Consiliul Judeţean Maramureş a aniversat, în urmă cu câteva luni, 25 de ani de la constituire. Înainte şi după acel eveniment, precum şi cu ocazia festivităţilor, preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, domnul Gabriel Zetea, a informat publicul, prin intermediul mass-media, despre proiectele care urmează să fie realizate în judeţul Maramureş, precum şi despre sprijinul din partea Consiliului Judeţean pentru obţinerea finanţării proiectelor necesare comunităţilor locale.
În acest articol, doresc să analizez acele promisiuni făcute pentru comunele cu populaţie majoritar ucraineană din judeţul Maramureş. În cotidianul “Graiul Maramureşului” (luna noiembrie) s-a specificat că “la ultima şedinţă a Consiliului Local din comuna Repedea, a fost semnat contractul de finanţare pentru proiectul privind modernizarea Liceului Tehnologic din comună. Documentaţia a fost depusă pe Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL2), la Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene. Obiectul contractului îl constituie alocarea unei finanţări de 2.274.338,12 lei, pentru realizarea obiectivului de investiţii Reabilitare şi modernizare Liceu Tehnologic Repedea, corp A, B, şi C, localitatea Repedea, comuna Repedea, judeţul Maramureş. Valoarea totală a investiţiei este de 2.395.189,00 lei”.
Cu această ocazie, primarul comunei Repedea, Ioan Miculaiciuc, a prezentat şi două proiecte depuse pe PNDL (Plan Naţional de Dezvoltare Locală), respectiv asfaltarea a 7,5 km de drum comunal, şi un proiect pentru introducerea canalizării pe 20 km. Preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş a declarat: “Pe lângă acest proiect, promit sprijin în obţinerea finanţării proiectului de 7.000.000 lei pentru reabilitarea reţelei de străzi. Acest proiect va fi corelat cu modernizarea DJ 187 pe Valea Ruscovei, direcţia Leordina – Ruscova – Repedea – Poienile de sub Munte. Vom purta discuţii cu VITAL, pentru a corela aceste investiţii cu lucrările finanţate pe Programul Operaţional pentru Infrastructura Mare (POIM), în ceea ce priveşte apa şi canalizarea”.
Reabilitarea drumului DJ 187 ce leagă Leordina de Poienile de sub Munte va costa peste 64 de milioane de lei. Obiectivul va fi finanţat din bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale, prin PNDL. Cofinanţarea din partea Consiliului Judeţean se ridică la cca. 4,4 milioane lei.
Încă în luna noiembrie 2017, Consiliul Judeţean Maramureş a adoptat mai multe hotărâri referitoare la promovarea în parteneriat a diferitelor proiecte propuse spre finanţare în cadrul Programului de Cooperare transfrontalieră EMI Ungaria-Slovacia-România-Ucraina 2014-2020 şi cofinanţarea acestora.
Tot în plenul Consiliului Judeţean Maramureş, întrunit în 13 noiembrie 2017, consilierii au votat pentru participarea la cofinanţarea mai multor obiective de investiţii printre care şi “Reabilitarea DJ 187, Leordina (DN 18) – Ruscova – Repedea – Poienile de sub Munte, în lungime de cca. 20 km”.
Cu ocazia aniversării a 25 de ani de la constituirea primului Consiliu Judeţean în Maramureş, m-am întâlnit în Palatul Administrativ al judeţului cu primarul comunei Repedea, domnul Ioan Miculaiciuc, care este la primul mandat. De la intrare în holul Palatului, m-a surprins apariţia ununi domn nu prea înalt, cu aliura unui luptător, îmbracat cu o cămaşă ucraineană (huţulca) sub sacou. Mi-am părăsit foştii colegi consilieri judeţeni şi m-am îndreptat spre el, pentru a-l felicita şi a discuta cu el despre problemele specifice comunităţii ucrainene din comuna pe care o păstoreşte. Mult timp nu am avut la dispoziţie, pentru că mi-a spus că este chemat de preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş să poarte discuţii cu privire la proiectele propuse. Mi-a confirmat că este în relaţii bune cu preşedintele şi Consiliul Judeţean şi că participă la manifestările dedicate acestei aniversări. Împreună am ţinut să imortalizăm acest moment printr-o fotografie în holul Palatului Administrativ.
Ulterior, pentru că primarul comunei Poienile de sub Munte, Ştefan Oncea, a lipsit de la manifestările Consiliului Judeţean Maramureş, l-am contactat telefonic în vederea obţinerii unor informaţii cu privire la sprijinul promis de preşedintele Consiliului Judeţean pentru comunităţile locale.
Telefonic prea multe lucruri nu am putut afla, aşa că în 30-31 ianuarie 2018 m-am deplasat în zonă, pe Valea Ruscovei, pentru a vedea starea drumului DJ 187 şi de a sta de vorbă cu unii primari din zonă.
În această deplasare, l-am întâlnit pe primarul Ştefan Oncea, cu care am stat de vorbă mai mult timp la Primărie, în prezenţa viceprimarului Ştefan Chimşac şi a altor funcţionari. Din audienţele care au avut loc în biroul primarului şi din mai multe discuţii, am dedus că organele locale se confruntă cu multe şi diverse probleme sociale şi de interes local, inclusiv de unele birocraţii care depind de serviciile externe, cum ar fi şi eliberarea buletinelor pentru cetăţeni. După vreo două ore, primarul a reuşit să discute şi cu mine despre problemele cele mai importante pentru comună şi anume despre proiectele de infrastructură prevăzute a se realiza în comună. Mi-a prezentat proiectul 131 A/2013 privind lucrări de construire pentru şcoala primară şi grădiniţa-internat, depus la Ministerul Dezvoltării Regionale. Locaţia se prevede a fi amplasată lângă vechiul internat la Nejnei Crai. Valoarea investiţiei este de 6.562.010 lei de la bugetul de stat şi cofinanţare de la bugetul local de 600.000 lei.
Al doilea proiect ar fi reabilitarea Liceului Tehnologic din comuna Poienile de sub Munte, strada Principală nr. 1406/c şi realizarea unui teren sintetic de sport. Este întocmită documentaţia de avizare a lucrărilor de investiţii ES 434/2015. Valoarea investiţiei este de 6.560.404 lei şi cu cofinanţarea de la bugetul local de 300.000 lei.
O altă investiţie necesară este “Modernizare drum forestier în comuna Poienile de sub Munte (Luhei 3,7 km) măsura 125 B, prin programul FEADR în valoare totală de 1,5 milioane euro”.
O lucrare importantă pentru bunăstarea cetăţenilor şi protecţia mediului este “Extinderea reţelei de apă şi canalizare”. Proiect aflat în procedură de achiziţie publică privind proiectul tehnic de execuţie, proiect care a fost contestat de către o firmă dar a fost câştigat de SC VITAL SA în cadrul programului POIM 2014-2020. Valoarea totală 20 milioane lei.
Doleanţele mai vechi nerealizate de care se plânge primarul Oncea Ştefan şi întreg Consiliul Local al comunei Poienile de sub Munte, cu populaţie de peste 10.000 de locuitori sunt:
-constituirea noului sediu Administrativ al comunei (Primăriei) pentru care este întocmit proiectul tehnic, dar nu există bani pentru construcţie;
-ar fi necesare sume importante pentru reabilitarea Centrului de Sănătate şi reabilitarea Dispensarului Uman.
Aceste cerinţe sunt normale pentru o comunitate rurală aşa de mare a judeţului, cea mai mare localitate cu populaţie etnică ucraineană din România, ce reprezintă 16% din totalul populaţiei ucrainene din România.
Gândul mă duce la anii trecuţi şi următorii ani, când în preajma Alegerilor Locale, Parlamentare şi Prezidenţiale au venit şi vor veni mulţi propagandişti de la diferite partide politice ale României, cu multe promisiuni numai ca să obţină voturi de la numeroşi alegători ai comunei. Îmi amintesc că în anul 2003 când comuna şi-a aniversat 650 de ani de atestare documentară au venit unii reprezentanţi ai Consiliului Judeţean Maramureş, parlamentari şi reprezentanţi ai unor partide politice pentru a marca evenimentul şi pentru a-şi face propagandă electorală, cu care ocazie au dat asigurări că vor susţine şi se vor strădui să repartizeze fonduri pentru comuna Poienile de sub Munte ca să se construiască sediul Primăriei. Sperăm că promisiunile preşedintelui Consiliului Judeţean Maramureş se vor îndeplini.
Aflu din Graiul Maramureşului de vineri 02.02.2018 că s-au alocat 10 milioane de lei pentru drumuri judeţene: “Consiliul Judeţean Maramureş a decis repartizarea a 1.500.000 lei pentru repararea unor drumuri comunale din unităţile administrativ-teritoriale şi a 9.108.000 lei pentru finanţarea cheltuielilor privind repararea unor drumuri judeţene. Aceste sume sunt defalcate din taxa pe valoare adăugată. Consilierii judeţeni au avut în vedere lungimea şi starea tehnică proastă a acestor drumuri publice”.
Promisiunile au fost, promisiuni vor mai fi, dar totuşi odată şi odată trebuie cineva să-şi îndrepte privirea spre populaţia Văii Ruscovei unde pe lângă celelalte etnii locuiesc circa 20 de mii de ucraineni care sunt loiali patriei în care s-au născut şi sunt buni cetăţeni ai României.
Ştefan Buciuta, preşedinte de onoare al UUR