Patruzeci de ani de literatură sub semnul „Armoniilor de primăvară” de la Vişeu de Sus

0
698

Sâmbătă, 26 mai, la Vişeu de Sus a avut loc cea de-a XL-a ediţie a Festivalului Naţional ”Armonii de primăvară” – Ziua Literaturii.

Organizat de Centrul Cultural-Social Vişeu de Sus, cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local, acest festival şi-a dovedit calitatea şi rezistenţa în timp, reuşind să devină unul din cele mai longevive festivaluri din această zonă a ţării. Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Maramureş a fost partener al evenimentului, punând la dispoziţia organizatorilor toate cărţile oferite drept premiu.
Ziua literaturii a avut în prim plan festivitatea de premiere a concursului de poezie şi proză scurtă (creaţie literară şi volum), concurs la care atât elevi şi studenţi, cât şi scriitori consacraţi şi-au trimis lucrările. Evenimentul a fost deschis de directorul festivalului, dr. Anuţa Pop, şi de primarul oraşului, Vasile Coman, urmând ca desfăşurarea programului să fie prezentată de Lucian Perţa.
Andrei Moldovan, preşedintele Societăţii Scriitorilor din Bistriţa-Năsăud, a fost preşedintele juriului la această ediţie. Din juriu a făcut parte Icu Crăciun – coordonator al Reprezentanţei Bistriţa-Năsăud a Uniunii Scriitorilor din România – Filiala Cluj. De la Bucureşti a venit poetul, prozatorul şi editorul Cosmin Perţa, membru marcant al generaţiei 2000, vişeuan cu recunoaştere naţională şi internaţională în domeniul scrisului. Juriul a fost completat de scriitorul Gavril Ciuban (care a pregătit câte un laudatio pentru laureaţi) şi parodistul Lucian Perţa (care a avut grijă să şi parodieze câte o poezie din volumele premiate), membri ai Uniunii Scriitorilor din România.
Înainte de festivitatea de premiere a avut loc lansarea de carte a preotului poet Vasile Luţai, despre opera căruia a vorbit poetul Gavril Ciuban. Şi cea mai recentă carte a acestuia, abia ieşită de sub tipar, a fost lansată în cadrul festivalului şi prezentată de directorul Editurii ”Grinta” din Cluj-Napoca, Gabriel Cojocaru.
Ca de fiecare dată, şi această ediţie s-a adresat atât elevilor, aflaţi la primele încercări literare, cât şi scriitorilor consacraţi. Au fost acordate premii pentru creaţie literară elevilor din ciclul gimnazial, liceal şi studenţilor:
Ciclul gimnazial: Poezie: Larisa Petrovan (cls. a V-a) Rozavlea; Liana Adela Albu (cls.a VIII-a) Moisei; menţiune –Maria Luiza Horj, Moisei
Proză: Maria Otilia Tomoiagă (cls. a VIII-a) Moisei;
Liceal: Poezie – Adelina Mariana Pop (cls.a XII-F) Vişeu de Sus; Iuditha Murza (cls. a XII-a) Beclean; menţiuni: Ionela Berfelea – XIC, Adina Valentina Bilici, Ioniţa Denisa Bizău – cls. IX-a G – Vişeu de Sus; Mihaela Pop, cls.a IX-a D Vişeu de Sus.
Proză: Bogdana Andreea Moldovan (cls.a XI-a) Beclean;
Studenţi – Beatrice Cristina Preda – Bucureşti
La secţiunea volum de poezie, juriul a decis să acorde premiul III ex-aequo, pentru volumul ”Alte maşini şi un fotograf amator” scris de Violeta Anciu şi ”The limbs they took” – Gabriel Nicolae Mihăilă. Premiul II a fost obţinut de Maria Pal – Încotro se grăbeşte cuvântul”, iar premiul I a ajuns la Ion Cristofor din Cluj-Napoca pentru volumul ”Cronica Stelelor”.
Marele premiu al festivalului i-a revenit poetului maramureşean Vasile Muste pentru volumul ”Eu nici în moarte n-am să pot muri”.
Premiul pentru debut s-a acordat poetei Carmen Secere, pentru volumul ”Aproape fericiţi”, iar premiul special al juriului Mirelei Duma Bîlc pentru scrierile cuprinse în volumul ”Ecoul ultimei zăpezi”. Şi anul acesta, organizatorii au decis să ofere un premiu pentru întreaga operă unui scriitor cu o bogată şi recunoscută carieră în domeniu. La această ediţie, poetul Gavril Ciuban a fost cel ce a primit premiul Opera omnia. Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Maramureş a oferit un premiu scriitoarei Adela Ponoran, care a obţinut şi premiul pentru manuscris. Any Drăgoianu din Ţânţăreni-Dolj a fost premiată pentru încărcătura spirituală a scrierii din volumul ”Miezul credinţei” de pr. Ioan Dunca de la Parohia Vişeu de Mijloc. Premiul Bibliotecii Orăşeneşti a ajuns la Lenuţa Rusu din Fălticeni pentru volumul ”Cuvântul arde pe rug”. Centrul Cultural-Social a oferit un premiu lui Dragomir Ignat, cunoscut om de litere şi de televiziune din Maramureş. Un premiu special a fost oferit de Editura Grinta lui Lucian Perţa, primul scriitor vişeuan care a publicat la editura clujeană.
Diplome de excelenţă s-au acordat membrilor juriului şi reprezentanţilor revistelor literare prezente la festival: Radu Ulmeanu – redactor-şef ”Acolada” Satu Mare; Viorel Mureşan – redactor-şef adjunct al revistei ”Caiete Silvane” Zalău şi Gabriel Cojocaru – director al editurii Grinta.
Preşedintele juriului, Andrei Moldovan, a apreciat ”Armoniile de primăvară” ca fiind o ”şcoală de literatură”, un ”festival şcoală” care dă posibilitatea tinerilor să intre în contact cu scriitorii recunoscuţi, să înveţe de la aceştia şi să se dezvolte ei înşişi într-ale scrisului.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.