Deputat Viorica Cherecheş: „Admiterea în liceu, o problemă pentru elevi”

0
304

Admiterea în liceu prin sistemul electronic de repartizare poate influenţa destinul absolvenţilor. Din cauza unei cifre greşite la transcrierea codului de identificare al unităţii de învăţământ sau al unei note mai mici, elevul poate fi repartizat la un liceu pe care nu şi-l doreşte.

Zeci de ani a funcţionat ireproşabil sistemul clasic de admitere în liceu prin examen la fiecare şcoală în parte. În funcţie de profilul ales, viitorul licean mai susţinea şi probele de aptitudine la muzică, educaţie fizică, pedagogie, desen sau limbi străine. Acum elevii susţin Testele Naţionale şi apoi trăiesc cu speranţa să nu fie repartizaţi la un liceu pentru care nu au aptitudini.
Anual, viitorul a peste 100.000 de elevi din întreaga ţară este decis de un computer care are drept criteriu de selecţie doar nota obţinută. Elevii care termină gimnaziul au doar 14 sau 15 ani, o perioadă critică pentru adolescenţi, şi mulţi dintre ei până la această vârstă nu s-a confruntat cu un examen real. Putem vorbi despre elevi care au probleme emoţionale şi care, chiar dacă sunt foarte bine pregătiţi la materiile de examen, se pot confrunta cu un blocaj temporar. Vorbim despre emoţii pe care unii dintre ei nu le pot gestiona eficient, iar consecinţele se transpun într-o lucrare mai slabă şi, implicit, o notă mai mică.
Media de admitere în liceu este media ponderată între media generală obţinută la Evaluarea Naţională (cu o pondere de 80%) şi media generală de absolvire a claselor din gimnaziu (cu o pondere de 20%). Media generală de absolvire a claselor de gimnaziu poate să fie sensibil influenţată şi de şcoala de unde provine elevul. Cursurile se fac la fel şi în şcolile de elită din marile oraşe, dar şi în şcolile din cătunele unde sunt doar câţiva elevi în clasă. Diferă însă modul de notare a elevilor care poate să fie uşor influenţabil în comunităţile restrânse. Procentul de 20% la media de admitere poate să facă diferenţa între “admis” şi “respins”.
Viitorul unui adolescent, care încă nu este decis ce va alege în viaţă, nu poate să fie decis de un calculator. În acest moment, modalitatea de admitere în liceu este laborioasă şi în detrimentul elevului care susţine examenele. Dacă întregul sistem de învăţământ din România este bulversat, guvernanţii ar trebui să se aplece mai mult în sprijinirea formării absolvenţilor de gimnaziu.
Dr. Viorica Cherecheş, deputat PNL de Maramureş

(P)

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.