Luni, 21 mai 2018, sărbătoarea Sfinţilor Împăraţi întocmai cu Apostolii Constantin şi mama sa Elena, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească la Mănăstirea Budeşti, Protopopiatul Sighet, cu ocazia hramului.
Sfânta Liturghie Arhierească
La sosire, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a beneficiat de o primire deosebit de călduroasă, fiind întâmpinat cu mare bucurie la intrarea pe poarta mănăstirii de mulţimea de creştini, în frunte cu primarul Vasile Liviu Tămaş, stareţul Mănăstirii Budeşti, Protos. Mihail Bud, foarte mulţi tineri şi tinere din localităţile Budeşti şi Sârbi, îmbrăcaţi în frumoasele costume populare din zonă, bărbaţi şi femei.
În fruntea unui sobor de peste 40 de preoţi şi diaconi a oficiat Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin Sfânta Liturghie Arhierească, în pridvorul noii biserici de lemn, înălţate în ultimii doi ani, în locul celei vechi, care a fost donată pentru o parohie din Cluj. Din sobor au făcut parte Arhim. Dr. Casian Filip, eclesiarhul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare, Protos. Agaton Oprişan, stareţul Mănăstirii Petrova, Protos. Sofronie Perţa, stareţul Mănăstirii Dragomireşti, Pr. Vasile Aurel Pop, protopopul de Sighet, preoţi din protoieriile Eparhiei.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie Arhierească au fost date de Corala de Muzică Psaltică „Theologos” a Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, dirijată de Arhid. Prof. Drd. Adrian Dobreanu.
În timpul Sfintei Liturghii a fost hirotonit întru preot diaconul Mădălin Ioan Bontoş, pe seama Parohiei Câmpul Negru din municipiul Sighetu Marmaţiei, care ocupă această parohie prin concurs.
Cuvântul de învăţătură
În cuvântul său adresat credincioşilor, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a vorbit despre prigonirile creştinilor de către împăraţii Diocliţian şi Maximiu, despre mama Împăratului Constantin, care a descoperit Lemnul Sfintei Cruci pe care a fost Răstignit Mântuitorul, despre viaţa Sfântului Împărat Constantin, despre Edictul de la Milano, prin care au fost ridicate oprimările asupra creştinilor, despre mutarea capitalei Imperiului Roman la Constantinopol, amintind de ce sunt ei consideraţi întocmai cu Apostolii.
„Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena sunt întocmai cu Apostolii cinstiţi, pentru că Împăratul Constantin, inspirat de mama sa Elena, care era creştină, a crezut şi el în Dumnezeu şi a dat libertate creştinilor şi Bisericii lui Hristos, care timp de 300 de ani nu s-a putut manifesta în libertate, pe pământ, ci doar sub pământ şi-n catacombe. Faptul că Biserica îi numeşte întocmai cu Apostolii cinstiţi este pentru că ei au avut un rol extraordinar de important, aproape precum Sfinţii Apostoli la începutul încreştinării neamurilor”, a precizat Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin.
Împăratul Constantin, prin atitudinea sa creştină, devine un exemplu demn de urmat pentru toţi conducătorii lumii:
„Împăratul Constantin este model pentru conducătorii creştini, pentru demnitarii care astăzi nu mai sunt capete încoronate, dar sunt creştini şi ei. Şi conducătorii noştri români ar trebui să fie creştini, pentru că ei conduc un popor creştin şi trebuie să ţină cu poporul şi să asculte de el, a spus Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin. Avem datoria să cerem conducătorilor să fie creştini, aşa cum este poporul român de două mii de ani şi să-i căutăm pe cei care sunt creştini.”
Distincţie pentru primar
Vasile Liviu Tămaş, primarul comunei Budeşti de mai multe legislaturi, a fost distins de Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin cu „Crucea Sfântul Iosif Mărturisitorul” în semn de înaltă apreciere şi preţuire pentru contribuţia adusă la modernizarea parţială a drumului de acces spre Mănăstirea „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” – Budeşti, Protopopiatul Sighet, precum şi pentru sprijinul acordat parohiilor din cuprinsul comunei Budeşti.
Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a primit în dar o icoană a Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, pentru Muzeul Episcopiei.