O platformă de gunoi de grajd în Boiu

0
858

Administraţia locală din comuna Boiu Mare a primit înştiinţarea scrisă că a fost selectată pentru implementarea unui proiect ce va rezolva o problemă de mediu. Astfel, acolo va fi construită o platformă de depozitare a gunoiului de grajd provenit din gospodăriile cu animale. Proiectul, finanţat din fonduri nerambursabile, trece de un milion şi jumătate de lei, cu o parte mică de cofinanţare din partea primăriei.
Nicolae Prodan, viceprimarul din Boiu Mare, ne-a explicat: „Primăria beneficiază, prin programul competitiv de finanţare «Investiţii la nivelul comunităţii locale pentru reducerea poluării cu nutrienţi», de construirea unei platforme comunale de depozitare şi gospodărire a gunoiului de grajd. Proiectul este finanţat din fonduri europene, fiind în valoare de 1,5 milioane lei. Noi avem o cofinanţare de aproximativ 80.000 lei. Pe această platformă, se va depozita gunoiul de grajd provenit din gospodăriile oamenilor. De asemenea, se vor face şi investiţii în utilaje: două tractoare, utilaje de vidanjare şi împrăştiat gunoiul pe teren. Sătenii îşi vor depozita aici gunoiul, după care noi îl vom transporta primăvara pe terenul fiecăruia, vom face aceste servicii contracost. Proiectul de construire a platformei se derulează prin Ministerul Apelor şi Pădurilor şi va fi cu autorizaţie de mediu. Toţi fermierii care vor să acceseze proiecte europene sunt condiţionaţi de construirea unei platforme individuale, care costă mult cu intabularea şi toate cele necesare, dar printr-un contract cu primăria ei vor putrea să-şi rezolve mult mai uşor şi ieftin această problemă a depozitării gunoiului de grajd. Administratorul obiectivului va fi Primăria Boiu Mare”.

Bălegarul de la 2.500 de animale, pe platformă

Nicolae Prodan

Primăria a încheiat convenţii cu aproape toţi localnicii care au animale, prin care aceştia şi-au luat angajamentul că vor depozita gunoiul pe noua platformă: „Tocmai am fost anunţaţi că am câştigat proiectul şi implicit finanţarea. Partea noastră de cofinanţare înseamnă practic întocmirea proiectului tehnic. Când platforma va fi funcţională, se va rezolva o problemă importantă de mediu. În comuna noastră, avem circa 2.692 de animale în total. Noi am încheiat aproape cu toţi proprietarii de animale câte o convenţie prin care şi-au luat angajamentul că vor depozita gunoiul de grajd pe platformă, deoarece mulţi nu au unde să-l depoziteze conform legislaţiei. Pe viitor, fiecare sătean trebuie să-şi rezolve această problemă. Aşa, cu ajutorul primăriei, pot să facă proiecte europene. După ce finalizăm lucrarea, ne gîndim ca pe viitor să facem şi biomasă, deoarece putem să accesăm tot pe aceeaşi măsură componenta pentru valorificarea gunoiului de grajd”, a completat Nicolae Prodan.
Părerile sătenilor sunt împărţite: „Vom depozita gunoiul de grajd acolo dacă se face, că legile în domeniul mediului trebuie respectate într-un final, fie că ne place sau nu, iar noi acasă am avea de investit tare mult ca să ne facem platforma conformă. Vom plăti la primărie ce trebuie să plătim”, a spus badea Ion, un localnic ce creşte vaci de lapte.
„Nu duc acolo nimic, pentru că nu am aşa mult gunoi de la două vaci şi cum l-am depozitat până acum o voi face şi pe viitor. Nu mai dau bani în plus”, este de părere un alt proprietar de animale.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.