Prof. Mihai Pop, directorul Liceului tehnologic agricol „Alexiu Berinde” din Seini şi cadrele didactice îi pregătesc pe elevi să devină agricultori, legumicultori şi floricultori. La orele de pregătire practică, elevii învaţă meseria, în cele şapte solarii şi două sere ale liceului, unde pot urmări evoluţia plantelor de la stadiul de sămînţă pînă la recoltă.
Mihai Pop: “Legumele cultivate de elevii noştri se vînd foarte uşor. Serele în care fac practică sînt deja la al doilea rînd de legume cultivate în acest sezon agricol. După ce s-a încheiat recoltarea spanacului, au trecut la cultura de roşii şi ardei. Gulioarele sînt mari, iar roşiile dau în copt. În curînd, şi ardeii graşi vor fi buni de recoltat. Cu asta se ocupă în timpul practicii elevii de la Liceul tehnologic agricol „Alexiu Berinde” din Seini. Pentru ei, activităţile agricole practice au devenit o obişnuinţă, pe lîngă teoria pe care o învaţă în orele de curs. Avem o bază didactică în care ei îşi fac practica pe partea horticolă, iar tot ce se produce acolo se valorifică de către elevii de la clasele cu profil economic. Nu e nimic spectaculos, nimic anormal pentru un liceu cu profil agricol. Începînd din toamnă, preocupările noastre se vor îndrepta şi spre cele două hectare şi jumătate de teren din vechea fermă a şcolii. Vechea fermă e în conservare, pentru că nu ne-am mai putut ocupa de ea şi nu am mai avut capacitatea de a o lucra. Acum a fost defrişată şi urmează să punem o cultură de porumb, pentru a se regenera pămîntul, după care sperăm să facem o mică livadă. Produsele pe care le cultivă elevii sunt comercializate la chioşcul din centrul localităţii, unde elevii de la profilul economic îşi fac practica.

Produsele proaspete se vînd ca pîinea caldă. Am avut spanac, a fost prima recoltă, salată, ceapă verde, ardei, varză, castraveţi, ridichi, fasole verde. Acum sînt roşii, ardei, gulii. Veniturile sînt folosite pentru diferite inputuri, seminţe… Conform statutului fermelor didactice, banii astfel obţinuţi sînt depuşi în casierie şi sînt banii şcolii. Avem un cont de venituri. Anul trecut, am obţinut peste 12.000 de lei şi am investit în seminţe, dar am luat şi o maşină pe care cei de clasa a XII-a vor învăţa să o conducă. Vor face şcoala de şoferi, pentru că ei au în programă un modul de conducere tractoare, dar vor face şcoala pentru categoria B şi tractor rutier. Liceul are 1.282 de elevi, însă cifra include copii de la grădiniţă şi pînă la clasele de seral. Pentru a veni în ajutorul celor din alte localităţi, de la toamnă, vor fi disponibile 10 locuri în internat. Dacă vom avea mai mulţi elevi, ne vom strădui să mai facem mai multe locuri la internat”.
Cu aşa profesori şi elevi, în oraşul Seini, se obţin beneficii şcolare mai mari decît cele financiare.