Pesta porcină trebuie stopată

0
380

Pesta porcină africană se întinde în România, după Brăila, Tulcea şi Constanţa a venit Bihorul. Boala s-a apropiat periculos de cele mai mari ferme de creştere a porcilor. Atenţia medicilor veterinari este la valori maxime. În toate fermele comerciale, măsurile de securitate sînt drastice. Se face duş la intrarea în ferme, nu se introduce nici un fel de mîncare de acasă.

Muncitorii nu au voie să ducă produse de carne la serviciu, ca hrană. Unii fermieri montează lămpi cu UV în zona de filtru sanitar ca să dezinfecteze hainele şi salopetele. Practic, aceste lămpi se folosesc pentru dezinfecţia sălilor de tranşare din abatoare. Este strict interzisă intrarea străinilor în ferme. Şi furnizorii de medicamente pentru porci au interdicţie. Unii salariaţi cresc porci acasă, deşi nu ar avea voie. Vectorul de transmitere PPA este omul.
• Săptămîna trecută, Gu­vernul a anunţat compensaţii financiare pentru vînătorii care împuşcă porci mistreţi, suspecţi că răspîndesc boala. Sumele oferite pe cap de mistreţ împuşcat încep de la 225 de lei şi ajung la 400 de lei. Virusul a venit din Ucraina, a intrat în Satu Mare. Se presupune că s-ar fi adus mîncare ieftină din carne de porc din Ucraina, respectiv preparate din carne, şi aşa au apărut focarele de pestă porcină africană la cîţiva mici producători din Satu Mare. În Occident nu prea există mistreţi, i-au lichidat pe toţi tocmai pentru a stopa vectorul de transmitere. Dacă s-ar fi luat măsuri foarte stricte de verificare a micului trafic de frontieră între România şi Ucraina, respectiv România şi Republica Moldova, epidemia putea să fie stopată.

Pestă porcină africană în Bihor

Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti (I.D.S.A.) – Laboratorul Naţional de Referinţă pentru Pestă Porcină Africană a confirmat prezenţa virusului pestei porcine africane la porcii dintr-o gospodărie din localitatea Crestur. DSVSA Bihor a luat imediat măsuri: punerea sub supraveghere sanitară veterinară a exploataţiei, au fost impuse restricţii de mişcare, s-a efectuat dezin­fecţia exploataţiei afec­tate, a spaţiilor de cazare ale porcilor, a aleilor, a perimetrelor, a ustensilelor şi a obiectelor potenţial contaminate. Pentru a preveni răspândirea bolii, au fost sacrificaţi porcii bolnavi şi cei care au fost în contact cu aceştia şi s-a realizat ecarisarea celor 57 de cadavre. Ancheta epidemiologică este în desfăşurare. Pesta porcină africană nu afectează omul, neexistînd nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus avînd impact la nivel social, din punct de vedere economic.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.