În perioada 3-7 octombrie 2018, Aerodromul Baia Mare al Aeroclubului României găzduieşte cea de-a V-a ediţie a Maramureş Balloon Fiesta, un proiect ambiţios care pune România pe harta europeană a baloanelor cu aer cald. Intitulată „100 baloane pentru România”, ediţia de anul acesta este dedicată Centenarului României. 100 de baloane cu aer cald din întreaga Europă se reunesc în Baia Mare pentru o întâlnire memorabilă, cu un onest şi asumat mesaj de pace şi bucurie „La mulţi ani, România! Ne bucurăm că eşti !”
Evenimentul aduce în Maramureş 400 de piloţi şi echipaje care călătoresc din 30 de ţări europene, cu baloane de aer cald în maşini de teren şi remorci, neplătiţi, motivaţi de invitaţia de a comemora toţi eroii noştri, indiferent de naţionalitate, la 100 de ani de la sfârşitul Primului Război mondial şi de a celebra Centenarul României.
Azi, 4 oct.2018, este o zi memorabilă pentru Ţara Lăpuşului, niciodată cerul dintre localităţile Rogoz şi Lăpuşul Românesc n-a mai fost acoperit de 100 de baloane cu aer cald ca 100 de lumânări pe tortul României. „Începând cu ora 8,00, lăpuşenii au o ocazie unică să vadă cerul acoperit de 100 de baloane cu aer cald, piloţi cu echipaje venind din 30 de ţări europene printre care: Finlanda, Suedia, Franţa, Ucraina, etc, toţi veterani ai zborului şi campioni în ţările lor. Directorul de zbor al Aeroclubului Român împreună cu Loredana Ionescu, Preşedinte Asociaţia S.E.N.S., au survolat zona Ţării Lăpuşului de la Defileul Lăpuşului până la Groşii Ţibleşului, iar cea mai propice zonă a fost cea dintre Rogoz – Lăpuşul Românesc unde indiferent din ce direcţie bate vântul, se poate zbura în siguranţă” – punctează Vasile Kraus, viceprimar al oraşului Tg. Lăpuş.
În Ţara Lăpuşului, din păcate, nu vor putea zbura în nacela balonului cu aer cald, amatorii de senzaţii tari, acest zbor e unul de antrenament pentru piloţi cu echipajele lor, dar ridicări la ancoră pentru public se va face duminică după amiază pe Aerodromul Aeroclubului Tăuţii Măgheruş.
„O combinaţie de factori propice zborului cu balonul cu aer cald, teren plat, alternanţa deal- vale şi o incursiune în lumea rurală, ceea ce Ţara Lăpuşului are din plin, ne-a oferit oportunitatea de a alege zona dintre Rogoz- Lăpuşul Românesc. Ceea ce le vom oferi oaspeţilor din Europa, e unicat şi cu siguranţă programul cultural „Explorarea satelor din Ţara Lăpuşului” îi va marca pe mulţi, zona fiind puţin cunoscută de marea majoritate a piloţilor veniţi din Europa”- conchide Loredana Ionescu, organizatoarea evenimentului.
Loredana Ionescu este căsătorită cu irlandezul Peter Hurley şi au împreună o fetiţă, Maria – Orla de numai patru săptămâni. Acest eveniment familial a făcut să amâne momentul când Loredana Ionescu va deveni primul femeie – pilot de baloane cu aer cald.
La eveniment participă şi două echipaje româneşti conduse de Ioan Istrate şi Mihai Ilie, ambii din Bucureşti. În ţară sunt cam 17 piloţi licenţiaţi şi cam 20 de baloane cu aer cald, dar nu toate funcţionale. Evenimentul e unul internaţional, şi a fost organizat de Loredana Ionescu şi soţul ei, Peter Hurley, cu sprijinul Consiliului Judeţean Maramureş, Primăria Municipiului Baia Mare, Aeroclubul României, Primăria Tăuţii Măgherăuş, Primăria oraşului Tg. Lăpuş, Primăria Lăpuşul Românesc, Poliţia Transporturi Baia Mare.
Având în vedere Maramureşul şi maramureşenii au fost, în urmă cu 100 de ani, în prima linie a celor care au crezut în ideea de unitate naţională, piloţii vor încerca, în cadrul zborurilor libere, să aterizeze şi în satele Şişeşti şi Băseşti, locuri de origine ale personalităţilor marcante Vasile Lucaciu şi Gheorghe Pop de Băseşti, doi dintre făuritorii României Mari.
Am aflat, din surse demne de încredere, că duminică după amiază în pauza dintre competiţii va avea loc o ceremonie surpriză în care eroina va fi micuţa Maria-Orla şi la care sunt invitaţi câţiva piloţi, prieteni apropiaţi ai celor doi, Loredana şi Peter.
Nick Opriş