Clopoţelul a sunat din nou

0
492

Cum a debutat anul şcolar în Baia Mare?

Forfota a cuprins comunităţile la începerea noului an şcolar 2018-2019, preşcolarii şi elevii s-au reîntors în bănci. Pentru a marca deschiderea anului şcolar aşa cum se cuvine, în toate unităţile de învăţământ au fost organizate festivităţi în cadrul cărora s-au rostit cuvinte de bun-venit, cu sfaturi şi încurajări pentru învăţăcei. Pentru ca anul să fie lipsit de incidente, momentele festive au debutat cu o scurtă slujbă de binecuvântare. La nivelul judeţului Maramureş, clopoţelul a sunat pentru circa 67.000 de preşcolari şi elevi.

Catalogul electronic, vizibil pentru părinţi

La Şcoala Gimnazială “Lucian Blaga” din Baia Mare, vor învăţa în acest an şcolar, în 36 de clase, circa 1.060 de elevi. Unitatea funcţionează în spaţiul de pe str. Progresului, unde sunt 27 de săli de clasă pentru ciclul primar şi gimnazial, precum şi pe str. Vasile Alecsandri, unde există 9 săli de clasă şi o sală de sport. Pentru a asigura condiţii optime de învăţare, aici s-au realizat lucrări de igienizare, s-a raşchetat parchetul în aproape toate sălile de clasă. În plus, conducerea instituţiei a pregătit documentaţia pentru extinderea şi reabilitarea unui corp de clădire de pe str. Progresului. De asemenea, cu sprijinul Primăriei Baia Mare, a fost primită o clădire de pe str. Petofi Sandor, unde va fi deschis un Centru de Excelenţă în Educaţie.
Din acest an, Şcoala „Lucian Blaga” pune la dispoziţia părinţilor catalogul electronic. Practic, fiecare director, profesor, elev sau părinte va avea acces la propriul cont Adservio, unde va putea regăsi informaţii şcolare centralizate şi actualizate: note, absenţe, foi matricole, statistici, activităţi destinate cadrelor didactice, activităţi extraşcolare, albume foto, anuare.

Ioana Popovici
Ioana Popovici

“Ca realizare, este vorba despre implementarea platformei ADSERVIO şi a catalogului electronic, prin care părinţii pot să vadă în timp real situaţia elevului. Alături de noi, sunt încă 9 unităţi şcolare din Baia Mare care beneficiază de acest program pilot. Se vor putea vedea notele elevului, dar şi ce face copilul la şcoală. Vor fi tablete pentru comunicarea dintre părinţi, diriginţi şi profesorii de la clasă. Platforma se adresează elevilor, părinţilor şi cadrelor didactice. La început va fi mai greu pentru dascăli, dar sperăm să se adapteze şi să înţeleagă că acesta e viitorul. Noi am luat ca exemplul de bune practici Liceul Teoretic „Emil Racoviţă”. Primăria Baia Mare a facilitat accesul la acest program, care e implementat la nivelul ţării doar în Alba Iulia”, a spus Ioana Popovici, directorul adjunct al Şcolii Gimnaziale “Lucian Blaga”.
În Baia Mare, acest program mai este implementat la Şcolile gimnaziale “Avram Iancu”, “Nicolae Iorga”, “George Coşbuc”, Colegiul Tehnic “Anghel Saligny”, Colegiul Naţional “Vasile Lucaciu”, Colegiul Naţional “Gheorghe Şincai”, Colegiul Economic “Nicolae Titulescu” şi Colegiul Naţional “Mihai Eminescu”.

Laboratoare moderne pentru practică

Nicoleta Han
Nicoleta Han

La Colegiul Economic “Nicolae Titulescu” din Baia Mare, anul şcolar a debutat fără probleme. Aici vor învăţa în acest an şcolar peste 1.200 de elevi. Pe lângă sălile de clasă, unitatea este dotată cu laboratoare moderne pentru practică. “Am început cu multe emoţii, încredere şi convingere că vom obţine rezultate bune la olimpiade şi la bacalaureat. În urma reevaluărilor şi modernizării Colegiului Economic, avem săli reprezentative, respectiv laboratoarele de alimentaţie publică, în care elevii pot face practică, iar această practică e continuată la agenţii economici cu precădere din Maramureş”, a spus Nicoleta Han, director adjunct.

Table magnetice în fiecare sală de clasă

Liceenii care studiază la Colegiul Naţional “Mihai Eminescu” au fost întâmpinaţi cu săli dotate modern. S-a reuşit ca în fiecare sală de clasă să fie montată o tablă magnetică. “Anul şcolar a început foarte bine, în sensul că suntem pregătiţi cu investiţii importante. Am avut obiective ambiţioase pe care le-am realizat. În fiecare sală de clasă, avem table magnetice noi, dotate cu tot ce trebuie, acele markere speciale şi bureţi pentru curăţire. Aveam, din anul şcolar anterior, videoproiectoare şi laptop-uri. Înlocuind tablele, a fost necesară şi igienizarea claselor”, a afirmat Rodica Mone, director adjunct al Colegiului Naţional “Mihai Eminescu” din Baia Mare.

Rodica Mone
Rodica Mone

Totodată, din acest an şcolar, se doreşte ca în fiecare sală să existe câte un aparat multifuncţional. “Asociaţia Părinţilor şi-a propus ca în acest an şcolar să doteze fiecare sală de clasă cu o multifuncţională, respectiv un copiator şi o imprimantă. E nevoie de foarte multe fişe de lucru, testele sunt mai uşor de administrat, tezele semestriale… În cadrul activităţilor de predare, e important să avem aici posibilitatea de a multiplica materialele şcolare. Vor fi utile şi pentru tipărirea revistelor şcolii”, a precizat Rodica Mone.
În acest an şcolar, la Colegiul Naţional “Mihai Eminescu”, vor învăţa peste 900 de elevi în 32 de clase, câte 8 clase pe fiecare nivel de studiu.
Anul şcolar 2018-2019 va avea 34 de săptămâni. Vacanţa de iarnă va începe cu trei zile înainte de Crăciun, iar vacanţa de vară din 2019 va începe pe 14 iunie. Structura anului şcolar 2018-2019 este: semestrul I (10 septembrie 2018 – 1 februarie 2019); semestrul al II-lea (11 februarie 2019 – 14 iunie 2019) Suplimentar, clasele din învăţământul primar şi grupele din învăţământul preşcolar beneficiază de vacanţă în săptămâna 27 octombrie – 4 noiembrie 2018. Pentru clasele terminale din învăţământul liceal, anul şcolar se încheie în data de 31 mai 2019, iar pentru clasa a VIII-a, în data de 7 iunie 2019.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.