Mistreţii distrug totul în Chioar!

0
1209

Pagubele produse de mistreţi sunt tot mai mari în satele din zona Chioarului. Primarii află aproape în fiecare zi asemenea necazuri ale localnicilor. Păgubiţii au renunţat să mai facă cereri de despăgubire, deoarece nu a existat niciun caz în care un păgubit să fi primit vreun ban.

Şefii administraţiilor locale cunosc problema, se lovesc zilnic de ea, însă sunt legaţi la mâini când vine vorba de rezolvarea ei. Ioan Burde, primarul din Valea Chioarului, ne-a explicat: „Soluţii nu prea mai văd. Nici acum nu se dă voie să se facă goană, că asta-i legea. Vânătorii nu au voie să împuşte mistreţii noaptea, cu lumină. Modificarea este că le-a crescut vânătorilor cota de animale pe care pot să le împuşte, încât să poată să diminueze efectivele, dar cu restricţiile menţionate, aşa că nu prea au cum. Cereri de despăgubire tot vin la primărie. Chiar acum a venit o solicitare din Fericea. Dar oamenii s-au săturat să tot vină la primărie, că nu primesc nimic, aşa că nu le mai fac. De când ştiu eu n-a existat nicio despăgubire a sătenilor, că s-au găsit tot felul de motive, că nu-i îngrădit terenul, chiar dacă mistreţul i-a scurmat în grădina de lângă casă, până la fundaţie! Au venit cei de la ITRSV, au constatat şi cu atât au rămas. Oamenii nu se mai aşteaptă să fie despăgubiţi. Ei ştiu că oricum nu le dă nimeni nimic, dar speră ca măcar să se termine cu această problemă şi anul viitor să-şi poată cultiva orice de care să aibă parte ei, nu mistreţii!”

Sătenii refuză să-şi mai cultive terenurile!

Ioan Burde – primarul din Valea Chioarului

Unul dintre efectele negative ale atacurilor mistreţilor este acela că păgubiţii refuză să-şi mai cultive terenurile. „Problema e că s-au diminuat în ultimii ani culturile din cauză că oamenii refuză să-şi mai lucreze terenurile. Nu numai culturile sunt distruse, ci şi pajiştile naturale. Şi astea le distrug, pentru că nu au hrana necesară, deoarece nu mai există păduri seculare, care le asigurau mistreţilor ghinda. Mai mult, efectivele au sporit, nici vânătorii nu mai ştiu câte animale au pe fondurile de vânătoare. Toată lumea discută legea vânătorii, dar măsurile care ar trebui nu se iau! Dacă animalul domestic al unui ţăran produce altcuiva o pagubă, nu proprietarul lui plăteşte? Ei, mistreţii ai cui sunt?! Sunt ai fondului de vânătoare? Sunt ai statului? Efectivele au fost diminuate pe hârtie, fondurile de vânătoare n-au primit cotă mare, pentru a nu trebui să asigure hrană multă. Mi-a spus cineva din zonă că i-a intrat în lanul de porumb o turmă de mistreţii şi l-au pus la pământ! Animalele sălbatice nu se mai tem, vin în ograda omului. Noi suntem puşi între ciocan şi nicovală. Cetăţeanul la cine să meargă? Dacă vine la primărie o dată, de două ori, de trei ori, a rămas şi cu paguba, dar şi cu drumuri făcute degeaba, că noi nu putem face efectiv nimic. Am avut şi cazuri în care terenurile au fost îngrădite, dar mistreţii tot au intrat, au distrus, au plecat şi rezultatul a rămas acelaşi. Acolo, motivele pentru care omul nu a fost despăgubit au fost altele: păgubitul trebuia să prezinte factura cu cât a cumpărat sămânţa de porumb, cât a plătit la arat… În condiţiile în care cetăţeanul şi-a cultivat terenul cu sămânţă din coştei, nu a fost despăgubit! Deci cam astea sunt problemele. În concluzie, văd că nu se doreşte să fie rezolvată!” – a conchis primarul Ioan Burde.

Legea Vânătorii trebuie modificată

Unii primari sunt atât de revoltaţi împotriva Legii 407 încât spun că se va ajunge la proteste. Ioan Mătieş, primarul din Mireşu Mare, ne spune: „Avem pagube în continuare, legea trebuie schimbată. Cetăţenii nu mai depun solicitări pentru a primi despăgubiri, că s-au cam săturat să le tot facă şi să rămână cu ochii în soare. Legea e proastă. Va trebui să facem ceva. Cred că până la urmă ne vom asuma câţiva primari responsabilitatea de a face o grevă împotriva acestei legi, dacă Guvernul actual nu înţelege că trebuie modificată! Cu Legea 407 nu numai că nu sunt de acord, dar consider că e pur şi simplu un sabotaj al agriculturii. Din nefericire, relaţia dintre responsabilii fondurilor de vânătoare şi ai administraţiilor publice locale nu-i deloc bună… Ca primar, nu pot face haiducie, trebuie să respect legea, iar legea e proastă. Şi atunci vine cetăţeanul şi spune că primarul nu a rezolvat, că oamenii la primărie se plâng, dar noi efectiv nu avem ce să facem, că decizia nu e la noi”.

Fermierii rămân cu paguba…

„Porumbul s-a dezvoltat destul de frumos în acest an, că au fost ploi care l-au ajutat. Problema pe care o avem însă este cea cu porcii mistreţi. Ni l-au atacat din toate părţile, mai ales soiurile extra-timpurii. Deci nu te poţi apăra de ei nicicum şi rămâi cu paguba! Cu dăunătorii ne-am descurcat, cu mistreţii nu!”, a spus Marcel Ardelean din Remetea Chioarului.
„Nu ne putem apăra în niciun fel de mistreţi. Am stat peste noapte într-o parte a lanului de porumb, iar mistreţii au venit şi au scurmat în cealaltă parte. Paguba e mare, însă nu avem cum să o recuperăm, iar cei care ar trebui să facă ceva şi să rezolve problema, nu o fac..”, ne-a explicat Radu P. din Valea Chioarului.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.