În anul Centenarului Marii Unirii, s-a împlinit şi dezideratul credincioşilor greco-catolici din localitatea Săpânța: de a avea propriul lăcaş de cult în care să îl poată preamări pe Dumnezeu. Astfel, duminică, 30 septembrie, enoriaşii au îmbrăcat haine de sărbătoare pentru a-i primi în mijlocul lor pe doi ierarhi ai Bisericii Catolice – Preasfințitul Părinte Vasile Bizău, episcopul de Maramureș, și Preasfințitul Părinte Claudiu Pop, episcop al Curiei Arhiepiscopiei Majore, cel din urmă venit chiar de la Blaj pentru a lua parte la bucuria greco-catolicilor din Săpânţa.
• În masa Altarului, moaștele sfântului Pius al X-lea și ale sfântului Iozafat
La intrarea în curtea bisericii, cei doi ierarhi au fost întâmpinați de Gheorghe Stan, primarul localității Săpânța, de părintele dr. Vasile Iusco, protopop de Sighet, de părintele Mihai Grigor, parohul locului, și de un mare număr de preoți și credincioși veniți la sărbătoarea parohiei Săpânța. Ritualul sfințirii a început prin înconjurarea bisericii de trei ori, prin ungerea cu Sfântul și Marele Mir și prin stropirea cu apă sfințită. După aceea, s-a făcut sfințirea mesei Altarului prin spălarea cu apă de trandafir, prin ungerea lui cu Sfântul și Marele Mir și așezarea în masa Altarului a moaștelor sfântului Pius al X-lea și ale sfântului Iozafat, primul episcop martir greco-catolic. După rânduiala sfințirii bisericii, a urmat Sfânta Liturghie celebrată de cei doi episcopi în fața bisericii şi la care au luat parte 35 de preoți și o mulțime mare de credincioși din Săpânța și din parohiile învecinate. La momentul rânduit, după citirea Evangheliei, Preasfințitul Părinte Claudiu Pop a ținut cuvântul de învățătură în care a asemănat ceremonia de consacrare a unei biserici cu viața creștinului care, prin botez, se consacră lui Dumnezeu și devine templul lui Dumnezeu.
“De aceea, fiecare creștin privește moartea ca pe o trecere spre împărăția lui Dumnezeu. Iar ceea ce este specific locului Săpânța, prin Cimitirul Vesel, este tocmai acest fapt, de a privi moartea într-un mod creștin, într-un mod vesel. Cimitirul Vesel ne spune că moartea nu este un sfârșit, ci o trecere spre adevărata viață, spre viața în Hristos”, a spus episcopul Curiei Arhiepiscopiei Majore.
• “Ceea ce s-a petrecut la Săpânța prin acest eveniment (…) este lucrarea lui Dumnezeu”
La finalul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Vasile Bizău, pomenindu-l pe Sfântul Apostol Pavel din a doua Scrisoare către Corinteni, a asemănat drumul de credință al comunității din Săpânța cu învățătura Apostolului: “Ceea ce s-a petrecut la Săpânța prin acest eveniment unic din istoria unei comunități, și anume sfințirea bisericii parohiale, este lucrarea lui Dumnezeu, este harul Lui care se desăvârșește în sufletele celor care se încred în El. Suntem într-un an cu totul deosebit, un an festiv al Centenarului, și am dorit ca, în acest an, să ajungem la această sărbătoare, iar această biserică, pe care am consacrat-o astăzi, la Săpânța, să i-o oferim lui Dumnezeu în acest an sărbătoresc. Oferim lui Dumnezeu această biserică cu acest altar din această frumoasă localitate istorică. În acest an în care sărbătorim Marea Unire, ne aducem aminte că aici, la Săpânța, acum 100 de ani, paroh era părintele Simion Balea; un preot dedicat comunității și implicat în a organiza comunitatea și pe cei care urmau să plece la Alba Iulia”. La rândul său, părintele Mihai Grigor a mulțumit lui Dumnezeu pentru toate harurile revărsate asupra comunității din Săpânța, ierarhilor pentru prezență, tuturor preoților și credincioșilor, precum și celor care au contribuit și s-au implicat la ridicarea noului lăcaș de cult.
• Crucea pectorală pentru părintele paroh Mihai Grigor
În semn de prețuire pentru meritele deosebite în edificarea lăcașului de cult și punerea în valoare a artei tradiționale maramureșene, dar mai ales ca recunoștință pentru perseverența, răbdarea și tactul pastoral de care a dat dovadă în păstorirea comunității greco-catolice greu încercate, părintelui paroh Mihai Grigor i s-a acordat Crucea pectorală. Vechea biserică din localitate a fost construită în anul 1886 de credincioșii greco-catolici din Săpânța. În anul 1948, a fost confiscată de statul comunist ateu și dăruită Bisericii Ortodoxe în posesia căreia se află și astăzi. Noua biserică parohială este construită în stil maramureșean, fiind proiectată de preotul arhitect dr. Ioan Costin. Piatra de temelie a bisericii a fost așezată de părintele dr. Vasile Iusco în data de 16 noiembrie 2014. Lucrările s-a desfășurat între anii 2014-2018, fiind executate în totalitate de preotul Teodor Bârsan, alături de echipa dânsului. Pictura iconostasului a fost realizată de domnul Marcel Pop din Bușag. Localitatea Săpânța este cunoscută în întreaga lume prin Cimitirului Vesel aflat în imediata apropiere a fostei biserici greco-catolice. Promotorul acestui proiect a fost credinciosul greco-catolic Stan Ioan Pătraș, inspirat din cultura dacilor care socoteau moartea ca pe un eveniment vesel, fiind încurajat și susținut de preotul greco-catolic Simon Balea, paroh în Săpânța și protop onorar.