Înaltpreasfinţitul Irineu Pop, Arhiepiscopul ortodox al Alba Iuliei, fiu al comunei Băseşti, obişnuieşte să liturghisească periodic, cel puţin la doi ani, în biserica parohială din localitatea natală. Fiecare întoarcere la origini semnifică, deopotrivă, pentru ierarh şi pentru locuitorii comunei, care l-au aşteptat cu drag şi l-au primit cu emoţie, un prilej de bucurie curată şi roditoare, de comuniune sinceră şi de mulţumire adusă lui Dumnezeu, pentru darurile Sale, printre care şi acest moment. Evenimenul de anul acesta a avut loc la 19 august, în Duminica a XII-a după Rusalii, când la Sfânta Liturghie s-a citit pericopa evanghelică cu tânărul bogat, dornic de obţinerea vieţii veşnice (Matei, 19, 16-26), prilej cu care Înaltpreasfinţitul Irineu a rostit o foarte înălţătoare şi profundă predică.
Conform site-ului Arhiepiscopiei Alba Iulia (www.reintregirea.ro), în cuvântul de învăţătură adresat credincioşilor prezenţi, Arhiepiscopul a spus, printre altele: „Fiecare zi trebuie considerată ca un dar preţios al iubirii lui Dumnezeu, dar mulţi oameni nu vor să înţeleagă aceasta. Generaţia de astăzi este ataşată de lucrurile trecătoare şi nu vrea să înţeleagă faptul că ceea ce s-a întâmplat în zilele Potopului şi ceea ce s-a petrecut cu Sodoma şi Gomora s-ar putea repeta cât de curând. Din Sfânta Scriptură ne vine avertismentul: «Dumnezeu nu Se lasă batjocorit; căci ce va semăna omul, aceea va şi secera». Hristos, Mântuitorul lumii, cutreieră astăzi plaiurile noastre ca oarecând drumurile Palestinei, adică Galileea, Samaria şi Iudeea, şi ne invită să-I dăm Lui mintea, inima şi voinţa noastră. Să-L primim cât timp acest timp de har şi de graţie nu s-a sfârşit şi câtă vreme soarele străluceşte pe cer. Să nu amânăm întoarcerea noastră la Dumnezeu, ci să-I predăm Lui viaţa şi fiinţa noastră până nu e prea târziu. Dacă Îl punem pe Dumnezeu pe primul plan în existenţa noastră şi în familia noastră, vom vedea multe minuni desfăşurându-se în faţa ochilor noştri spirituali. Cu Dumnezeu vom gusta deliciile dragostei dumnezeieşti, iertătoare şi tămăduitoare, şi apoi, uimiţi de marea Sa milostivire, vom simţi îndemnul lăuntric de a exclama: «Mare eşti, Doamne, şi minunate sunt lucrurile Tale şi nici un cuvânt nu este de ajuns spre lauda minunilor Tale»„.
La finalul slujbei de la biserică toţi cei prezenţi au fost binecuvântaţi şi au primit câte o iconiţă cu Mântuitorul Iisus Hristos. Apoi credincioşii băseşteni şi soborul de preoţi în frunte cu Ierarhul, cu protopopul locului şi cu noul preot din Băseşti, s-au îndreptat spre casa memorială a marelui bărbat al Unirii, George Pop. Aici, a fost oficiată o slujbă de pomenire a marelui om de stat, după care Chiriarhul Alba Iuliei a rostit un cuvânt impresionant despre personalitatea lui George Pop de Băseşti. Înaltpreasfinţia Sa a subliniat trăsăturile morale care l-au caracterizat pe bătrânul naţiei, precum şi credincioşia sa faţă de neamul românesc pe care l-a reprezentat în cele mai înalte foruri politice ale vremii. De asemenea, a amintit şi de spiritul său filantropic prin care îi ajuta material pe toţi cei aflaţi în lipsuri şi pe consătenii săi pentru care avea un respect deosebit. Cu acest prilej a fost prezentată şi noua sa carte „George Pop de Băseşti – tribun memorandist şi luptător pentru libertate şi unitate naţională”, dăruită şi aceasta, câte un exemplar, celor prezenţi. Despre această lucrare trebuie spus că, deşi nu este foarte voluminoasă, este scrisă de cineva care are un adevărat cult pentru George Pop de Băseşti, astfel că din conţinutul său rezultă emoţia cu care autorul se apropie de marea personalitate evocată. „Acum, când celebrăm Centenarul Marii Uniri, îi aducem ofranda recunoştinţei noastre profunde lui George Pop de Băseşti, seniorul înţelept şi generos, care şi-a identificat existenţa sa cu aspiraţiile de veacuri ale neamului său asuprit şi umilit, pentru ca noi să trăim astăzi, liberi şi stăpâni, într-o Românie Mare”, sunt doar câteva cuvinte din carte, care spun multe despre gândurile împărtăşite.
Autorul nu este la prima omagiere, scrisă, a lui George Pop de Băseşti. Pe vremea când era episcop vicar în Cluj Napoca, în 1996, la împlinirea a 160 de ani de la naşterea marelui bărbat, a scris o monografie a localităţii natale, unde mai bine de jumătate este dedicată acestei personalităţi. Încă din pagina de titlu a monografiei: „Băseştiul şi ilustrul său bărbat George Pop” ne spune motivaţia scrierii: „la împlinirea a 160 de ani, de la naşterea lui George Pop de Băseşti aduc, prin această modestă monografie, un pios omagiu celui care a luptat şi a suferit pentru Neamul Românesc, ca ilustru memorandist, vrednic ctitor de asezăminte culturale şi făuritor al întregirii noastre naţionale”. În concepţia autorului de atunci, şi foarte probabil şi (de) acuma, chiar fizionomia spirituală a Băseştilor s-a format sub influenţa covârşitoare a marelui om politic şi luptător naţional, căci valorile împărtăşite de acesta s-au perpetuat până azi.
Aşadar, la Băseşti, a avut loc o întâlnire emoţionantă a băsăştenilor cu unul dintre fiii săi, Dr. Irineu Pop, Arhiepiscopul ortodox al Alba Iuliei, un om foarte cultivat şi profund credincios Bisericii Sale şi Neamului Românesc. În scurte repere biografice, pentru cei care-l cunosc mai puţin, reţinem că ÎPS Sa s-a născut la data de 2 iulie 1953, în comuna Băseşti. Şcoala primară şi gimnaziul le-a urmat în satul natal, între anii 1960-1968, dovedindu-se, dintru început, foarte silitor la învăţătură, fiind tot timpul premiant. Răspunzând vocaţiei pentru preoţie, s-a înscris la cursurile Seminarului Teologic Ortodox din Cluj-Napoca, pe care le-a absolvit în anul 1973, ca şef de promoţie. În anul 1974, începe cursurile universitare la Institutul Teologic Universitar din Sibiu, pe care, după primul an, le continuă la Institutul Teologic Universitar din Bucureşti. Aici obţine în 1978 titlul de „Licenţiat în Teologie”, cu calificativul „excepţional”, fiind, şi de această dată, şef de promoţie. În perioada 1981-1984 a frecventat cursurile de Doctorat în Teologie în cadrul Institutului Teologic Universitar din Bucureşti, la secţia Teologie sistematică. A mai urmat studii aprofundate la Institutul Teologic Prezbiterian din Princeton (New Jersey – USA) şi alte studii şi stagii de pregătire. A fost tuns în monahism în 1978, iar în perioada 1990-2011 a fost episcop vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului. Din 2011 este Arhiepiscopul de Alba Iulia (sursa: www.reintregirea.ro) .
Mai adăugăm faptul că este cetăţean de onoare al comunei Băseşti, distincţie oferită, la 31 iulie 2016, de primarul Ioan Călăuz, care şi de această dată l-a întâmpinat la intrarea în localitate cu tradiţionala pâine (în fapt un frumos colac) şi sare, şi urarea de „Bine aţi revenit acasă”! Spunem şi noi: „Întru mulţi ani, Stăpâne”!
P.S.: Credem că dacă la 100 de ani de la Marea Unire pe tronul arhiepiscopal de la Alba Iulia se află un băseştean această realitate nu poate fi doar o întâmplare, ci noi vedem aici şi lucrarea proniei divine!
Ioan Neamţiu – bibliotecar (şi fost preot la Băseşti, între anii 1996-2001)