Pentru a evita apariţia pestei porcine în judeţul Maramureş, autorităţile din domeniul sanitar-veterinar au interzis comercializarea animalelor în târguri. Astfel, cei care vor să-şi cumpere porci mai au de aşteptat până la diminuarea pericolului din Ucraina şi Moldova, ţări unde a fost depistată boala. În consecinţă, porcii au lipsit şi de la ultimul târg din Ariniş.
Cu toate că mulţi sunt interesaţi în această perioadă de achiziţionarea porcilor din târguri, autorităţile nu permit încă reluarea comerţului cu aceste animale. Marius Sima, DSVSA Maramureş, ne-a explicat: „Pentru prevenţia pestei porcine, africane şi clasice, toate judeţele aflate de-a lungul frontierei de stat cu ţările terţe (Ucraina, Moldova), respectiv Maramureşul, Satu Mare şi celelalte judeţe din zona de frontieră, au suspendate târgurile pentru specia porc. Deci este interzisă comercializarea porcului în târguri. De asemenea, este interzisă organizarea de expoziţii sau orice altă manifestare care implică aglomerare de animale din această specie. Această interdicţie durează până când se va stinge presiunea virală, respectiv dispariţia pericolului propagării bolii din Ucraina şi Moldova spre România. Analizele epidemiologice efectuate în perioada următoare vor oferi o dată certă la care se va putea relua comerţul cu porcine în judeţele de pe graniţă. Din fericire, până în acest moment nu a fost depistat niciun caz de boală în Maramureş”.
Ofertă bogată la vaci şi cai
Dacă porcii au lipsit cu desăvârşire din târg, oferta de vaci şi cai a fost una bogată, iar preţurile pentru toate buzunarele, în funcţie de animale: „Am venit cu văcuţa la vânzare. Are un an şi 11 luni şi este a făta de 8 luni. Preţul este de 4.700 de lei şi spun eu că este unul bun. Oamenii au venit, s-au uitat, dar nu au cumpărat. Nu ne ocupăm cu vânzarea vacilor, ci doar cu creşterea lor şi vindem doar din când în când”, ne-a spus doamna Andreea din Şomcuta Mare. „Am cumpărat vaci astăzi la târg cu 1.800 de lei, alta cu 2.300. Sunt comerciant de meserie. Le cumpăr de aici şi le vând în altă parte după ce le mai cresc şi vor fi a făta. Sunt din Zalău. Acasă mai am 23 de vaci”, a precizat Nekeres Karol. „Avem de vânzare cai. Acesta de aici are 9 luni şi îl dau cu 1.200 de lei. Preţul nu e mare, dar nici mic, deoarece căluţul e destul de mare pentru vârsta pe care o are, adică sub un an. L-am cumpărat cu ceva vreme în urmă pentru mine, dar nu îl pot ţine în grajd că îl bate celălalt cal lângă care stă. Ceva potenţiali clienţi au fost. Au venit, s-au interesat de preţ, însă au plecat deocamdată. Sper să se întoarcă şi să mi-l ia. Dacă omul e hotărât, mai lăsăm din preţ”, a spus şi Dănuţ Pop din Şomcuta Mare. „Am venit de la Ulmeni cu calul de vânzare. Preţul: 6.000 de lei şi este unul rezonabil, potrivit, ţinând cont de cum arată animalul. Se vând şi cu mai mult. Calul este de tracţiune, te foloseşti bine de el la muncile câmpului, însă nu-i chiar greu de ţinut, îi dai abrac, nutreţ şi cam atât. Lumea mai întreabă, dar la banii aceştia spun că-i scump”, a conchis domnul Şerban din Ulmeni.
Sculele şi uneltele de grădinărit nu au trecere…
Nici comerţul cu scule şi unelte de grădinărit nu mai e ce a fost cândva: „Lumea mai cumpără produse, dar nu aşa de mult. Preţuri avem de la câţiva lei şi până pe la 100. Vin în târg cu produse de grădinărit şi alte scule de lucru în fiecare săptămână. Faţă de anii trecuţi, vânzarea merge tot mai rău. Până prin 2005 a fost mai bine. De atunci însă, e tot mai prost pe an ce trece. Lumea nu mai are bani, mulţi care ar folosi scule sunt plecaţi afară la muncă. Dacă te uiţi mai bine, majoritatea din târg sunt bătrâni. Tinerii care ar cumpăra o furcă, o lopată, nu-s pe aici! Dar ce să fac altceva, că la vârsta mea nu te mai angajează nimeni. Aşa că fac ce pot ca să-mi câştig traiul zilnic”, ne-a explicat comerciantul Tudor Gherman din Baia Mare.
Legume de import şi autohtone
Tarabele au fost pline de legume şi fructe, atât din import, cât şi din România: „Avem roşii de Spania şi Polonia, care sunt la 9 lei/kg. Castraveţii sunt din Galaţi, la 8 lei/kg. Gogoşarii, tot polonezi, sunt la 10 lei, varza de Galaţi la 4 lei. Salata este din România, de la Dăneşti, la 3 lei bucata. Lumea mai cumpără şi nu prea. Vânzările nu sunt prea bune”, a spus Ion P. Merele de Luduş s-au comecializat la 4 lei/kg, slănina de porc 13 lei, cartofii la 3,5 lei, morcovii la 2,5 lei/kg, iar ceapa la 5 lei. Nu au lipsit nici puii de găină şi curcan: „Avem pui de carne şi curcani. Ei sunt vaccinaţi şi aduşi din altă parte, nu i-am obţinut noi, dar sunt din România, de la Câmpia Turzii. Preţul este de 10 lei puiul la 3 săptămâni. Curcanii sunt de o lună şi îi dau la 35 de lei. Lumea mai cumpără, că acum este vremea lor”, a spus comerciantul Nelu V. din Ardusat.