Olimpiada Meşteşugurilor Artistice Tradiţionale, faza naţională • Premii pentru elevii maramureşeni

0
402

Recent la Muzeul Astra din Sibiu s-a desfăşurat faza naţională a Olimpiadei Meşteşugurilor Artistice Tradiţionale. Au participat peste 265 de elevi, ocupanţi ai locurilor întâi la fazele judeţene ale olimpiadei din întreaga ţară. Timp de o săptămână, Maramureşul a fost reprezentat printr-un grup de patru elevi de la Palatul Copiilor din Baia Mare: Cadar Cristian, Chiver Andreea, Mone Andreea-Maria-Ioana şi Niţu Alexia-Maria, însoţiţi şi coordonaţi de profesor Maria Gina Stanciu.
Pe durata a cinci zile de competiţie cu un juriu pe măsură, avându-l ca preşedinte pe prof. univ. dr. Ilie Moise, elevii Palatului Copiilor din Baia Mare, au avut ocazia să îşi demonstreze talentul şi măiestria preocupărilor lor, atât publicului larg, cât mai ales în faţa exigentului juriu. A fost o ediţie de un înalt nivel artistic, copiii şi tinerii dovedind o bună pregătire şi un bogat volum de cunoştinţe, o certitudine că meşteşugurile sunt pe mâini bune. Rezultatele au fost pe măsura muncii depuse. Astfel, echipajul din Maramureş s-a întors acasă cu un premiu întâi şi trei premii doi.
Unul dintre elevii participanţi, singurul care a obţinut premiul întâi este Cristian Cadar, elev în clasa a VI-a. El este mândru că a cucerit juriul şi vizitatorii cu măştile populare pe care le realizează cu multă dragoste la Palatul Copiilor din Baia Mare, acolo unde studiază sub îndrumarea prof. Maria Gina Stanciu. “Sunt impresionat că particip pentru a cincea oară la olimpiadă şi că am obţinut un premiu doi şi patru premii întâi. Atmosfera de competiţie nu m-a împiedicat pentru a lega noi prietenii şi a socializa cu ceilalţi participanţi din toate judeţele ţării şi nu numai. De fiecare dată îmi face mare plăcere să revin în Muzeul Astra din Sibiu, deoarece în fiecare an am realizat că a apărut ceva nou, case recondiţionate sau noi achiziţii ceea ce este îmbucurător pentru păstrarea tradiţiei noastre strămoşeşti. Sunt foarte fericit că am reuşit să atrag din nou atenţia juriului şi a vizitatorilor muzeului,cu măştile populare din Ţara Maramureşului. Aceste măşti le cos cu multă pasiune şi drag şi le port in pragul sărbătorilor de iarnă” a spus Cristian Cadar.
La rândul său, Andreea Chiver, elevă în clasa a XI-a sub coordonarea profesorului Marcel Stanciu de la Palatul Copiilor Baia Mare a spus: ”Cele cinci zile petrecute în mijlocul peisajului de poveste, alături de ceilalţi participanţi,indiferent din ce parte a ţării vin, reuşesc să aprindă flacăra tradiţiei. În cadrul olimpiadei am participat la secţiunea pictură- icoană pe sticlă, unde au fost cei mai mulţi concurenţi. Am participat patru ediţii la rând, de fiecare dată obţinând premii valoroase”.
Alexia Niţu a fost la prima ei participare la Olimpiadă. Ea a fost încântată de modul cum s-a desfăşurat evenimentul. „Sunt la prima mea participare la Olimpiada Meşteşugurilor Artistice de la Sibiu. Am rămas profund impresionată de multitudinea obiceiurilor şi tradiţiilor româneşti, de varietatea costumelor populare specifice fiecărei zone a ţării. Anul acesta am participat la secţiunea podoabe şi am obţinut premiul doi la confecţionarea unui zgărdan. O contribuţie importantă la obţinerea acestei performanţe o are şi doamna profesor Maria Stanciu, căreia îi mulţumesc pentru sprijinul şi îndrumarea pe care mi-o oferă” a declarat ulterior Alexia Niţu, elevă în clasa a VIII-a la Palatul Copiilor Baia Mare.
Cea de-a patra participantă, Andreea Mone clasa a X-a, elevă a profesorului Marcel Stanciu de la Palatul Copiilor Baia Mare, a participat la secţiunea prelucrarea lutului unde a obţinut premiul doi. ”Participând pentru pri­ma dată, am avut mari emoţii, iar ceilalţi concurenţi de la secţiunea prelucrarea lutului au fost nişte adversari foarte puternici. Sunt mândră că am reuşit să obţin premiul doi!”.
Copiii participanţi la olimpiadă au fost impresionaţi de modul în care organizatorii, atât cei din Inspectoratul Şcolar Sibiu, cât şi cei din Muzeul Astra, au încercat să-i surprindă, incluzând în program şi momente recreative cum ar fi: vizitarea Grădinii Zoologice din apropierea Muzeului Astra şi a Muzeului propriu-zis, iar câteva seri la rând au fost răsfăţaţi cu intrarea gratuită la concertele rock ale ARTmania Festival Sibiu.
Prof. dr. Ion Iuga directorul Palatului Copiilor Baia Mare, împreună cu profesorii îndrumători Maria Gina Stanciu şi Marcel Stanciu i-au felicitat pe elevi, dar şi pe părinţii care au înţeles să-i încurajeze pe micuţii lor în aceste tipuri de activităţi. De asemenea, profesorii coordonatori de la Palatul Copiilor au arătat că au fost sprijiniţi şi de cei de la Inspectoratul Şcolar Judeţean Maramureş.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.