În Maramureș • Criză acută de muncitori în construcții!

1
302
Lucrările de construcţie a noii grădiniţe din Petrova înaintează greu din cauza lipsei de muncitori
Lucrările de construcţie a noii grădiniţe din Petrova înaintează greu din cauza lipsei de muncitori

Firmele maramureșene în domeniul construcțiilor nu au oameni cu care să lucreze și astfel întârzie mult lucrările la care se înhamă. Un caz concret îl întâlnim la Petrova, unde constructorul a rămas fără oameni. Primarul spera ca grădinița nouă să se construiască în circa trei luni de zile, până la începerea anului școlar, însă clădirea încă nu există.

Construcția a ajuns la nivel de turnat stâlpii de sprijin și mai apoi urmează zidirea pereților: „Avem o lucrare în derulare, o grădiniță cu 4 săli de clasă, făcută de către Banca Europeană de Investiții. Proiectul se află la stadiul de turnat fundație și placă, iar acum trebuie să se ridice pereții. Deci se lucrează, dar foarte slab, din cauză că executantul nu are oameni cu care să lucreze. Cred că vin doar câte doi, trei oameni pe zi. De tot ce se întâmplă se interesează zilnic cei de la BEI, de la Ministerul Învățământului. Inițial ei au spus că construcția va fi finalizată în trei luni de zile.

Adrian Danci, șef șantier
Adrian Danci, șef șantier

Nu s-a adeverit! Ei au început lucrările în luna iunie și speram că atunci când începe școala să fie gata grădinița, dar nu este! Totuși e bine că au început să ridice stâlpii, au adus cărămida. Investiția se ridică la peste un milion de euro, dar Banca Europeană se ocupă de tot, însă construcția e una mare, complexă, cu patru săli de grădiniță, direcțiune și toate celelalte necesare unei asemenea destinații. Grădinița actuală func­ționează în incinta școlii cu patru clase, dar nu poate funcționa în același loc cu școala. Mai mult, în anul 2008, au fost calamități naturale și clădirea din centrul comunei, în care funcționa atunci grădinița, a fost dărâmată de calamități. De copii nu ducem lipsă, sunt peste 70 de preșcolari. Noua grădiniță va funcționa cu program normal deocamdată, însă dacă vor exista cerințe din partea părinților poate că o vom face cu program prelungit”, a precizat ing. Ion Petrovai, primarul din Petrova.

Zilierii vin două, trei zile și pleacă…

Firmele de construcții apelează la muncitori plătiți cu ziua, însă nici aceș­tia nu stau mult într-un loc. Ei vin, lucrează câteva zile și apoi pleacă: „Sunt o serie de oameni aici în comună, spre exemplu, care ar putea să vină la lucru, că nu au nicio ocupație, dar nu vin în construcții. Sau vin două, trei zile apoi rămân acasă, că au fân, au mere. Nu știu din ce trăiesc oamenii, cum își duc traiul zilnic… Problema cu mâna de lucru insuficientă este însă una la nivel național, chiar și în Europa. Deci la început credeam că e doar aici, la noi. Nu e așa. Vorbesc în Italia cu colegi și îmi spun că nu sunt oameni. Noi vrem să lucrăm repede și să finalizăm lucrarea, dar nu avem cu cine… Sperăm să mergem mai bine de acum înainte, că până aici ne-a fost mai greu. Echipe de zidari, totuși, mai sunt și de zidit în maximum două săptămâni o facem. Până în luna mai a anului viitor, trebuie să fie gata grădinița. Eu sper să o terminăm, dacă nu vom mai avea piedici pe traseu, cum am avut și la început cu terenul. Pe perioada de iarnă, vom lucra la interior, instalațiile se fac. Asta durează cam o lună de zile, deci nu stăm nici atunci”, ne-a explicat Adrian Danci, șef de șantier la lucrarea din Petrova.
Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Maramureș pune la bătaie, în fiecare lună, zeci de locuri de muncă în domeniul construcțiilor și nu numai. Doar săptămâna trecută, AJOFM anunța 524 locuri de muncă vacante în județ, oferta fiind în creștere față de săptămâna precedentă, când se înregistrau 464 posturi disponibile.

1 COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.