În pădurile virgine, sub coroanele giganţilor de peste 500 de ani, mişună peste 10.000 de specii de animale, de la organisme unicelulare, ciuperci, plante, insecte şi până la vietăţi precum mistreţul, cerbul, capra neagră, lupul, râsul, buha, ursul brun, toate într-o strânsă legătură firească. Dacă pierdem pădurile virgine, pierdem „o bază de date” de sute de ani, cu informaţii preţioase despre cum toate aceste specii pot face faţă schimbărilor climatice, dar pierdem şi rădăcinile noastre, ca popor cu o cultură a lemnului.
Cu ajutorul tău, le putem proteja!
Conform datelor de până în 2016, se pierd în medie 3 metri pătraţi de pădure virgină la fiecare 1,2 secunde. Alături de Virgin Radio Romania, am transformat statistica despăduririlor de la noi într-un beat! Când auzi The #DeforestationBeat la radio, dă-i Shazam şi implică-te şi tu!
Cum poţi salva pădurile virgine
România deţine printre ultimele păduri virgine din Europa. Legea protejează aceste păduri, dar până nu vor fi toate identificate, nu pot fi protejate. Iar riscul este să le pierdem rapid. Conform datelor de până în 2016, se pierd în medie 3 metri pătraţi de pădure virgină la fiecare 1,2 secunde. Cu ajutorul tău, asta se poate schimba!
Vizită în pădurile din Maramureş
La finalul lunii aprilie, am organizat alături de Direcţia Silvică Maramureş şi Ocolul Silvic Strâmbu-Băiuţ o vizită in situl Codrii Seculari de la Strâmbu-Băiuţ. Întâlnirea a avut ca scop promovarea pădurilor virgine de aici, parte a patrimoniului mondial UNESCO începând cu iulie 2017 şi includerea sitului în strategia de dezvoltare a judeţului Maramureş.
La final de aprilie, membri ai Ministerului Apelor şi Pădurilor (MAP) alături de experţi ai Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS) lucrau la proiectarea şi dezvoltarea SUMAL (sistem electronic ce urmăreşte trasabilitatea lemnului pe teritoriul ţării noastre). Vom lucra alături de MAP pentru găsirea unor soluţii optime de îmbunătăţire şi eficientizare a acestor sisteme, chiar din această vară.
Exploatări miniere în arii protejate
Modificarea limitelor ariilor naturale protejate pentru exploatări miniere reprezintă un pericol pentru conservarea şi utilizarea durabilă a naturii. În mai, Curtea Constituţională a României a respins obiecţia de neconstituţionalitate cu care a fost sesizată de partidele din opoziţie. Solicităm încă o dată Preşedintelui României să nu promulge legea şi să o trimită spre reexaminare Parlamentului.
(W.W.F. România)
Foto: Pădurea seculară din Strâmbu-Băiuţ