Aniversarea a 52 de ani de la absolvirea Facultăţii de Agricultură

0
447

Din cei 120 de absolvenţi ai Facultăţii de Agricultură Cluj, promoţia 1966, doar 21 au răspuns „prezent” la invitaţia ing. Nicolae Sima să vină în Seini pentru întâlnirea anuală. În orele petrecute împreună, cu emoţia şi bucuria revederii, gazdă bună le-a fost pensiunea Trei Pini. Au participat invitaţi din Bistriţa-Năsăud, Covasna, Satu Mare, Bihor, Cluj, Hunedoara, iar din Seini, alături de organizator, a mai fost Octavian Gligan.
S-a strigat catalogul şi aşa am aflat că mulţi dintre ei s-au retras din activitate, cu regret, şi acum se bucură de fii şi de nepoţi. Dar unii dintre ei nu se lasă, practică în continuare meseria de agricultor.
Ioan Moldovan, în toată cariera lui, s-a preocupat de destinele IAS-ului Gherla, iar din anul 2011 este administratorul mănăstirii Nicula, gestionînd 200 ha de teren agricol, o fermă de găini şi una de vaci de lapte.
Ioan Bartha a fost şef de fermă, apoi director al IAS Sfîntu Gheorghe (8 ani înainte de 1989 şi 11 după), iar azi administrează, împreună cu fiica şi ginerele, aproape 500 ha de teren agricol pe care cultivă rapiţă pentru ulei, grîu de toamnă, porumb, soia, cartof. Produce anual 3.500 t de cartofi, care ajung în Auchan şi Cora. Producţia de cereale şi seminţe este vîndută mai multor brutării din judeţul Braşov şi traderilor ADM şi Bunge. În anul 2001, a devenit doctor în agronomie. Este mîndru că ferma sa de familie, înfiinţată în acelaşi an, împreună cu soţia (25 ha de teren arabil, atunci) se află pe mîini bune, prin fiica sa, economist, şi ginerele său, medic veterinar. „O producţie mare se poate întreţine doar cu un parc propriu de tractoare, maşini şi utilaje agricole de mare capacitate şi depozite cu sisteme de climatizare”, ne-a spus Ioan Bartha.
Istvan Duka a fost 8 ani director la IAS Valea lui Mihai, judeţul Bihor. Ca sportiv de performanţă, a jucat hochei în Divizia A la „Ştiinţa” Cluj şi Miercurea Ciuc. În prezent, întreţine o livadă de 0,30 ha, lîngă casă, unde a plantat 150 de pomi fructiferi diferiţi şi 6 soiuri de viţă-de-vie, din care produce vin pentru familie şi prieteni.
Raveca Trif Dobre îşi aduce aminte de anii în care a fost preşedinte de CAP la Petroşani. Retrasă din activitate (a lucrat şi la DADR Hunedoara), participă anual la întîlnirile cu colegii, însoţită de soţul ei, Petre Dobre, campion naţional şi european de rugbi cu „Farul” Constanţa şi „Ştiinţa” Petroşani.
Karol Draveczky din Satu Mare a fost inginer agronom la CAP Tătăreşti, apoi a lucrat D.R.I.F.O.T. Baia Mare, ca inginer proiectant de îmbunătăţiri funciare, pînă în anul 1969. A revenit în la Satu Mare, în aceeaşi meserie, practicată pînă la pensionare. La 30 de ani muncă, i s-a acordat ordinul „Meritul Agricol” clasa a III-a. A fost consilier judeţean timp de 20 de ani, în prezent fiind un „pensionar liniştit”. Şi-a adus aminte că pe locul pensiunii „Trei Pini” pe vremuri era sediul GOSTAT-ului Seini. „Am locuit acolo, în casa de oaspeţi, fiind în practică studenţească pentru cîteva luni”.
Un drum interesant a parcurs în viaţă şi Lucian Jidav. În anul IV, s-a transferat de la Cluj la Bucureşti, alegând specialitatea horticultură. A trecut pe la D.R.I.F.O.T. Bucureşti, 2 ani, apoi la Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură şi Floricultură Vidra, unde a fost cercetător, director ştiinţific şi general (1967-1987). Revenit la Cluj, a fost directorul Complexului de Seminţe de Legume şi Flori, pînă la pensionare. În prezent este managerul societăţii Agrosem Impex Cluj. Dr. ing. Lucian Jidav este cunoscut ca specialist în legumicultură, timp de 15 ani a coordonat producerea de seminţe de legume şi flori din România. Notabil este că nu s-a rupt de generaţia de absolvenţi clujeni, participînd la reuniunile lor anuale.
Vasile Tabără este din Bistriţa, a urmat şi cursurile de jurnalistică în Bucureşti şi astfel a ajuns să lucreze ca redactor la ziarul bistriţean „Ecoul” (acum „Răsunetul”), unde a ajuns chiar redactor-şef. A deţinut apoi funcţia de director general la Oficiul de Cadastru Bistriţa, pînă la pensionare. Timp de 28 de ani a fost expert evaluator financiar şi evaluator tehnic judiciar, fiind preşedintele filialei Corpului Experţilor Filiala Bistriţa. Acum are propria sa firmă.
Organizatorul întîlnirii, ing. Nicolae Sima, este unul dintre ingineri agronomi recunoscuţi în Maramureş. „Sînt un slujitor al agriculturii. Îmi iubesc cu pasiune meseria, pe care o practic de 51 de ani. Dacă am un regret, este faptul că la întîlnirea din acest an au venit puţin colegi”.
Alături de poza de grup, oaspeţii au primit ca amintire şi un pliant, special realizat pentru acest eveniment, în care apar informaţii despre Seiniul de azi şi Seiniul de odinioară. La reuşită a contribuit şi trupa muzicală „Trubadurii”, condusă de prof. Mircea Patovan.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.