La Apşa de Jos (Ucraina) a avut loc un seminar organizat de Uniunea Regională a Românilor din Transcarpatia “Dacia”. La manifestare au fost prezenţi: prefectul Vasile Moldovan al Judeţului Maramureş, consulul Gabriel Nicola (şeful misiunii diplomatice a României din Transcarpatia), directori de unităţi de învăţământ, reprezentanţi ai organizaţiilor şi asociaţiilor româneşti din regiune, respectiv ai cultelor religioase.
Au fost abordate aspecte referitoare la viaţa comunităţilor româneşti din Transcarpatia, la sprijinul solicitat din partea autorităţilor româneşti pentru dotarea cabinetelor celor 13 şcoli româneşti cu materiale didactice, efectuarea de tratamente medicale în ţară şi amplasarea bustului lui Dragoş Vodă în localitatea Apşa de Mijloc. Consulul Gabriel Nicola a menţionat că procesul de descentralizare şi comasare a unităţilor administrativ-teritoriale din Ucraina poate facilita acordurile de înfrăţire cu localităţi din Maramureş
Preşedintele Uniunii Regionale a Românilor din Transcarpatia “Dacia”, Ion Botoş, gazda evenimentului, a declarat că românii din Transcarpatia sunt patrioţi.
“A fost o bună oportunitate de a participa la seminar şi a cunoaşte problemele cu care se confruntă comunităţile româneşti din regiunea Transcarpatia. Am aflat despre modalitatea în care îşi desfăşoară activitatea organizaţiile şi asociaţiile românilor pentru păstrarea identităţii, tradiţiilor şi obiceiurilor, dar şi colaborarea lor cu diplomaţii de la Consulatul României din Solotvino. Am primit solicitări de a facilita şi sprijini înfrăţiri între localităţi, unităţi de învăţământ şi de cultură situate în dreapta şi stânga râului Tisa”, a spus prefectul Vasile Moldovan.
Reprezentantul Guvernului în teritoriu a vizitat Muzeul de Etnografie şi Istorie a Românilor din Transcarpatia (din localitatea Apşa de Jos), unde a primit solicitarea de a sprijini deplasarea unui grup de elevi de la şcolile româneşti din regiune pentru a vizita, la 1 decembrie a.c., Muzeul Naţional al Unirii de la Alba Iulia. (D.B.)