Supărări la Direcţia Judeţeană de Sport şi Tineret

0
745
Marcel Giurge, Eniko Kriszanovszki şi Cristian Ciuvar

• Angajaţii cer salarii mai mari •

“Ne place să ne afişăm cu performanţa, dar ce stă la bază contează mai puţin”, consideră angajaţii Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret Maramureş, care au decis ca astăzi, 2 august, să declanşeze o nouă grevă de avertisment, timp de două ore. Este al doilea protest de acest gen, după cel din 27 iulie. În această zi, a fost programat şi un miting în fața Ministerului Tineretului și Sportului, la care sunt așteptați 400 de sindicaliști din București și din țară. Protestul va fi urmat de un marș spre Camera Deputaților și Guvern. Salariaţii instituţiei judeţene de sport şi tineret sunt nemulţumiţi de salariile mici, de neplata orelor suplimentare şi a muncii în zilele de sâmbătă şi duminică şi în sărbătorile legale.
Autorităţile maramureşene au încercat ieri, 1 august, să aplaneze conflictul de muncă declanşat la Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Maramureş. În acest context, la Palatul Administrativ din Baia Mare, a fost convocată şedinţa comisiei de dialog social la care au participat reprezentanţi ai DJST, precum şi liderii Blocului Naţional Sindical, care şi-au exprimat dorinţa de a-i sprijini pe protestatari, chiar dacă aceştia nu sunt constituiţi într-un sindicat.
Cristian Ciuvar, reprezentantul salariaţilor din Sport şi Tineret Maramureş, a declarat în cadrul întâlnirii că “problemele sunt arhicunoscute de mai mult timp. Salariile sunt foarte mici. S-a ajuns ca muncitorii calificaţi să aibă salariul minim pe economie. Salariul minim pe economie a tot crescut, dar salariile lor au rămas pe loc, nefiind coroborată creşterea salarială cu pregătirea lor. S-a ajuns în situaţii în care un şofer calificat, cu atestat, să aibă acelaşi salariu cu o femeie de serviciu sau un muncitor necalificat. La nivelul personalului TESA, s-au făcut unele majorări, dar insuficiente. Dacă ne raportăm la celelalte instituţii, suntem pe ultima treaptă ca nivel de salarizare”.
Pe de altă parte, salariaţii instituţiei sunt revoltaţi de faptul că nu li se plătesc orele suplimentare. Acest aspect i-a surprins şi pe liderii BNS Maramureş. “Ceea ce mi se pare inacceptabil e că nu se respectă nişte reguli stabilite prin lege. Sporurile pentru munca din zilele de sâmbătă şi duminică sau sărbători legale sunt stabilite prin Codul Muncii. Nu înţeleg de ce nu au fost bugetate. Salarizarea în această direcţie probabil că s-a dat peste cap din cauza bugetului, dar sporurile ar fi trebuit să fie bugetate. Eu cred că lucrurile acestea ar trebui susţinute”, a spus liderul BNS Maramureş, Marcel Giurge.
Printre solicitările sindicaliştilor, la nivel naţional, se mai numără: acordarea sporului de 25% pentru antrenorii care au sportivi la lotul naţional, aplicarea regulamentului de sporuri, egalizarea salariilor celor din federaţiile sportive naţionale la nivelul celor din instituţiile subordonate Ministerului Turismului şi Sportului, acordarea voucherelor de vacanţă pentru salariaţii federaţiilor sportive naţionale, suplimentarea numărului de angajaţi, deblocarea posturilor vacante şi prelungirea Contractului colectiv de muncă.
De cealaltă parte, conducerea DJST ridică neputincioasă din umeri şi spune că vina pentru salariile mici e la nivel central. “Direcţiile Judeţene de Sport şi Tineret sunt ordonatori de credit. Noi primim banii de la minister. Solicitări am făcut, dar atâta s-a primit. E mult personal angajat care a recurs la acţiuni în instanţă. La Sălaj, 5 angajaţi au dat în instanţă instituţia şi au câştigat procesul”, a precizat directorul interimar al DJST Maramureş, Eniko Kriszanovszki.
Prefectul judeţului Maramureş, Vasile Moldovan, crede că problemele salariale se vor rezolva după ce se va concretiza descentralizarea despre care se tot vorbeşte, iar angajaţii DJST vor ajunge în subordinea Consiliului Judeţean Maramureş. Până atunci, reprezentantul Guvernului în teritoriu a dat asigurări că va transmite şi el la nivel central solicitările angajaţilor acestei instituţii, aşteptându-se în zilele următoare o rezolvare a problemelor prezentate. În cazul în care nu se va ajunge la o soluţie, angajaţii ameninţă că în 8 august vor intra în grevă generală pe termen nelimitat.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.