A fost târnosită biserica veche de 122 de ani din Măgureni

0
275

Duminică, 9 septembrie 2018, duminica dinaintea Înălţării Sfintei Cruci, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat slujba de târnosire a bisericii din Parohia Măgureni, Protopopiatul Lăpuş, preot paroh Ioan Florin Pălincaş, urmată de Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie Arhierească şi de cuvântul de învăţătură.

Slujba de târnosire

Sat mic, de doar 45 de locuinţe şi 160 de credincioşi, Măgureniul are o biserică monumentală, construită din piatră şi cărămidă între 1890-1896. Pe atunci satul avea circa 400 locuitori (410 în anul 1900). Locuitorii contemporani au pus mână de la mână şi, cu ajutorul lui Dumnezeu, au reuşit ca în anul 2008, pe vremea preotului paroh Petru Chifor, să demareze lucrările de renovare a sfintei biserici, reuşind să tencuiască biserica, să o doteze cu tâmplărie nouă şi să execute partea de scoruş din zid. Lucrările au continuat şi sub păstorirea preotului Ioan Florin Pălincaş, care a venit în parohie în 2011, după trecerea la Domnul a preotului Petru Chifor. Aceasta a fost cea mai intensă perioadă de renovare a bisericii: s-a executat drenajul la biserică şi, cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Episcop Iustin, s-au început din nou lucrările la pictură de către pictorul Marius Cioran, care a fost finalizată în 2017. În urma vizitei pastorale a Preasfinţitului Părinte Chiriarh Iustin din anul 2014, s-a refăcut sfânta masă şi proscomidiarul. În anul 2016, s-au montat noua catapeteasmă şi uşile de acces, toate executate în lemn de stejar de către meşterul popular Viorel Mihiş din localitatea Baba. În acelaşi an, s-a montat tubulatura de ventilaţie în incinta bisericii, materialele fiind donate de către Robert Francisc din Baia Sprie. Între anii 2016 şi 2018, s-au montat icoanele noi pe catapeteasmă, executate de pictorul Marius Cioran. În anul 2017, s-au executat lucrările de încălzire centrală la biserică, pe panouri radiante, costurile fiind suportate de Deputatul Avocat Dr. Remus Adrian Borza şi de credincioşii din Măgureni. Tot în această perioadă, a fost introdus curentul trifazic în biserică, instalaţia electrică a fost reconfigurată şi consolidată de către inginerii Dorin şi Alexandru Medan. Cheltuielile lucrării au fost suportate de către inginerul Dorin Medan. În anul 2018, biserica a fost dotată cu mobilier nou, compus din scaun arhieresc, străni, închinători, executate de meşterul Viorel Mihiş din Baba, şi au fost montate policandre noi din bronz, prin sponsorizare din partea lui Remus Adrian Borza şi a credincioşilor din Măgureni.
Slujba de târnosire s-a făcut după toate rânduielile Bisericii Ortodoxe: în piciorul Sfintei Mese, rezidite din materiale de foarte bună calitate, cu tăblie din marmură, de mărime potrivită şi fără trepte în jurul ei, au fost puse Sfinte Moaşte de Sfinţi Mucenici şi Documentul de Sfinţire, iar în cele patru colţuri, în locurile făcute în marmură, au fost aşezate icoanele celor patru Sfinţi Evanghelişti, gravate în marmură, ca să nu se şteargă: Matei, Marcu, Luca şi Ioan. A fost unsă cu Sfântul şi Marele Mir biserica în exterior şi interior, Sfântul Altar, pictura, proscomidiarul, catapeteasma şi icoanele de pe ea.Cu ocazia târnosirii, pe lângă hramul istoric Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a dat şi al doilea hram acestui sfânt locaş de închinare, hramul sărbătorii împărăteşti din ziua târnosirii, adică Sfinţii şi Drepţii Dumnezeieşti Părinţi Ioachim şi Ana.

Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie

În fruntea unui sobor de peste 30 de preoţi şi diaconi, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a săvârşit Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie. Din sobor au făcut parte Arhim. Dr. Casian Filip, eclesiarhul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare, Pr. Dr. Florin Stan, protopopul de Lăpuş, Pr. Mihai Chira, protopopul de Vişeu, Pr. Ioan Florin Pălincaş, paroh, Pr. Vasile Botiş de la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, preoţi din parohiile comunei Cerneşti, din cele vecine şi din protopopiat, preoţi invitaţi. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul Psaltic „Theologos” al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, dirijat de Arhid. Prof. Drd. Adrian Dobreanu. În mulţimea de credincioşi, s-au aflat primarul Vasile Giurgiu al comunei Cerneşti, viceprimarul Ionel Gherghel, deputatul şi avocatul dr. Remus Adrian Borza din Bucureşti, născut în Măgureni, alţi binefăcători, sute de credincioşi invitaţi la acest eveniment din viaţa satului.

Biserica lui Hristos, prin puterea Crucii, ne păzeşte, ne ocroteşte, ne ajută

În faţa credincioşilor veniţi la biserica din Măgureni, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a ţi­nut un cuprinzător cuvânt de învăţătură pornind de la Evanghelia zilei, dar inspirat şi de duminica actuală, cea dinaintea Înăl­ţării Sfintei Cruci.
„Întruparea Mântuitorului se adresează întregii lumi, a spus Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin. Răstignirea Mântuitorului se face pentru întreaga umanitate, pentru ca tot cel ce crede Întrînsul, tot, de oriunde, din orice timp, din orice loc, din orice neam, din orice seminţie, tot cel ce crede Întrânsul să nu piară şi să aibă viaţă veşnică. Este foarte profundă teologia acestui verset, pentru că Întruparea Mântuitorului a venit să salveze toate neamurile Pământului, iar noi, care am intrat prin poarta Botezului în creştinism, suntem creştini ai Crucii şi ai Învierii, ai Răstignirii şi ai biruinţei prin Înviere. Noi nu privim Crucea ca pe un obiect, Crucea pe care S-a Răstignit Hristos, Crucea în cultul ortodox nu sunt doar două lemne puse unul peste altul sub formă de cruce, ci are întotdeauna zugrăvit pe ea Chipul Mân­tuitorului, a specificat Preasfinţitul Părinte Epis­cop Iustin. Crucea a fost, pentru Apostoli, după Pătimirea, Moartea şi Învierea Domnului şi Înălţarea la Cer, Crucea a fost arma de biruinţă şi a rămas arma de biruinţă. Crucea în vremea Apostolilor a fost propovăduită, a fost cinstită şi a fost oferită ca armă de biruinţă. Biserica lui Hristos, prin puterea Crucii, ne păzeşte, ne ocroteşte, ne ajută.”

Distincţii

În semn de înaltă apreciere şi preţuire pentru activitatea pastoral-misionară, edilitar-gospodărească şi social-filantropică şi pentru contribuţia adusă la înnoirea şi împodobirea bisericii cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” şi „Sfinţii şi Drepţii Dumnezeieşti Părinţi Ioachim şi Ana” din Parohia Măgureni, Protopopiatul Lăpuş, preotul paroh Ioan Florin Pălincaş a fost hirotesit iconom stavrofor.Pentru contribuţia adusă la înnoirea şi împodobirea bisericii din Măgureni, primarul Vasile Giurgiu şi viceprimarul Ionel Gherghel au primit Gramata Episcopală. Diplome de vrednicie au fost oferite prim-epitropului Gheorghe Marcel Medan, consilierilor parohiali Ioan Roman, Gheorghiţă Ro­man, Teofil Medan, Vasile Florean, Doru Florean, Vasile Pinte, Claudiu Manciu, Aurel Viman, fostului primar Nelu Vasile Şovre, cântăreţului bisericesc Radu Roman şi paraclisierului Augustin Medan, precum şi binefăcătorilor Deputat şi Avocat Dr. Remus Adrian Borza, Ing. Dorin Medan, Sebastian Gherghel, Ioan Dolha, Gheorghe Roman şi pictorilor bisericeşti Marius Cioran şi Daniel Burnar. Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a primit în dar, pentru Muzeul Episcopiei, o icoană.

Preasfinţitul Părinte Arhiereu-Vicar Timotei Sătmăreanul a slujit în satul natal Rohia

Din încredinţarea Preasfinţitului Părinte Episcop Iustin, Preasfinţitul Părinte Arhiereu-Vicar Timotei Sătmăreanul a oficiat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie în biserica copilăriei Preasfinţiei Sale, biserica cu hramul „Naşterea Maicii Domnului” din satul natal Rohia, Protopopiatul Lă­puş, în fruntea unui sobor format din toţi cei peste 30 de preoţi care s-au născut în Rohia şi au venit împreună cu familiile la acest praznic. Din sobor au fă­cut parte Arhim. Dr. Macarie Motogna, exarhul mănăstiresc şi stareţul Mănăstirii „Sfânta Ana” Rohia şi fostul consilier eparhial administrativ, Pr. Ioan Pop, fiu al satului. Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul a transmis un cuvânt de binecuvântare din partea Preasfinţitului Părinte Episcop Iustin al Maramureşului şi Sătmarului.
La Sfânta Liturghie, s-au rugat împreună cu Ierarhul toţi fiii satului, de aproape sau de mai departe, veniţi pentru această mare sărbătoare a bisericii şi satului. A fost pentru prima dată când hramul acestei biserici a fost ţinut cu atâta dăruire, credincioşii din Rohia fiind ataşaţi de generaţii de Mănăstirea „Sfânta Ana” Rohia, pe care o iubesc nespus de mult. A fost o sărbătoare de suflet, a fost o întâlnire cu fiii satului, în faţa cărora Preasfinţitul Părinte Arhiereu-Vicar Timotei Sătmăreanul a rostit un cuvânt de învăţătură, pornind de le Evanghelia duminicii, de la Sfântul Evanghelist Ioan 3, 13-17, convorbirea Mântuitorului Iisus Hristos cu Nicodim. În cadrul Sfintei Liturghii, un diacon a fost hirotonit întru preot.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.