În replică la reportajul „Patru zile la românii de peste Prut”, publicat la finalul lunii trecute, moldoveanul Andrei Caras, absolvent al Centrului Universitar Nord din Baia Mare, doreşte să expună câteva detalii care, în opinia sa, conturează, de fapt, situaţia reală din Republica Moldova.
• Salariul minim, de trei ori mai mic decât cel din România
„Am văzut recent, în Graiul Maramureşului, articolul despre băimărenii care au fost în excursie în Republica Moldova. Din partea lor, totul a fost foarte frumos şi au decis, astfel, să împărtăşească cu lumea partea cea mai plină a paharului, dar multe lucruri nu au fost spuse pe nume. Situaţia reală e destul de urâtă şi o spun cu părere de rău”, punctează tânărul adăugând faptul că, din anul 1991, de la obţinerea independenţei Republicii Moldova, ţara nu a evoluat, ci, din contră, situaţia internă este din ce în ce mai negativă. „Ajung rar acasă, dar simt de fiecare dată faptul că lucrurile stau tot mai prost. În primul rând, locurile de muncă sunt foarte puţine şi prost plătite. Salariul minim pe economie este undeva la 2.500 de lei moldoveneşti, echivalent la 500-600 de lei româneşti. Adică de trei ori mai mic ca în România. Dacă ai un loc de muncă, dar trebuie să stai în chirie, e şi mai greu. În Republica Moldova, chiriile sunt în euro şi destul de ridicate”, explică Andrei Caras. Situaţia e similară şi când vine vorba de rentele celor ieşiţi la pensie. „Pensia minimă este de 500-600 de lei moldoveneşti, adică 150-200 de lei româneşti. Iar aceşti bani vin după 30-40 de ani de muncă”, continuă tânărul subliniind faptul că, într-un astfel de context, preţurile din Republica Moldova sunt ridicate. „Unele preţuri sunt chiar mai mari decât în România. Vă dau un exemplu: într-un mall din Iaşi am mâncat un meniu ce costa 18 lei. În Chişinău, aceeaşi mâncare e 50 lei”, creionează Andrei Caras.
• „Deşi în realitate totul e la pământ, la televizor totul e frumos”
Pentru a ne imagina situaţia reală din Republica Moldova, tânărul îşi compară ţara cu România anilor ’90. „Vara aceasta, eu am făcut turul României, am trecut prin oraşe precum Constanţa, Bucureşti, Piteşti, Iaşi, Cluj-Napoca, Baia Mare, Suceava, Braşov, Sibiu. Am văzut o bună parte din România şi pot să spun că drumurile sunt foarte bune. Tot ce am observat e că România are nevoie de autostrăzi. Prin comparaţie, după ce treci vama, în Republica Moldova, mergi efectiv prin cratere, gropi. Drumurile sunt într-o stare foarte proastă. Drumurile naţionale de la noi arată mai rău decât cele din România din mediul rural. Singurul care deţine cât de cât o poziţie e Chişinăul. Aici, s-a asfaltat recent bulevardul principal – Ştefan cel Mare şi Sfânt -, s-au făcut trotuare. Te simţi ca într-un oraş european. Dar, când ieşi din zona bulevardului, situaţia e critică”, lămureşte Andrei Caras. În oraşele mai mici din Republica Moldova, problemele sunt mai accentuate. „În Bălţi, spre exemplu, totul e ruinat, drumurile sunt doar pietruite, trotuarele lipsesc, clădirile sunt vechi, comuniste”, povesteşte tânărul. Totodată, Andrei Caras accentuează faptul că, în Republica Moldova, manipularea e în floare. „Deşi în realitate totul e la pământ, la televizor totul e frumos. La orice post de televiziune, vezi doar minciuni, manipulare, mesaje antiromâneşti”, arată tânărul. Într-o astfel de situaţie, Andrei Caras este bucuros de faptul că numărul unioniştilor creşte pe zi ce trece. „Oamenii se trezesc. Copiii pleacă în România, vin şi le deschid ochii părinţilor. Populaţia care vrea unire creşte încet, dar sigur. Cred că salvarea Republicii Moldova stă în unirea cu România”, concluzionează tânărul.
Să ştii, tinere, că am văzut şi sărăcia, şi opulența bisericilor, şi drumurile pentru tancuri, şi căldura sufletească a oamenilor. Am constatat şi penibilul emisiunilor tv, identice cu ale noastre.