iar secţiile de votare sunt deschise între orele 7.00 şi 21.00. La ora 21.00 vor mai putea vota doar alegătorii care se află în sala unde îşi exercită votul. În general, persoanele votează la secţia unde sunt arondate şi care se poate consulta pe pagina web la adresa: www.registrulelectoral.ro.
Dacă totuşi persoana care votează nu se află în localitatea de domiciliu în ziua referendumului, aceasta poate vota la orice altă secţie. Astfel, cetăţeanul care, în ziua referendumului naţional, se află într-o altă localitate decât cea în care este înscris în lista electorală, poate să îşi exercite dreptul de vot în localitatea respectivă, la orice secţie de votare, urmând a fi înscris într-o listă suplimentară de către preşedintele biroului electoral al secţiei de votare, pe baza actului de identitate sau a adeverinţei care ţine loc de act de identitate. De asemenea, dacă votantul este omis din lista permanentă, va fi înscris pe lista suplimentară. În Bucureşti în schimb, trebuie să votezi la secţia unde eşti arondat şi nu poţi vota pe listă suplimentară în alt sector. Referendumul se referă la schimbarea definiţiei constituţionale a familiei. Dacă, până acum Constituţia prevedea că familia se bazează pe căsătoria între soţi, modificarea ar înlocui acest cuvânt cu ideea că soţii pot fi doar un bărbat şi o femeie. Aşadar, pe 6 şi în 7 octombrie, românii vor putea vota cu privire la introducerea (şi) în Constituţie a posibilităţii căsătoriei doar între bărbat şi femeie. Astfel, întrebarea la care ar trebui să răspundă cetăţenii cu ”da” sau ”nu” va fi: „Sunteţi de acord cu legea de revizuire a Constituţiei României în forma aprobată de Parlament”?. Motivul pentru care nu a fost inserată întrebarea, explicit, este că Legea nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului prevede că întrebarea de pe buletinele de vot trebuie formulată în sensul prevăzut anterior.
Votul în străinătate
Dacă sunteţi în străinătate, puteţi vota la oricare dintre secţiile de votare deschise pe lângă ambasade, consulate sau institute culturale, pe liste suplimentare. Votul nu este condiţionat de înscrierea în Registrul electoral şi nu vor exista liste permanente. Conform OUG 86/2018, se pot înfiinţa şi alte secţii de votare, cu acordul autorităţilor străine. Dacă în ziua respectivă sunteţi turist, puteţi vota la orice secţie. Din cele 377 secţii de votare înfiinţate în străinătate, 192 vor fi organizate pe lângă misiunile diplomatice, oficiile consulare şi institutele culturale, iar 185 vor fi organizate în alte locaţii, în vederea asigurării unui acces cât mai facil pentru cetăţenii români aflaţi în străinătate în comunităţi semnificative, situate la distanţe mari faţă de sediile misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare. Cele mai multe secţii de votare vor fi organizate în Italia (58), Spania (47), Republica Moldova (35), Statele Unite ale Americii (32), Marea Britanie (19), Franţa (15), Germania (14). În Maramureş există în total 435 secţii de votare. Şi în acestea se va putea vota pe liste suplimentare, dacă este cazul. Ce diferă la Referendum faţă de un scrutin normal este faptul că în secţiile de votare nu există decât preşedinţi de secţie şi 6 membri din partea partidelor parlamentare. De asemenea, nu se vor folosi tabletele pentru înregistrarea în sistem, ca la ultimele alegeri, ci doar înregistrarea pe liste. Alegătorii în schimb, vor avea nevoie tot de actul de identitate, pe baza căruia vor putea vota. Secţiile de votare se vor sigila în data de 6 seara, rămânând sub pază militarizată. Se vor redeschide în ziua de 7 octombrie la ora 7.00, urmând mai apoi ca la ora 21.00 să se închidă pentru numărarea voturilor.
Autorităţile judeţene – măsuri pentru buna desfăşurare a referendumului
La întâlnirea Comisiei Tehnice judeţene pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului naţional pentru revizuirea Constituţiei din data de 6 şi 7 octombrie au fost discutate aspecte cu privire la principalele acţiuni. În această perioadă au fost cinci ordine de prefect (constituirea comisiei tehnice judeţene, constituirea grupului tehnic de lucru, reorganizarea comisiei tehnice judeţene, dimensiunea ştampilei biroului electoral de circumscripţie şi graficul de distribuire a materialelor). “La nivelul judeţului nostru au fost organizate 435 secţii de votare. Am primit de la nivel central materialele necesare pentru buna desfăşurare a referendumului: 469.928 buletine de vot, 433.683 timbre autocolante şi 2.175 ştampile cu inscripţia ”Votat”. Acestea au fost depozitate şi asigurate cu pază militarizată în Palatul Administrativ. Angajaţii instituţiei noastre au pregătit, în aceste zile, toate materiale necesare pentru buna desfăşurare a procesului electoral, care vor fi transportate şi predate în teritoriu, conform graficului de distribuire şi rutelor stabilite”, a spus prefectul Vasile Moldovan.
Până în prezent, la nivelul judeţului Maramureş s-au retras 163 de preşedinţi ai secţiilor de votare. Aceştia au fost înlocuiţi de către Tribunalul Maramureş, prin tragere la sorţi, cu alţii.
Robert PAPP