Mai multe infracţiuni în Maramureş

0
396
Liviu Grozavu, comisar-şef de Poliţie, şeful IPJ Maramureş

Fenomenul infracţional ia amploare în judeţul Maramureş. O demonstrează datele statistice făcute publice de oficialii din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Maramureş. Conform raportului prezentat în şedinţa Colegiului Prefectural, au crescut infracţiunile economico-financiare, infracţiunile contra persoanei, infracţiunile de agresiune sexuală, tâlhăriile, dar şi ameninţările.

În primele şase luni ale acestui an au fost semnalate 4.970 de infracţiuni în creştere cu 130 de fapte faţă de perioada similară a anului anterior. Comisar-şef de poliţie Liviu Constantin Grozavu, şeful IPJ Maramureş a arătat că se constată o creştere a infracţiunilor economico-financiare, dar şi a celor de altă natură.
“La infracţiunile economico-financiare avem 351 faţă de 298 în perioada similară a anului trecut. Înregistrăm o creştere de 17, 79%. Infracţiunile judiciare sunt în număr de 3.157. Au scăzut cu 95 faţă de perioada similară a anului trecut, procentul fiind de 2,92 %. De asemenea, s-au înregistrat 1.462 infracţiuni de altă natură, mai multe cu 172 raportate la perioada anterioară, ceea ce reprezintă 13,3 %”, a spus comisar-şef de poliţie Liviu Grozavu.
Şeful IPJ Maramureş a mai arătat că s-au înmulţit infracţiunile contra persoanei, cele de vătămare corporală, ameninţările. “Avem 1.531 infracţiuni contra persoanei, în creştere cu 70 fapte, ceea ce înseamnă o creştere de 4,79%. Se remarcă o creştere a faptelor de vătămare corporală din culpă, cu un plus de 89 de fapte, la rele tratamente aplicate minorului avem o creştere cu 5 fapte, lipsire de libertate în mod ilegal, creştere cu 7 fapte, infracţiunile de ameninţare cresc cu 104 fapte. Infracţiunile de agresiune sexuală cresc cu 5 fapte. la infracţiunile contra patrimoniului s-au înregistrat 1.983 fapte penale în scădere cu 93”, a adăugat Liviu Grozavu.
Situaţia e una îngrijorătoare şi în ceea ce privesc tâlhăriile, faptele contra siguranţei circulaţiei, cele la codul vamal sau silvic. “Au fost sesizate 1.254 furturi, cu 34 mai puţine şi 41 tâlhării cu 12 mai multe. Dintre acestea trebuie să menţionăm că 28, reprezentând 68% s-au înregistrat în Baia Mare. Constatăm că 292 furturi s-au comis din locuinţe, 161 din societăţi comerciale, 117 din buzunare, poşete sau genţi şi restul din autovehicule. La co­dul de procedură vamală avem o creştere de 75 fapte, iar la codul silvic, infracţiunile au crescut cu 37. Faptele contra siguranţei circulaţiei au crescut cu 20. Infracţiunile stradale au scăzut cu 13%, fiind înregistrate 194 de cazuri”, a explicat şeful IPJ Maramureş.
Statisticile mai evidenţiază creşterea infracţionalităţii în mediul rural. Astfel, în timp ce, în mediul urban, numărul infracţiunilor a crescut cu 0,51%, adică plus 17 fapte, în mediul rural se înregistrează un plus de 120 fapte penale, adică 7,96%. Cele comise în străinătate au scăzut cu 7 fapte penale. Mai mult de jumătate din faptele penale au fost comise noaptea.
Una din cauzele care au dus la creşterea fenomenului infracţional este în strânsă legătură cu lipsa personalului specializat. Comisarul-şef de poliţie a precizat că se remarcă “lipsa personalului specializat care să se poată constitui mai multe patrule de ordine şi siguranţă publică şi subdimensionarea dispozitivului de siguranţă şi ordine publică din cauza numărului mic de angajaţi pe acest segment”. O altă cauză ar fi eliberarea din penitenciar a mai multor persoane condamnate pentru fapte similare comise anterior, care au beneficiat de celebra lege a recursului compensatoriu. Cauzele sunt însă multiple şi sunt incluse în raportul pe primul semestru al conducerii IPJ Maramureş.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.