Alături de Arcadie Suceveanu, invitat al Serilor de Poezie de la Deseşti este scriitorul Nicolae Spătaru (foto). Când Arcadie mi-a confirmat venirea sigură a însoţitorului său, m-am interesat de scriitorul care răspunde prin cărţi la acest nume. Născut în Ţinutul Herţa, s-a format în atmosfera literară de la Cernăuţi. Apoi coboară la Chişinău, unde se petrece împlinirea literară. Este specialist în titluri incitante, care m-au cucerit. După numele unei cărţi mi-am botezat şi eu însemnarea de faţă.
Substanţa poeziei lui îşi are izvorul în lecturi temeinice din literatura română şi cea universală. De aici emanciparea lirică, îndrăzneala de a cuceri noi teritorii armonizate cu propria lui credinţă poetică. Arcadie îl consideră „una dintre vocile autentice ale poeziei autohtone care au produs un stil memorabil”. Ca orice poet profund este bântuit de nelinişti şi măcinat de întrebări. Are insomnii europene şi îl cheamă în ajutor pe Borges: “Dacă Europa va fi salvată, va fi salvată întreaga lume”. Prietenul Ştefan Hostiuc i-a surprins lirica astfel: „Emancipată, grăbită, ironică, poezia lui Nicolae Spătaru iese în stradă să-şi recruteze noile glorii, dorind a-şi completa stocul mai vechi de apocalipse, iubiri de nisip şi alte revoluţii care s-au produs, în chip absolut surprinzător”.
Pentru mine, recunosc, venirea în ospeţie literară în Maramureş, a lui Nicolae Spătaru, se suprapune cu descoperirea unui poet seducător prin prospeţimea şi profunzimea mesajului. Un spectacol interior de o cuceritoare modernitate. Cu o ironie subtilă, care sporeşte valoarea poeziei sale. Fii binevenit, în curtea poeţilor, la Deseşti, Nicolae Spătaru!