Românii sunt chemaţi în 7 octombrie la vot. Şase milioane de cetăţeni trebuie să se prezinte la urne pentru ca referendumul ce vizează redefinirea familiei în Constituţie să fie considerat valid. Prezent zilele trecute la Biblioteca Judeţeană “Petre Dulfu” din Baia Mare, preşedintele Coaliţiei pentru Familie, Mihai Gheorghiu, a precizat că “trebuie să facem tot ce ne stă în putinţă pentru a aduce cât mai multă lume la vot pentru a nu pierde ca popor şansa de a ne apăra valorile, de a apăra societatea”. Organizarea referendumului e considerată de Mihai Gheorghiu ca fiind “o ocazie istorică”.
Preşedintele Coaliţiei pentru Familie, Mihai Gheorghiu, a fost prezent în Baia Mare, alături de avocata Ana Corina Săcrieru. Cei doi au participat la o masă rotundă pe tema referendumului, la Consiliul Judeţean, aici fiind prezente autorităţile maramureşene, dar şi şefi de instituţii deconcentrate. Dialogul pe acelaşi subiect a continuat la Biblioteca Judeţeană “Petre Dulfu” din Baia Mare, discuţiile fiind moderate de conf. univ. dr. din cadrul Centrului Universitar Nord Baia Mare, Delia Suiogan.

În cadrul conferinţei, Mihai Gheorghiu a semnalat că “acest subiect e unul extrem de important, atinge vieţile noastre, ale tuturor, e vorba de viitorul societăţii noastre, dar mai ales e vorba de viitorul copiilor noştri. Referendumul se va referi la definirea constituţională a familiei ca fiind consimţită dintre un bărbat şi femeie. Acesta e proiectul de revizuire a Constituţiei. La referendum trebuie să fim 6 milioane”. El a mai atras atenţia că “normalitatea vieţii noastre este supusă schimbărilor”. Mihai Gheorghiu a dat exemplul Franţei unde, recent, a fost eliminat din certificatele de naştere denumirea de mamă şi tată, fiind înscrise denumirile de părinte 1 şi părinte 2.

Pe de altă parte, preşedintele Coaliţiei pentru Familie a mai arătat că “prin referendumul pentru această protecţie constituţională a definiţiei familiei, noi dăm răspuns ca societate, ca popor împotriva acestui dictat ideologic”. Legat de indiferentismul care există în societate când vine vorba despre acest subiect, Mihai Gheorghiu a punctat că referendumul nu vizează o anumită categorie de persoane sau viaţa unora, ci se doreşte doar ca normalitatea să nu devină anormalitate. “Nu dorim decât bunul-simţ, buna-credinţă şi evidenţa normalităţii şi a firescului. Există acest indiferentism şi această idee că nu trebuie să ne intereseze pe noi, că nu e niciun pericol. Când primiţi această replică, aduceţi-vă aminte că aceştia sunt victimele unei manipulări şi ale unui sofism. Pe noi ne interesează care e efectul acestei impuneri ideologice asupra noastră, noi nu discutăm despre nişte persoane, de viaţa altor persoane. Dacă nu o facem noi, nu o va face nimeni. Efectele vor fi suportate de noi, de familiile noastre, de copiii noştri”, a adăugat Mihai Gheorghiu.
Coaliţia pentru Familie a depus în Parlament, în 26 mai 2016, listele cu 3 milioane de semnături din partea celor care au cerut modificarea Constituţiei, în sensul de a înlocui termenul “soţi” cu exprimarea “bărbat şi femeie”. După mai bine de trei ani de aşteptare, plenul Senatului, care a fost Cameră decizională, a aprobat, marţi seara, proiectul de lege privind revizuirea articolului 48 din Constituţia României. Acesta prevede că familia se întemeiază pe căsătoria între un bărbat şi o femeie, şi nu între soţi, aşa cum este în prezent. Revizuirea Constituţiei se face prin referendum.