Şedinţa ordinară a Consiliului local al Municipiului Baia Mare

0
403

Vineri, pe ordinea de zi a şedinţei ordinare a Consiliului local al Municipiului Baia Mare s-au aflat 34 de proiecte de hotărîri, o mare parte dintre acestea având impact asupra comunităţii băimărene. Iată-le pe cele mai importante, care au primit votul consilierilor.
Rectificarea bugetului local
S-a aprobat rectificarea bugetului general al Municipiului Baia Mare pe anul 2018 astfel: • venituri totale 311.137,70 mii lei • cheltuieli totale 316.385,70 mii lei • diferenţa de 5.248 mii lei reprezintă excedentul anului 2017.
Bugetul local rectificat al Municipiului Baia Mare pe anul 2018 se prezintă astfel: • venituri totale 250.831 mii lei • cheltuieli totale 255.215 mii lei • diferenţa de 4.384 mii lei reprezintă excedentul anului 2017.
Bugetul rectificat al instituţiilor publice şi activităţilor finanţate integral sau parţial din venituri proprii: • venituri totale 87.464,70 mii lei • cheltuieli totale 88.328,70 mii lei • diferenţa de 864 mii lei reprezintă excedentul anului 2017.
Bugetul rectificat al unităţilor de învăţământ se majorează cu suma de 7.000 lei atât la venituri cât şi la cheltuieli.
Bugetul rectificat al Spitalului de Pneumoftiziologie se diminuează cu suma de 22.372 mii lei atât la venituri cât şi la cheltuieli şi se stabileşte astfel: • 47.596 mii lei pe parte de venituri • 48.133 mii lei pe parte de cheltuieli • diferenţa de 537 mii lei reprezintă excedentul anului 2017.
Bugetul Serviciului Public Ambient Urban se majorează cu suma de 1.743 mii lei atât pe parte de venituri cât şi pe parte de cheltuieli, stabilindu-se la suma de 17.531 mii lei.
Bugetul Clubului Sportiv Minaur se majorează cu suma de 3.429 mii lei, atât pe parte de venituri cât şi pe parte de cheltuieli, stabilindu-se la suma de 8.130 mii lei.
S-a aprobat lista obiectivelor de investiţii pe anul 2018 cu finanţare parţială sau integrală de la bugetul local şi redistribuirea fondurilor între proiectele înscrise în programul de investiţii, virări de credite bugetare în cadrul aceluiaşi capitol, virări de credite bugetare între subdiviziuni ale clasificaţiei bugetare în conformitate cu solicitările primite de la ordonatorii de credite şi de la serviciile de specialitate.

Primăria Baia Mare este interesată să achiziţioneze Staţiunea Izvoare…

– se intenţionează în­fiinţarea unui centru rezidenţial pentru bătrâni şi centru turistic –

Un alt proiect, iniţiat de primarul Cătălin CHERECHEŞ vizează Staţiunea Izvoare, mai precis aprobarea întocmirii unui Raport de evaluare pentru imobilele aparţinând Complexului „Poiana Soarelui” împreună cu bunurile mobile care afectează funcţionalitatea lui şi obiectele de inventar cuprinse în acest activ, proprietatea SC Staţiunea Izvoare SA, aflată în faliment, în vederea formulării unei oferte de achiziţionare a acestor imobile pentru înfiinţarea unui centru rezidenţial pentru bătrâni şi centru turistic.
Este vorba despre:
a.) Teren în suprafaţă de 24.065 mp, situat în sat Mara, comuna Deseşti
b) Construcţii edificate pe teren, constând din:
• clădire Hotel Igniş – suprafaţa construită desfăşurată de 979 mp şi regim de înălţime P+2E, compus din 20 camere duble şi 4 apartamente
• clădire Hotel Merişor – suprafaţa construită desfăşurată de 933 mp şi re­gim de înălţime P+2E, compus din 35 camere duble
• clădire Hotel Afiniş – suprafaţa construită desfăşurată de 947 mp şi regim de înălţime P+2E, în curs de amenajare
• clădire Restaurant Poiana Soarelui – regim de înălţime D+P, capacitate 180 locuri şi suprafaţa construită desfăşurată de 1.333 mp (din care subsol 487 mp) cu urmatoarea compartimentare: 2 săli de servire, bar, bucătărie, birou, spălătorie, magazii, depozite, grupuri sanitare şi o sală de conferinţe având capacitatea de 100 locuri şi o suprafaţă construită desfăşurată de 88 mp
• construcţie ciupercă din lemn tip terasă acoperită – suprafaţa construită desfăşurată 50 mp
• clădire centrală termică – suprafaţa construită desfăşurată 156 mp
• depozit de materiale, cu structură din stâlpi şi grinzi din beton armat – suprafaţa construită desfăşurată 175 mp
• şopron cu structură din lemn – suprafaţa construită desfăşurată 148 mp
• grajd (anexe gospodăreşti) – suprafaţa construită desfăşurată 360 mp
c.) Pârtia de schi „Cora”
Bunurile mobile care afectează funcţionalitatea Complexului Poiana Soarelui şi obiectele de inventar.

… şi Cabana „Lacul Bodi”

Un alt obiectiv turistic care prezintă interes pentru Primăria Baia Mare este Cabana „Lacul Bodi” – Cartierul Ferneziu, pentru care, într-o primă fază consilierii şi-au dat acordul de iniţiere a procedurilor în vederea achiziţionării cabanei şi a terenului aferent, în suprafaţă de 3.677 mp.

Diverse

• S-a aprobat activarea secţiei de alpinism şi escaladă în cadrul Clubului Sportiv Minaur şi afilierea la Federaţia Română de alpinism şi escaladă.
• S-a aprobat activarea secţiei de automobilism sportiv în cadrul Clubului Sportiv Minaur şi afilierea la Federaţia Română de automobilism sportiv.
• Municipiul Baia Mare acordul de parteneriat pentru organizarea turneului „Baia Mare Beach Hand­ball Challenge”, care se va desfăşura în Baia Mare, în perioada 6-15 iulie 2018.

Tarifele pentru apă şi canalizare rămân neschimbate

Anunţul a fost făcut de către primarul Cătălin CHERECHEŞ, înainte de intrarea în ordinea de zi a şedinţei Consiliului Loc­al. Ba mai mult, edilul a venit şi cu propunerea ca taxa meteo să fie eliminată de pe facturile achitate de către persoanele juridice.
Societatea VITAL care furnizează apă potabilă şi servicii de canalizare pe raza municipiului Baia Mare va susţine o serie de investiţii care se vor desfăşura începând cu toamna acestui an până în anul 2020.
„Sunt lucrări de aproape 20 de milioane de euro, lucrări care vor aduce la 100% gradul de acoperire cu apă şi canalizare în municipiul Baia Mare. Pe lângă această chestiune care ţine de investiţii din fonduri europene o chestiune importantă este legată de faptul că am decis împreună cu alţi primari din judeţ ca, din acest moment, pe tot ceea ce înseamnă perioadă de investiţii să nu se mai realizeze majorări pentru tarifele la apă şi canalizare. Mai mult decât atât, de la 1 ianuarie 2019 preţul va scădea cu 6%, procentul reprezentând reducerea TVA-ul la serviciile de canalizare. Vreau să înţeleagă toţi băimărenii că a fost o impunere a Uniunii Europene, în perioada 2007-2009, ca noi, Municipiul Baia Mare să putem să înglobăm toate unităţile administrative din judeţul Maramureş, dar astăzi noi plătim 75% din tot ceea ce înseamnă consumul de apă şi canalizare din întreg judeţul. Ceea ce înseamnă într-un fel o nedreptate pentru cetăţenii municipiului Baia Mare şi va trebui să o reglementăm atât cu reprezentanţii Comisiei Europene cât şi cu Guvernul României pentru că noi înţelegem că trebuie să ne dezvoltăm unitar în judeţul Maramureş, dar nu toate lucrurile se pot face pe spatele băimărenilor” – a spus primarul Cătălin Cherecheş.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.