La mijlocul săptămânii precedente, Consulatul României la Solotvino a găzduit lansarea cărţii ”Maramureşenii şi Marea Unire de la 1 Decembrie 1918”, Apărută la Editura ” Gutinul” din Baia Mare, lucrare scrisă de doctorul în Ştiinţe istorice Ilie Gherheş, şef de secţie în cadrul Muzeului Judeţean de Etnografie şi Artă Populară Maramureş. În deschidere a vorbit Consulul României la Slatina, dl Gabriel Nicola, iar prezentarea cărţii a fost făcută de istoricul slătinean Ion Huzău – vechi ziarist din dreapta Tisei. În alocuţiunile lor, dr. Ion M. Botoş, preşedinte al Uniunii Regionale DACIA a Românilor din Transcarpatia şi director al gazetei APŞA, şi prof. Mihai Opriş, director al Şcolii Generale şi Medii cu predare în limba română din Slatina, au reiterat doleanţele cadrelor didactice din partea dreaptă a Tisei ca România să se implice mai activ prin misiunile sale diplomatice, prin savanţii şi oamenii de cultură în actul nobil de prezervare şi promovare a valorilor identitare româneşti aici, în mica, dar nobila comunitate de români maramureşeni.
Despre carte şi contextul care a dus la apariţia ei într-un moment atât de potrivit a vorbit pe larg autorul, originar din Petrova Maramureşului. Momentul muzical a fost asigurat de cantautorul maramureşean, George Negrea, stabilit în Satu Mare, care a interpretat cântece patriotice.
Printre zecile de persoane prezente la eveniment au fost cadre didactice, intelectuali de toate vârstele, reprezentanţi ai asociaţiilor româneşti din Transcarpatia, iubitori de cultură veniţi din aproape toate aşezările cu populaţie românească din raioanele Teceu şi Rahău, dar şi din Ujgorod, Baia Mare şi Sighetu Marmaţiei. Evenimentul s-a încheiat cu un bufet oferit de Consulat, care a fost presărat cu cântecele tânărului George Negrea, căruia i s-au alăturat invitaţii. Toţi participanţii au primit câte o carte cu dedicaţie din partea autorului. Şeful Consulatului României la Solotvino i-a mulţumit lui Ilie Gherheş pentru realizarea acestei lucrări importante în anul Centenarului Marii Uniri, dar şi pentru pasiunea şi devotamentul cu care încearcă să ajute maramureşenii din dreapta Tisei, inclusiv prin activitatea sa publicistică în calitate de redactor al publicaţiei ”Apşa”, singura scrisă în limba română care mai apare în Transcarpatia. ”De asemenea, le mulţumim tuturor celor implicaţi în această manifestare, care apreciem că a fost un real succes, aducând o valoare adăugată vieţii culturale şi nevoilor de cunoaştere ale românilor din dreapta Tisei”.
Consulatul României la Solotvino funcţionează în limitele mandatului Centralei Ministerului Afacerilor Externe de a asigura realizarea politicii externe a statului român în concordanţă cu interesele naţionale şi cu statutul României de membru în structurile europene şi euroatlantice.
În limitele cadrului menţionat, Consulatul asigură: reprezentarea intereselor româneşti în regiunea Transcarpatia, care reprezintă circumscripţia consulară oferă cu prioritate servicii şi asistenţă consulară pentru cetăţenii români şi cei europeni nereprezentaţi în aria de jurisdicţie, sprijină activitatea asociaţiilor etnicilor români din spaţiul de jurisdicţie. Contribuie la promovarea raporturilor economice, culturale, educaţionale şi turistice dintre România şi Ucraina, cu prioritate în spaţiul transfrontalier.
Echipa Consulatului promovează permanent valorile europene în spaţiul de competenţă, împărtăşeşte instituţiilor ucrainene experienţa accederii României în structurile europene şi euroatlantice în scopul facilitării apropierii ţării de reşedinţă de valorile, standardele şi organizaţiile comunitare către care, conform politicii de stat, tinde şi Ucraina.
Consulatul acordă sprijin permanent în special generaţiei tinere aparţinând asociaţiilor etnicilor români pentru conservarea şi promovarea culturii, limbii şi spiritualităţii româneşti.
Activitatea colectivului diplomatic este conformă legislaţiei din Ucraina legată de încurajarea şi sprijinirea caracterului multietnic al poporului ucrainean, precum şi cadrului juridic existent între ţările noastre, obiectivelor şi intereselor României în relaţiile cu partenerii externi.
În anul Centenarului Unirii, Consulatul României are o agendă extinsă de evenimente culturale, pe care şi le-a propus să le organizeze fie în incinta misiunii diplomatice, fie în şcolile sau primăriile din Slatina sau celor câteva sate româneşti de pe malul drept al Tisei, evenimente dedicate deopotrivă românilor de o parte şi de alta a frontierei, cât şi ucrainenilor, care doresc să ne cunoască mai bine şi să se familiarizeze cu cultura şi arta poporului nostru.