Fabrica de pavele din Coltău funcţionează la cota de avarie

0
328

În comuna Coltău s-a decis, cu circa doi ani în urmă, înfiinţarea unei structuri de economie socială (SES), care să revigoreze din punct de vedere economic localitatea, prin crearea câtorva noi locuri de muncă pentru persoanele defavorizate. Astfel, s-au pus bazele unei fabrici de pavele, în care lucrau şapte oameni şi al cărei început părea promiţător. Din păcate, lipsa tehnologiilor moderne, dar şi neseriozitatea angajaţilor au făcut ca doi ani mai târziu făbricuţa să funcţioneze la cota de avarie.

Până acum, fabrica „a rulat” peste 20 de angajaţi, proveniţi în special din comunitatea de romi, deşi conform proiectului unitatea avea şapte posturi disponibile. Motivul principal a fost dezinteresul celor proaspăt angajaţi în a avea un loc de muncă. Lajos Csendes, primarul din Coltău, ne-a declarat: „Fabrica de pavele funcţionează, dar la regim de avarie. Fac stâlpi acum. Am lucrat cu câţiva oameni care au spart toate matriţele. Problema e că oricum te organizezi, nu o poţi face rentabilă cu această tehnologie pe care o avem. Sunt întreprinderi mari care fac pavele, au prese care realizează sute de metri pătraţi pe zi şi atunci manufactura noastră nu poate concura cu ei. E altă calitate ce facem noi, însă e greu să rezistăm pe piaţă. Mai facem stâlpi, dar nu-i uşor. Cât despre cei care au fost în proiect, ştiţi cum e, până am terminat proiectul am avut grupul ţintă de şapte persoane, dar noi am schimbat vreo 26! Că ei tot se lăsau. Aici totul este legal, nu se lucrează la negru şi cum îi căuta banca, a doua zi nu mai veneau la lucru. Nu am avut ce face, cum pleca unul, angajam altul, că în proiect este menţionat clar: şapte persoane până la terminarea lui. Proiectul însă s-a încheiat, acum este sub monitorizare. Dar noi tot nu ne lăsăm, nu vrem să închidem făbricuţa. Acum am făcut şi cărămidă eco, avem modelele şi vrem să ne apucăm să facem materiale pentru o casă. Acesta este chirpiciul vechi, dar făcut la presă. Au mai cumpărat şi oamenii din comună, banii rămân aici, în economia zonei. Proiectul a fost pe POSDRU, pe durata unui an şi jumătate”.
Grupul ţintă, căruia i s-a adresat acest proiect de înfiinţare a unor structuri de economie socială, a fost reprezentat în principal de comunitatea de romi din Coltău. Scopul proiectului presupune construirea unor structuri de economie socială, practic întreprinderi sociale, SES-uri, care să ridice economia localităţii. Condiţia principală este ca aceste întreprinderi mici să se autofinanţeze, lucru greu de realizat în cazul fabricii de pavele.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.