Inventarul clădirilor părăginite

0
224

La nivelul Prefecturii judeţului Maramureş, a fost constituită o comisie care va identifica clădirile de patrimoniu aflate în risc avansat de degradare. Pentru a uşura misiunea comisiei, conducerea Prefecturii a trimis o adresă către unităţile administrative-teritoriale din Maramureş prin care a cerut o informare despre imobilele care riscă să se prăbuşească. Deocamdată doar 24 de unităţi administrativ teritoriale au trimis un răspuns. În aceste localităţi, sunt 10 clădiri de patrimoniu aflate în paragină. Cele mai multe imobile degradate sunt în Baia Mare. Mai sunt imobile cu problem grave în Sighetu Marmaţiei, Baia Sprie, Şomcuta Mare, Seini şi Vişeu.

Comisia a fost înfiinţată după ce Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Maramureş (CJSU) a fost sesizat despre două imobile ce pun în pericol sănătatea populaţiei. Este vorba despre un imobil din Baia Mare intens mediatizat, respectiv spaţiul unde a funcţionat firma Tricomar, şi de un alt imobil, din Baia Sprie. Prefectul judeţului Maramureş, Vasile Moldovan, consideră că e timpul ca autorităţile locale să nu mai asiste neputincioase la degradarea avansată a acestor clădiri, ci să intervină pentru a evita tragediile.
“Avem clădirile de patrimoniu care ajung în paragină şi o legislaţie destul de greoaie, de stufoasă, pentru intervenţiile care se pot face la aceste clădiri. Cred că e momentul să ne aplecăm mai mult situaţiei, să luăm legătura cu proprietarii acestora. Din păcate, clădirile pentru care a fost convocat CJSU sunt în proprietatea unor societăţi comerciale. Cea din Baia Mare e în procedură de faliment, cealaltă societate, din Baia Sprie, e desfiinţată, dizolvată”, a declarat prefectul Vasile Moldovan.
La rândul său, directorul executiv al Direcţiei Judeţene pentru Cultură Maramureş, Aura Pintea, spune că lucrează de 14 ani în această instituţie şi în acest timp a trimis o serie de adrese către primării prin care informa autorităţile locale despre responsabilităţile ce le revin la protejarea patrimoniului. Aura Pintea afirmă că modificările legislative din 2015 dau posibilitatea reprezentanţilor administraţiilor locale să decidă supraimpozitarea în cazul acestor imobile.
“Se poate institui o garanţie imobiliară pentru aceste lucrări ale statului. Din 2015, vine în ajutorul administraţiilor locale şi judeţene noul Cod Fiscal, care prevede posibilitatea măririi până la 500% a impozitului pentru clădirile lăsate în paragină. În judeţele din Vest, s-au instituit astfel de impozitări. La noi, Consiliul Local Baia Mare a instituit o impozitare de 200% . Din aceşti bani, se poate obţine un fond cu care să se poată interveni asupra acestor monumente”, precizează Aura Pintea.
Pe de altă parte, Legea 153/2011 prevede că “deţinătorii clădirilor care prin nivelul de degradare al sistemului de închidere perimetrală pun în pericol sănătatea populaţiei sunt obligaţi ca din proprie iniţiativă să ia măsuri de realizare a intervenţiilor”. Directorul de la Cultură a mai adăugat că, în mod normal, primăriile au obligaţia să inventarieze clădirile de patrimoniu aflate în paragină (o singură comisie pe judeţ este insuficientă). Potrivit oficialilor din Prefectura Maramureş, UAT-urile care au răspuns la adresa Prefecturii sunt: Baia Mare, Sighetu Marmaţiei, Borşa, Cavnic, Dragomireşti, Şomcuta Mare, Săliştea de Sus, Seini, Tăuţii Măgherăuş, Ulmeni, Vişeu, Băiţa de sub Codru, Bistra, Coltău, Deseşti, Gârdani, Groşi, Groşii Ţibleşului, Lăpuş, Mireşu Mare, Oarţa de Jos, Sarasău, Suciu de Sus, Valea Chioarului.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.