Măsuri specifice pentru prevenirea răspîndirii virusului pestei porcine africane în Maramureş

0
229

Prefectul Vasile Moldovan a dispus aplicarea de măsuri specifice, pe raza judeţului nostru, pentru prevenirea răspîndirii virusului pestei porcine africane.
”Am transmis primarilor, în calitate de preşedinţi ai Comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă, implementarea şi respectarea unor măsuri de prevenţie pe raza unităţilor administrativ-teritoriale. Acestea vizează interzicerea comercializării porcilor în tîrgurile de animale sau în vecinătăţile acestora, controlul circulaţiei suinelor pe raza localităţilor, interzicerea organizării de manifestări care includ aglomerări de animale din specia porcinelor, respectiv alte specii”, a spus prefectul judeţului Maramureş.
Alte măsuri de biosecuritate vizează: gospodăriile populaţiei, unde cetăţenii trebuie să respecte reguli cu privire la comercializarea doar a animalelor identificate şi înregistrate în Baza Naţională de Date, însoţite de certificat sanitar veterinar eliberat de medicul veterinar care să ateste starea de sănătate a acestora); creşterea porcinelor domestice se realizează numai în spaţii îngrădite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porcine din alte exploataţii, porci mistreţi sau persoane străine; animalele nu vor fi hrănite cu resturi alimentare ce conţin carne, oase sau alte produse sau subproduse de porc; evitarea contactului dintre porcii domestici din gospodărie şi orice produs sau subprodus provenit de la mistreţii vii, vînaţi sau morţi; comunicarea obligatorie la medicul veterinar de liberă practică împuternicit a tuturor cazurilor de îmbolnăvire sau mortalitate la porc; subprodusele de origine animală nedestinate consumului uman, deşeurile provenite de la porcine domestice/săl­ba­tice şi cadavrele de animale sînt ridicate doar de către unităţi de neutralizare autorizate pentru această activitate. De asemenea, în exploataţiile comerciale (fermele de porci) precum şi în exploataţiile de tip A trebuie respectate normele de biosecuritate prevăzute de Ordinul preşedintelui A.N.S.V.S.A. nr. 20/2018.
În perioada partidelor de vînătoare, normele de biosecuritate prevăd: intensificarea supravegherii populaţiei de porci mistreţi; transportarea la D.S.V.S.A. Maramureş a tuturor porcilor mistreţi găsiţi morţi, în scopul investigării cauzei ce a determinat moartea; desfăşurarea vînătorii numai cu notificarea prealabilă a Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Maramureş; asigurarea prezenţei unui me­dic veterinar pentru efectuarea examenului clinic post-mortem şi a prelevării, ambalării şi expedierii probelor pentru laborator; vînătorii sunt obligaţi să prezinte pentru examenul clinic şi pentru prelevarea de probe toţi mistreţii împuşcaţi şi să păstreze vînatul în centrul de colectare vînat, pînă la aflarea rezultatului examenului de laborator; după vînătoare, cîinii gonacii nu vor fi lăsaţi liberi, pentru a se evita venirea în contact cu animalele împuşcate şi răspîndirea virusului la întoarcerea în comunitate; se interzice abandonarea la întîmplare, în pădure, a resturilor provenite de la animalele împuşcate, pentru a se evita contactul cu insectele şi animalele sălbatice; responsabilii fondurilor de vînătoare au obligaţia să anunţe medicului veterinar oficial depistarea pe fondul de vînătoare a mistreţilor morţi sau bolnavi; vînătorii au obligaţia să nu înstrăineze carnea şi să nu administreze în hrana porcilor din gospodărie resturi provenite de la porcii mistreţi vînaţi. Specialiştii sanitar-veterinari recomandă evitarea lăsării de resturi alimentare sau gu­noi în zonele care pot fi frecventate de porci.
Pesta porcină este o boală virală. Nu există vaccin sau tratament, iar de obicei boala este mortală pentru porcii domestici şi mistreţi. Virusul rezistă o perioadă îndelungată (cîteva luni) în mediul înconjurător şi cadavre. Prepararea prin sărare sau afumarea cărnii de porc nu distruge virusul. Boala nu afectează oamenii, dar contribuie la răspîndirea virusului prin hainele sau echipamentele contaminate. Pesta porcină are impact ridicat şi provoacă probleme sociale şi economice în zonele afectate. Diseminarea acestor informaţii utile către cetăţeni pentru prevenirea apariţiei pestei porcine africane în Maramureş vor fi realizate, la nivel teritorial, de autorităţile administraţiei publice locale în activităţile lor curente.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.