Gânduri – la zi aniversară

0
203
Sfârşitul anului şcolar 1957-1958, Groşi, clasa a V-a, Maria Stegeran, diriginte
Sfârşitul anului şcolar 1957-1958, Groşi, clasa a V-a, Maria Stegeran, diriginte

Pentru că, pe cărările sensibile, sufletul rămâne mereu fidel locului unde ţi-ai desfăşurat activitatea, într-o atmosferă plăcută de lucru, înconjurat cu multă colegialitate de către dascăli dăruiţi muncii de instruire a elevilor, cu bucurie, am primit invitaţia de a participa la evenimentul dedicat şcolii şi dascălilor din Groşi cu ocazia împlinirii a 260 de ani de la atestarea învăţământului public din această localitate.

La începutul de toamnă al anului 1955, destinul mi-a condus primii paşi în învăţământ spre ţinutul mirific al comunei Groşi, Satu Nou de Jos, iar, mai târziu, în şcoala de centru a comunei, Şcoala de 7 ani Groşi. A te întoarce, după ani şi ani, la acea oază de lumină şi fericire mi se pare un adevărat privilegiu. Înseamnă, de fapt, a mă întoarce la primăvara vieţii. Copleşită de emoţie, gândul îmi aduce de undeva, de departe, nume dragi de copii: Ştefan, Dumitru, Ioan, Gheorghe, Marta, Florica, Gladoriţa, Maria ş.a. ale căror bucurii au fost şi ale mele dând aripi copilului din mine, în plină tinereţe. Am intrat într-un colectiv de dascăli dăruiţi muncii de instruire şi educare a elevilor. Pentru ei, sufletul copiilor a fost (este şi va fi) terenul pe care s-a cultivat, fără odihnă, sămânţa cuvântului, copacii virtuţiilor, florile exemplului îna­intaşilor şi iubirea de glie. În perioada activităţii în Groşi, am ocupat diferite funcţii: învăţătoare, profesoară, dirigintă, director de şcoală, director de cămin cultural, deputat comunal etc. În fruntea instituţiei de învăţământ se afla domnul director Lupan Gheorghe care, dincolo de activitatea didactică, se implica peste tot, cu toată fiinţa sa. Şi-a demonstrat chemarea de dascăl, a stăpânit ştiinţa de-a comunica, având la îndemână vorba bună.

Începutul anului şcolar 1958-1959
Începutul anului şcolar 1958-1959

Consider mai mult decât lăudabilă hotărârea de-a denumi prestigioasa instituţie de învăţământ din Groşi cu numele învăţătorului-director „Lupan Gheorghe” pentru că şi-a răsplătit satul natal cu sclipiri astrale de dascăl, de om care sfinţeşte locul. Pentru promovarea culturii noastre tradiţionale, s-au înjghebat echipe de dansuri populare – copii şi tineret, echipă de fluieraşi – adulţi, cor, solişti vocali, rapsozi populari, iar pe tărâm sportiv, înfiinţându-se asociaţia „Voinţa”, au luat fiinţă două echipe de volei – fete şi băieţi. Ca dascăl, care mă simt şi azi legat de o parte din trecutul acestei „cetăţi cu steag de cultură”, voi purta toată viaţa o frântură din fiinţa groşenilor în propria mea fiinţă. Îmi îngădui să urez celor care azi îşi desfăşoară activitatea în instituţia aniversată, multă sănătate şi putere de muncă pentru a menţine la cote înalte, prin tot şi prin toate, onoarea profesiei didactice şi prestigiului şcolii. Pentru întreaga activitate de înaltă ţinută care onorează colectivul de cadre didactice şi elevii acestei şcoli, nota 10 (zece) conducerilor Primăriei şi Şcolii din Groşi, cu toţi subalternii.
înv. pens. Maria STEGERAN

Nota redacţiei: Primăria, Consiliul Local şi Şcoala gimnazială „Gheorghe Lupan” din Groşi organizează mâine, duminică, 10 iunie, de la ora 14, la Căminul cultural, evenimentul „Ziua Dascălului”, prilejuit de aniversarea a 260 de ani de la atestarea unităţii de învăţământ din comună. Programul manifestărilor cuprinde: conferirea titlului de „Dascăl de onoare”, întâlnirea foştilor elevi la împlinirea a 25, 30, 50 şi 55 de ani de la absolvire, premierea elevilor cu rezultate deosebite în anul şcolar 2017-2018.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.