Început de an şcolar cu probleme pentru sute de şcoli din judeţ

0
91

Sute de unităţi de învăţământ din judeţul Maramureş au început noul an şcolar cu probleme. Aproape jumătate dintre ele nu deţin autorizaţie sanitară de funcţionare, peste 250 nu dispun de sisteme tehnice de supraveghere video şi pază umană, iar câteva zeci nu sunt nici măcar împrejmuite. Mai mult, în cadrul controalelor efectuate de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, au fost constatate peste 160 de nereguli.

• Subprefectul a solicitat transmiterea de adrese pentru alocarea fondurilor necesare

La analiza pe trimestrul III a acţiunilor desfăşurate cu privire la implementarea în judeţ a planului teritorial comun de acţiune pentru creşterea gradului de siguranţă în şcoli, s-a subliniat faptul că 24 de unităţi din Maramureş – grădiniţe, şcoli şi licee, colegii – nu sunt încă împrejmuite. Elisabeta Kramarik, şef compartiment investiţii în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Maramureş, a precizat că acestea se află în localităţile: Baia Mare, Chelinţa, Suciu de Sus, Bocicoiu Mare, Şurdeşti, Giuleşti, Coltău şi Borşa. De asemenea, majoritatea unităţilor de învăţământ nu sunt asigurate cu sisteme de pază. „La nivelul judeţului, 42 de unităţi de învăţământ preuniversitar au asigurată paza – 41 cu pază proprie şi una prin pază cu o societate specializată. Sunt dotate cu sisteme video de supraveghere 185 de unităţi de învăţământ preuniversitar, din care: 102 în mediul rural şi 83 în mediul urban. Din totalul unităţilor de învăţământ preuniversitar, 259 nu dispun de sisteme tehnice de supraveghere video şi pază umană”, a informat Radu Cristian, comisar-şef de poliţie. În acest sens, subprefectul Alexandru Cosma a solicitat transmiterea de adrese către consiliile locale, respectiv Consiliul Judeţean, pentru alocarea fondurilor necesare împrejmuirii. Alte probleme identificate se referă la asigurarea iluminatului pe timp de noapte, refacerea marcajelor rutiere şi semnalizării corespunzătoare pentru prevenirea accidentelor (a fost primită o sesizare de la Văleni – Călineşti, unde trecerea de pietoni din zona şcolii nu este bine semnalizată).

• Nicio documentaţie depusă pentru autorizaţia de securitate la incendiu

Tot în cadrul celui de-al treilea trimestru, inspectorii din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Gheorghe Pop de Băseşti” al judeţului Maramureş au efectuat 26 de controale în unităţile de învăţământ. Au fost constatate 162 de nereguli din care 58 au fost soluţionate în timpul controlului, iar 68 au fost sancţionate – 67 avertismente şi o amendă în valoare de 1.000 lei. Nici în acest interval, nu au fost depuse documentaţii şi nici nu au fost eliberate autorizaţii de securitate la incendiu pentru unităţile de învăţământ. „Principalele cauze identificate pentru neautorizarea privind securitatea la incendiu sunt: începerea lucrărilor de execuţie a construcţiilor fără solicitarea/obţinerea avizului; lipsa documentaţiilor tehnice la proiectul tehnic, respectiv procesele-verbale de recepţie la terminarea lucrărilor; funcţionarea în spaţii închiriate, în clădiri monument istoric sau bloc de locuinţe. Autorizarea de securitate la incendiu se realizează pe fiecare clădire existentă în incintă cu funcţiunile spaţiilor şi în baza documentaţiilor tehnice existente”, a adăugat Elisabeta Kramarik. O altă problemă a şcolilor vizează autorizaţiile sanitare. Din totalul de 416 unităţi de învăţământ din judeţ – din care 27 unităţi particulare – doar 211 deţineau autorizaţie sanitară până la 31 august.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.