Comisia Europeană va reforma accizele la alcool, a anunţat Pierre Moscovici, comisarul pentru afaceri economice şi financiare, impozitare şi vamă. Va fi introdus un sistem de certificare a micilor producători de alcool şi de supraveghere electronică a plăţilor. Ne dăm seama că urmează vremuri grele pentru produsele tradiţionale precum pălinca şi horinca!
Vinul nu este supus accizării, iar pentru bere consumatorul plăteşte 3 bani pe litru. Băuturile alcoolice din cereale şi fructe sînt taxate cu 16 lei/l, dacă au etichetă şi bon fiscal. Micii producători de spirtoase achită acciza redusă de 8 lei/l, dar n-au dreptul să vîndă produsul la piaţă. Anual, gospodarii agricoli produc 130 de milioane de litri de pălincă/horincă/ţuică, ceea ce ar presupune că la bugetul de stat se adună un miliard de lei, însă în realitate acciza colectată este cu mult mai mică. Situaţia aceasta vrea Pierre Moscovici s-o reglementeze prin scăderea accizei şi luarea de măsuri de control electronic. Marii producători acuză şi concurenţa neloială pe care o suportă din partea celor mici şi mulţi, care au invadat piaţa cu pălincă ieftină, neaccizată. Persoanele fizice plătesc acum 1.653,49 lei/hl de alcool pur, iar cele juridice, 3.306,98 lei, ceea ce nu le convine capitaliştilor.
La graniţa Schengen, vameşii confiscă pălinca fără etichetă (neaccizată), la fel ca la graniţa externă a UE. Amenda ajunge la 180 de euro pentru 0,5 litri de pălincă, iar produsul socotit de contrabandă este confiscat şi distrus (vameşii închid ochii doar dacă au parte de-un ciubuc, de exemplu 200 de euro pentru un autocar de 50 de turişti care transportă cîte 2 l de pălincă). Pentru declanşarea durei reforme a alcoolului, CE invocă şi faptul că pe piaţă se găsesc băuturi falsificate, fabricate din alcool denaturat (scutit de acciză), ceea ce pune sănătatea consumatorilor în grav pericol. Sistemul de certificare va fi uniform în toate ţările comunitare şi uşor de recunoscut. Accizele vor scădea, iar micii producători vor beneficia de nivel redus, „în anumite condiţii”. Aceste „anumite condiţii” pot fi negociate cu CE.
Producerea alcoolului etilic nu-i un procedeu complicat, fructele coapte sînt puse la fermentat, din borhotul încălzit la 78,5 grade Celsius se evaporă alcoolul etilic şi prin răcire tăria este condensată şi separată de resturi. Prin dublă distilare, rezultă pălinca de 50 de grade. Înainte de 1989, nu exista localitate fără de horincie, iar alcoolul colectat din uium era procesat de MAT (Monopolul alcoolului şi tutunului). După 1989, statul democrat a privatizat toate pălinciile şi distileriile, însă accizele colectate de privaţi sînt extrem de mici (nu se taie bon fiscal!), deci fiscul nu controlează eficient 500 de pălincii din judeţ, cu doi inspectori.
Îngrijorarea europeană se leagă şi de alcoolul denaturat, scutit de impozite, utilizat de regulă pentru fabricarea produselor de curăţare, spălare a parbrizelor, parfumuri şi antigeluri, dar care ajunge şi în băuturile alcoolice contrafăcute de producătorii fără scrupule. Va fi obligatorie deci utilizarea „Sistemului pentru circulaţia produselor supuse accizelor” (EMCS), cu monitorizarea în timp real a traseului băuturilor alcoolice cu grad ridicat de risc, fără a mai fi nevoie de un agent fiscal la fiecare fabrică de băuturi spirtoase. Băutorii de alcool vor fi obligaţi să plătească taxele indirecte către stat, înseamnă 5% din veniturile fiscale, 2% din PIB.
Directivele 1992/82 şi 2008/118 ale CEE vor fi revizuite, aşadar vin ani răi pentru pălincă şi horincă. Producţia de fructe a gospodarilor este însemnată, transformarea sucului de prune, mere, pere, cireşe, piersici, struguri în alcool poate fi o sursă importantă de venit pentru stat. Ori fructele căzute vor putrezi pe sol, ca în occident, şi vom scăpa de alcoolismul prea ieftin, prin sedarea creierului cu etanol neaccizat!