Aşa cum suntem obişnuiţi în ultima vreme, ţipţerii vişeuani şi-au dat întâlnire pentru a-şi revedea urbea părăsită cu câţiva ani, pentru a-şi revedea locurile natale, unde s-au născut, au trăit şi muncit, pentru a se întâlni cu cei dragi rămaşi pe aceste meleaguri. Prezenţa populaţiei de etnie germană în Vişeu de Sus începe cu cea de-a doua jumătate a veacului al XVIII-lea, ca urmare a stăpânirii habsburgice în Transilvania, Banat, Crişana şi Maramureş, în vederea exploatării principalelor bogăţii (sarea şi lemnul) din noile provincii. Ei au fost aduşi din ţinutul Salzkammergut din Austria Superioară, regiunea Spis (Zips) din Slovacia.
Evenimentul a fost organizat de Forumul Democrat German din Vişeu de Sus (preşedinte Leopold Langtaler), în perioada 18-19 august. Vicepreşedintele FDG, Alfred Fellner, în cuvântul de deschidere, a afirmat: “Festivitatea de astăzi provine de pe Valea Vaserului. Strămoşii noştri sărbătoreau periodic o festivitate a întâlnirii tuturor locuitorilor de etnie germană în zonă, cu scopul menţinerii valorilor limbii şi culturii care au fost aduse prin venirea lor aici, în zonă”. Au trecut 28 de ani de la înfiinţarea Forumului German din Vişeu şi s-a sărbătorit a XXII-a ediţie a Zipsertreff-ului, denumit sugestiv “Sus pe Valea Vaserului”, sub motto-ul: “Rădăcinile sunt izvorul vieţii noastre”.
Cu o punctualitate nemţească, programul începe cu o suită de cântece tradiţioale, în care polka şi valsul primează, executate de fanfara Rodna (Bistriţa-Năsăud), atestată în 1860, cu activitate continuă, dirijată de Szabo Lehel. Prezentatorii Maia Demeter şi Cătălin Hartzos, în limbile română şi germană, anunţă începerea spectacolului. Prima formaţie – Corul mixt al FDG, dirijat de Erwin Husak. Apoi scena este “invadată” de elevii Liceului Tehologic, clasele cu predare în limba germană, pregătiţi de Ildiko Dombos, Niţa Scopeţ, Marcela Bora. Aceştia prezintă dasuri populare germane, cântece, recitări (Eduard Langtaler şi Daniel Bora). Îşi face apariţia pe scenă o veche cunoştinţă din anii anteriori – Grupul de dans “Gute Laune” din Satu Mare, sub îndrumarea coregrafului Karl Heinz Rindfleisch. Urmează grupul de dans “Edelweiss” al FDG, juniori şi seniori, cunoscut în ţară şi străinătate, care prezintă o suită de dansuri specifice, într-o coregrafie nouă, iniţiaţi de prof. Zavaczki Horst.
Printre oaspeţii de onoare se numără Walter Uberhard – preşedintele FDG Maramureş, Gabriela Rist – vicepreşedinte FDG Satu Mare, Olah Zsolt – preotul şi părintele spiritual al parohiei catolice. Fanfara îşi continuă misiunea şi începe petrecerea.
Spectacolul ia sfîrşit, dar nu şi manifestările. A doua zi dimineaţa, toată suflarea germană a participat la slujba religioasă, apoi la defilarea grupurilor culturale prin centrul oraşului, cu minunatele costume multicolore, dansând şi făcând ultimele fotografii pentru a le arăta celor care nu au putut participa. Această sărbătoare a etnicilor germani arată că ei doresc să-şi păstreze identitatea, promovând valorile prin păstrarea obiceiurilor şi tradiţiilor. Ce poate fi mai frumos ca muzica, dansul şi buna înţelegere între oameni? Până la următoarea ediţie, Alles gute! Aufidersen”!