Măsuri de prevenire a bolilor transmise prin căpuşe

0
503

Direcţia de Sănătate Publică Maramureş (director executiv, dr. Rareş Pop) atenţionează populaţia că este sezonul căpuşelor.
Înţepătura poate declanşa boli produse de virusuri (encefalită de căpuşe) sau de bacterii, dintre care cea mai frecventă este Boala Lyme. După înţepătură apare o leziune tegumentară caracteristică, ce are un aspect iniţial de papulă de culoare roşie, care se extinde în zile sau săptămâni, până atinge dimensiunea de minimum 5 cm diametru. Leziunea este mare, rotundă şi deseori cu decolorare centrală parţială, apărând la un procent de 60-80% dintre pacienţii muşcaţi de căpuşă.
Aspectul clinic este extrem de polimorf şi divers, de tip pseudogripal: astenie, febră, cefalee, redoare de ceafă (formă uşoară), amorţeală, erupţii cutanate, dureri musculare, dureri articulare cu caracter intermitent, palpitaţii, respiraţie dificilă, greaţă, vărsături.
Ca măsuri de protecţie personală, DSP Maramureş recomandă populaţiei purtarea unor haine deschise la culoare, pantaloni lungi, şosete de culoare deschisă şi textură mai deasă, purtarea de pantofi sport deschişi la culoare, fără decupaje (sandalele sunt excluse),tratarea hainelor folosite în teren după activităţi desfăşurate în zone cu potenţial de infestare cu ixodide, utilizarea de DEET drept repelent prin aplicare pe pielea ce va veni în contact cu zonele infestate de căpuşe (mâini, antebraţ), inspectarea corpului cu atenţie: căpuşele se pot fixa oriunde fără a provoca disconfort la ataşare sau în timpul hrănirii; înlăturarea promptă a căpuşelor în cazul în care sunt găsite pe corp, cu ajutorul unei pensete cu vârful bont (fără cioc) prin prinderea cât mai aproape de piele şi tragerea în sus, astfel încât rostrul căpuşei să nu rămână în piele. După înlăturarea căpuşelor, pielea se va dezinfecta cu alcool şi se va aplica un unguent ce conţine un antibiotic cu spectru larg.

Oamenii sunt sfătuiţi să tundă iarba cât mai scurt şi să ardă frunzele uscate

Gospodarii cu grădini sau locatarii ce deţin spaţiu verde în jurul blocurilor sunt sfătuiţi să tundă iarba cât mai scurt, de asemenea să tundă gazonul sau spaţiile înierbate, să ardă frunzele moarte, crăcile căzute, să înlăture vegetaţia din vecinătatea sau de pe pereţii caselor, să astupe găurile şi crăpăturile din pereţii caselor. Gunoaiele se vor depozita corect, de asemenea proviziile (grâne, fân etc). Se vor folosi pentru rozătoare momeli otrăvite sau capcane. Aplicarea de tratamente cu acaricide adecvate asupra animalelor de companie (câini, pisici) şi asupra celor domestice (oi, capre, vaci, cai, păsări de curte) sunt obligatorii.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.