La Tg. Lăpuş, regal folcloric şi patriotic

0
172

În sala mare de spectacole din cadrul Casei de Cultură „Vasile Grigore Latiş” din Tg. Lăpuş s-a desfăşurat, în prezenţa a peste 400 de spectatori, un concert extraordinar de folclor şi muzică patriotică cu interpretare vocal-instrumentală. A fost un adevărat regal folcloric. Amfitrionul spectacolului a fost Arhimandritul, dr. Macarie Motogna, stareţul Mănăstirii „Sfînta Ana” de la Rohia. La organizarea, de excepţie a contribuit şi Consiliul local, Primăria oraşului Tg. Lăpuş şi preoţii bisericilor din oraş. Toate piesele muzicale de folclor românesc au fost susţinute de către 22 de solişti vocali şi instrumentişti de la Corala bărbătească „Armonia” din Constanţa, acompaniaţi de către Orchestra „Muzica Divertis” din Chişinău. Concertul extraordinar de folclor şi cîntece patriotice „Noi suntem ai României”, în interpretarea coral-instrumentală a Coralei „Armonia” a Arhiepiscopiei Tomisului – Constanţa şi a Orchestrei Folclorice „Muzica Divertis” din Chişinău, dirijate de arhidiaconul Ion Iulian Dumitru, a constituit un moment unic pentru lăpuşeni şi nu doar pentru ei, iubitori de tradiţie şi folclor autentic românesc. După o succintă trecere în revistă de către moderatorul şi prezentatorul evenimentului, tînărul Mihai Badiu a subliniat doar o parte a palmaresului realizat în numeroase prestaţii muzicale naţionale şi internaţionale de către Corala „Armonia” şi Orchestra Folclorică „Muzica Divertis” din Chişinău, dublă medaliată cu aur în această vară la Jocurile Corale Mondiale de la Soci, din Rusia, cunoscută pentru palmaresul bogat al medaliilor strînse în ultimii 15 ani. Performanţele coralei Arhiepiscopiei Tomisului uimesc, la fiecare apariţie, juriile şi spectatorii din întreaga lume. Din componenţa coralei fac parte preoţi, diaconi şi studenţi ai Facultăţii de Teologie. Din repertoriul acesteia nu au lipsit cîntecele care au reamintit auditoriului vitejia soldatului român şi spiritul de sacrificiu, sentimentele curate ale ţăranului de altă dată, credinţa dreaptă şi trăirea autentică românească. Buchetul de cîntece a reuşit să aducă în actualitate patrimoniul spiritual pe care înaintaşii ni l-au lăsat prin vers şi cînt, să introducă auditoriul într-o atmosferă de profundă simţire a ceea ce ne defineşte fiinţa naţională: credinţa şi neamul.
Mitru Leşe, primarul oraşului Tg. Lăpuş, a urat un cuvînt de bun venit oaspeţilor şi invitaţilor, spunînd: “În primul rînd, vreau să vă mulţumesc dv. spectatorilor care aţi venit la concert în număr aşa de mare. Doresc să mulţumesc părintelui Arhimandrit, dr. Macarie Motogna, stareţul Mănăstirii „Sfînta Ana” de la Rohia şi preotului protopop de Lăpuş Florin Stan care au mijlocit desfăşurarea acestui regal şi au oferit acest „dar” muzical nouă, lăpuşenilor. Această manifestare face parte din ciclul Centenarului Marii Uniri din anul 1918”. Prezentatorul Mihai Badiu a subliniat: „Mereu ne-ntoarcem înspre frumuseţe, să ne călim seninul sufletesc din tinereţea fără bătrîneţe a cîntecului nostru strămoşesc. Ascultăm smeriţi ca o rugăciune – o doină, o baladă, un colind”. Apoi, pe scenă au evoluat extraordinar şi emoţionant Corala bărbătească şi Orchestra „Muzica „Divertis” din Chişinău. De mai multe ori s-a aplaudat în picioare.
O cortină invizibilă s-a ridicat duminică în mod magic în sala de spectacole a Casei de Cultură “Vasile Grigore Latiş” din Tg. Lăpuş, punînd în contact direct sufletele tuturor celor prezenţi la concert cu interpretarea minunată a Coralei Armonia.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.