În acest an, România marchează un secol de la înfăptuirea marelui ideal naţional al Unirii. Acest an important pentru Maramureş şi România reprezintă prilejul organizării unor noi acţiuni de educare a tinerilor, de promovare a valorilor naţionale şi eroilor noştri. Contribuţia importantă pe care Maramureşul şi maramureşenii şi-au adus-o la înfăptuirea marelui ideal naţional trebuie cunoscută şi transmisă tinerei generaţii.
În acest context, comuna Băseşti, spaţiul în care s-a născut, a trăit şi a murit Gheorghe Pop de Băseşti, preşedintele Marii Adunări Naţionale de la Alba Iulia, şi locul în care s-au luat deciziile importante în ceea ce priveşte Unirea Ardealului cu România e foarte important pentru istoria judeţului, încărcat de semnificaţii profunde, un loc în care tinerii pot învăţa istoria şi dragostea de Neam.
Evenimentul „Uniţi pentru Marea Unire” – 1.228 de tineri maramureşeni la Băseşti” este organizat la iniţiativa publicaţiei Gazeta de Maramureş, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Maramureş, comuna Băseşti, Episcopia Ortodoxă Română a Maramureşului, comuna Băseşti, Inspectoratul Şcolar Judeţean Maramureş şi Ansamblul Folcloric Naţional “Transilvania”.
Primăriile din judeţ au fost invitate să se alăture demersului nostru şi să asigure participarea unei delegaţii de tineri, însoţite de preoţi, profesori, primari sau reprezentanţi ai primăriei.
Au răspuns invitaţiei noastre mai mult de jumătate dintre primăriile din judeţ: Giuleşti, Groşi, Seini, Petrova, Tăuţii Măgherăuş, Baia Sprie, Vadu Izei, Valea Chioarului, Onceşti, Bicaz, Groşii Ţibleşului, Şieu, Bocicoiu Mare, Remetea Chioarului, Borşa, Ulmeni, Săcălăşeni, Cavnic, Vişeu de Sus, Fărcaşa, Cerneşti, Dumbrăviţa, Gârdani, Asuaju de Sus, Cupşeni, Târgu Lăpuş, Şişeşti, Moisei, Sălsig, Mireşu Mare.
Evenimentul va debuta cu intonarea Imnului Naţional de către corul “Angelli” al Seminarului Teologic Liceal Ortodox “Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul” din Baia Mare, după care va urma un Te-Deum, săvârşit de Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, prin care se aduce mulţumire lui Dumnezeu pentru darurile revărsate asupra poporului român în cei 100 de ani câţi au trecut de la Marea Unire din 1918.
Vor urma alocuţiuni din partea organizatorilor şi invitaţilor.
După aceea, vom intra în partea culturală a programului, prin prelegerea susţinută de Academician Prof. Dr. Ing. Emil Burzo, preşedintele Filialei Cluj a Academiei Române.
În partea a doua a programului ne vom bucura de un moment artistic susţinut de Ansamblul Naţional Folcloric “Transilvania” şi ansamblurile de copii prezente la eveniment.