Modificări la Legea cadastrului

0
233

Măsurile propuse de Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imo­biliară (ANCPI) pentru accelerarea Programului naţional de cadastru şi carte funciară 2015-2023 (PNCCF) au fost aprobate prin OUG 31 din 2018 pentru modificarea şi completarea Legii cadastrului. Obiectivul este înregistrarea gratuită a tuturor imobilelor (terenuri, clădiri, apartamente) în Sistemul integrat de cadastru şi carte funciară. Programul este finanţat din veniturile proprii ale ANCPI, patru miliarde de lei, şi din fonduri externe obţinute prin Programul Operaţional Regional, de 300 milioane de euro. O altă sursă de finanţare poate fi bugetul local.
Noile reglementări se referă la: majorarea sumei plătite pentru lucrările de înregistrare sistematică a proprietăţilor, proporţional cu gradul de dificultate al lucrării, şi va fi cuprinsă între 60 şi 132 de lei/imo­bil; înjumătăţirea termenelor pentru soluţionarea contestaţiilor de la 60 la 30 de zile; cei autorizaţi care execută lucrări de cadastru sistematic vor fi plătiţi pentru înregistrarea tuturor imobilelor dintr-un sector cadastral, chiar dacă acestea fac parte din intravilan (în cazul sectoarelor mixte), dar şi pentru cele care au deja carte funciară; înscrierea dreptului de proprietate provizoriu în cartea funciară în favoarea persoanelor îndreptăţite în baza procesului-verbal de punere în posesie şi a hotărîrii comisiei judeţene de fond funciar, privind validarea dreptului de proprietate; eliminarea ordinelor de începere a lucrărilor de cadastru sistematic (perioadă care putea ajunge pînă la şase luni); posibilitatea înscrierii în cartea funciară a certificatelor de moştenitor emise înainte de 2011; posibilitatea ca primăriile să îşi înscrie proprietăţile în cartea funciară prin hotărîre a consiliului local.
Suma totală alocată de ANCPI, în 2018, pentru înregistrarea imobilelor în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară este de peste 400 milioane de lei. Astfel, fiecare primărie poate primi 155.000 lei pentru înregistrarea gratuită a proprietăţilor, faţă de 150.000 lei în 2017 şi 135.000 lei în 2016. Prioritate au sectoarele cadastrale care cuprind terenuri aferente proiectelor de infrastructură de interes naţional şi terenuri agricole subvenţionate de APIA.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.