În Anul Centenarului Marii Uniri, Corul Bărbătesc din Finteuşu Mare împlineşte 100 de ani de activitate neîntreruptă sub deviza “Ne-am unit inimile, gândurile şi glasurile pentru a proslăvi prin cântec Neamul Românesc şi pe Bunul Dumnezeu”. Spre sfârşitul Primului Război Mondial, când încă pe câmpul de luptă mai cădeau şi români, când soarta românilor din Transilvania era incertă, un grup de trei intelectuali ai satului, preotul Valer Dragoş şi învăţătorii Gavril Bogdan şi Nistor Dragoş s-au gândit că un asemenea eveniment trebuie întâmpinat cu mare fast. Aşa au decis înfiinţarea unui cor bărbătesc. Primul concert al corului a avut loc în Şomcuta Mare în ziua de 1 decembrie 1918 unde chiorenii erau adunaţi pentru a afla marea veste de la Alba Iulia, Unirea cea Mare.
Pentru a marca acest moment aniversar, în Finteuşu Mare se vor organiza în zilele de 8 şi 9 septembrie, mai multe manifestări culturale. Sărbătoarea va debuta astăzi, 8 septembrie, de la ora 9.30 cu săvârşirea Sfintei Liturghii la Biserica Ortodoxă din localitate, urmată de un parastas de pomenire a coriştilor decedaţi. Evenimentul include şi o festivitate de dezvelire şi sfinţire a Monumentului cântecului coral, sfinţirea lăcaşului de cultură din Finteuşu Mare, precum şi lansarea volumului “O sută de ani de cântec coral la Finteuşu Mare”. După-amiaza zilei de astăzi se va încheia la ora 16 cu un concert coral susţinut de corurile invitate din Ţara Chioarului.
A doua zi, duminică, 9 septembrie, de la ora 9.30 va fi oficiată Sfânta Liturghie, iar de la ora 15 va începe concertul coral omagial susţinut de Corala “Armonia” din Baia Mare, dirijor Mihaela Bob Zeiceanu, Corul “Preludiu” al Societăţii “Tinerimea Română”, dirijor Voicu Enăchescu, Corala “Armonia” a Arhiepiscopiei Tomisului, dirijor Iulian Dumitru şi Corul Bărbătesc din Finteuşu Mare, dirijor Andrei Dragoş. De la ora 18, va fi susţinut un concert de Ansamblul Folcloric Transilvania şi invitaţii săi.