În perioada 3-7 septembrie 2018, la Târgu Lăpuş, s-a desfăşurat Şcoala de vară „Geodiversitate în Maramureş”, ediţia II-a. Programul, desfăşurat pe parcursul a 5 zile, a fost diversificat, menţinând trează atenţia participanţilor avizi de cunoaştere şi iubitori de geografie, geologie, biologie, fizică, astronomie.
În prima zi, participanţii au vizitat Muzeul de Mineralogie „Victor Gorduza” din Baia Mare, iar pe drumul spre Tg. Lăpuş, cei 20 de olimpici la disciplinele geografie, biologie, fizică şi astronomie au poposit la firma CMC Cărbunari, unde au văzut fluxul tehnologic de prelucrare a rocilor ornamentale. A doua zi, a avut loc o excursie în Cheile Lăpuşului, rezervaţie naturală declarată arie protejată, o zonă de defileu cu sectoare de tip canion, abrupturi stâncoase, cascade, peşteri, faună sălbatică şi floră specifică stâncilor. Traseul a fost cu plecare din Tg. Lăpuş spre Peteritea, Pod Sălniţa, Custura Cetăţelei, Cheile Lăpuşului, aproximativ 25 km, cu reîntoarcerea în Tg. Lăpuş. Elevii, însoţiţi de 6 profesori de specialitate, au fost iniţiaţi în petrografie: tipuri de roci, mod de formare, exemple şi utilizări, elemente introductive de paleontologie.
„Proiectul la care am avut onoarea să fim gazde ne-a oferit oportunitatea de a promova atracţiile turistice din Ţara Lăpuşului, cu Defileul Cheilor Lăpuşului, o zonă protejată, de o rară frumuseţe şi diversitate de relief, faună şi floră. Vreau să amintesc aportul managerului Muzeului de Mineralogie, conf. univ. dr. ing. Ioan Denuţ, şi al inspectorului şcolar de geografie, Adrian Gavra, fără de care nu era posibilă organizarea programului” – precizează Claudiu Nedea, profesor de geografie, directorul adjunct al Liceului Teoretic „Petru Rareş” din Tg. Lăpuş.
În a treia zi, a avut loc o sesiune de iniţiere în mineralogie: geneză, clasificarea şi identificarea eşantioanelor minerale, exemplificarea unor proprietăţi fizice ale mineralelor şi utilizarea lor în diferite domenii, prezentarea pietrelor semipreţioase şi ornamentale. Discuţiile interactive au avut loc între elevii olimpici, profesorii de specialitate şi cei doi muzeografi. A fost organizată şi o excursie pe traseul Tg. Lăpuş – Răzoare şi retur, cu identificarea şi colectarea de micaşisturi cu granaţi din albia râului Lăpuş.
Ziua a patra a început cu o excursie pe traseul Tg. Lăpuş – Lacul Lighet – Staţia Meteo – Mănăstirea Rohia – Valea lui Bâlc – Tg. Lăpuş. Pentru divertisment, s-a întocmit un traseu de orientare în teren.
Ultima zi a fost cea a concursurilor, discuţiilor, impresiilor… Astfel, în incinta Campusului Şcolar din Tg. Lăpuş, s-a desfăşurat concursul „Ştiinţele Pământului”, urmat de discuţii la obiect, impresii de călătorie şi completarea unor chestionare, pentru a vedea modul în care elevii au perceput această experienţă. Mitru Leşe, primarul oraşului Tg. Lăpuş, pe post de amfitrion, a premiat câştigătorii concursurilor şi a oferit diplome de participare.
La finalul taberei, în drum spre Baia Mare, participanţii s-au oprit la Muzeul Florean din localitatea Cerneşti.
Nick OPRIŞ