Sfânta Liturghie Arhierească la biserica din Giuleşti

0
339

Luni, 23 aprilie 2018, ziua de prăznuire a Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruinţă, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească în Parohia Giuleşti, Protopopiatul Sighet, unde a binecuvântat şi o răstignire de lemn, amplasată la intrarea în curtea bisericii.

Sfânta Liturghie Arhierească

Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a slujit Sfânta Liturghie în fruntea unui sobor de 25 de preoţi, din care au făcut parte Pr. Vasile Aurel Pop, protopopul Sighetului, Protos. Agaton Oprişan, stareţul Mănăstirii „Izvorul Tămăduirii” Petrova, Ieromonah Mihail Bud, stareţul Mănăstirii „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” Budeşti, Pr. Marcel Oprişan, Pr. Ioan Vraja, parohul gazdă, Pr. Ioan Ardelean, paroh în Deseşti, preotul Liviu Bota din Corneşti, preoţi de enorie din parohiile de pe Văile Cosăului, Marei şi Izei, din Sighetu Marmaţiei, diaconi.
A fost o zi frumoasă, astfel că mulţi credincioşi au venit spre biserica de lemn din sat pentru a se ruga împreună cu Chiriarhul locului şi soborul, între ei aflându-se mulţi tineri. Între credincioşi s-au numărat: primarul Col. (rez.) Laurenţiu Batin, doctor în istorie, absolvent de Teologie şi membru în Adunarea Eparhială, împreună cu viceprimarul Ştefan Codrea.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul Coral de Muzică Psaltică „Theologos” al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, dirijat de Arhid. Prof. Drd. Adrian Dobreanu, iar la priceasnă a cântat şi corul bisericii, dirijat de Ioana Oniţă şi Anuţa Pop.

Cuvântul de învăţătură

În cuvântul de învăţătură, Preasfinţitul Părinte Episcop le-a vorbit credincioşilor despre Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruinţă, despre persecuţiile şi chinurile la care a fost supus Sfântul Gheorghe şi din care a ieşit biruitor, încât cezarul nu a avut ce face altceva, ca să-l suprime, decât să îi taie capul, astfel Sfântul Gheorghe devenind Mucenic al lui Hristos.
Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a relatat câteva lucruri despre Giuleşti: „Localitatea Giuleşti de pe Valea Marei este importantă pentru că este locul în care a rezidat şi Sfântul Iosif Mărturisitorul, în zona numită „La Mănăstire”, unde există o biserică de lemn de pe vremea Sfântului Ierarh Iosif Mărturisitorul, deci de la 1700, iar astăzi avem o comunitate frumoasă. Credincioşii ortodocşi şi-au construit o nouă biserică, pentru că s-a împărţit în două comunitatea şi ortodocşii au rămas fără locaş de cult. Şi-au construit, la îndemnul nostru, o nouă biserică, de lemn, frumoasă. Iată, în cei 8 ani, au reuşit să o acopere, să o pregătească pentru pictură şi, aşezată fiind sub ocrotirea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruinţă, se constituie într-o biruinţă din partea lor pentru că s-a făcut exclusiv pe cheltuiala celor 450 de suflete, câţi ortodocşi sunt aici în Giuleşti, păstoriţi de părintele Ioan Vraja, care, la rândul lui, este şi sculptor şi se ocupă de împodobirea şi înfrumuseţarea bisericii. Urmează să execute pictura şi în 2-3 ani să venim să săvârşim slujba de sfinţire”.
Punerea pietrei de temelie pentru biserica din Giuleşti s-a făcut în 23 aprilie 2010, iar în 2014, de Sfintele Paşti, s-a slujit pentru prima dată în ea. A fost ridicată după concepţia părintelui paroh Ioan Vraja şi a epitropilor şi ridicată de echipa meşterului Ioan Bârsan din Bârsana.

Expoziţie de icoane pe sticlă

Este o tradiţie în parohie ca, în Postul Sfintelor Paşti, copiii să picteze icoane pe sticlă, pe care apoi le valorifică. La hramuri şi alte sărbători ale bisericii, se face o expoziţie cu icoanele pictate, pe care astfel credincioşii le pot vedea şi admira. O asemenea expoziţie, cu 28 de icoane, a fost realizată şi de hramul bisericii.
Sfinţirea răstignirii
Preotul Ioan Vraja şi crâsnicul Vasile Feier au sculptat o răstignire din lemn de stejar la intrarea în curtea bisericii, pe care Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a binecuvântat-o, după încheierea Sfintei Liturghii, spre bucuria credincioşilor.

Crucea pentru preotul paroh

Pentru efortul de a ridica biserica parohială de lemn din Giuleşti, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin l-a hirotesit întru stravrofor pe preotul paroh Ioan Vraja. La rândul său, părintele Paroh i-a oferit Preasfinţitului Părinte Episcop Iustin o icoană a Maicii Domnului cu Pruncul, ca să fie păstrată în Muzeul Episcopiei.
Andrei Fărcaş, redactor la revista “Graiul Bisericii Noastre”

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.