În acest an, Ansamblul folcloric “Mara” al Centrului cultural din Sighetu Marmaţiei împlineşte 50 de ani de la înfiinţare. Noua generaţie de dansatori, instrumentişti şi solişti susţin în 2018 spectacole la sediu, în deplasare ori la varii concursuri naţionale.
”Coregraful Gheorghe Rednic, dirijorul Mihai Chiş şi coordonatorul muzical Ileana Matus alcătuiesc echipa care şi-a propus să revitalizeze cel mai galonat ansamblu de amatori din Maramureş” – susţine managerul Centrului cultural, prof. dr. Ioan Dorel Todea.
Microstagiunea din acest an se va încheia duminică, 24 iunie, cu spectacolul prezentat de Sânziene”, la Borşa, unde Primăria organizează a XXXV-a ediţie a Festivalului „Nopţi de Sânziene”, cu flăcăi călare, torţe aprinse, tinere cu buchete de sânziene în alai spre locul unde se desfăşoară ritualuri dedicate sărbătorii de Sânziene.
Legenda spune că Sânzienele sunt „fete” care trăiesc în păduri şi dau putere florilor să devină plante de leac. În Noaptea de Sânziene, umblă pe pământ şi împart rod holdelor, femeilor căsătorite, păsărilor şi animalelor, vindecă bolnavii şi apără culturile de grindină. Dacă nu sunt cinstite cum se cuvine, Sânzienele îi pedepsesc pe bărbaţi şi femei deopotrivă.
După Festivalul de la Borşa, echipa Ansamblului “Mara” va intra într-o vacanţă de două luni, urmând ca la toamnă să organizeze un eveniment special dedicat celor 50 de ani de activitate artistică şi Concursul de interpretare a cântecului popular “Viorel Costin” (ediţia a II-a).