Gheorghe I. Brătianu, 65 de ani de la moarte

0
445

Filiala PNL Maramureş şi Organizaţia PNL Sighet au organizat la Sighetu Marmaţiei Simpozionul: „Gheorghe I. Brătianu, 65 de ani de la moarte”.
La sala ”George Enescu” au conferenţiat: dr. Liviu Brătescu, prof. dr. Bogdan Caranfilov, dr. Marius Oprea, conf. univ. dr. Gheorghe Mihai Bârlea.
La Memorial Sighet , în Sala Gheorghe I. Brătianu s-a oficiat un parastas şi s-au depus jerbe de flori. Parastasul s-a oficiat şi la Cimitirul Săracilor, la Troiţa Brătienilor, unde au fost depuse jerbe de flori şi s-au aprins lumânări.
Liberalii din Maramureş şi din alte judeţe s-au fotografiat la Cimitirul Săracilor, locul unde au fost înhumaţi nu doar nevoiaşii, ci şi martirii decedaţi în fosta temniţă politică de la Sighet, între 1950-1964.
GHEORGHE I. BRĂTIANU (n. 1898, Ruginoasa/– d. 27 aprilie 1953, Sighet) a fost doctor în filozofie (1923), şi doctor în litere (1929), Membru al Academiei Române. În anul 1926 a intrat în viaţa politică în cadrul Partidului Naţional Liberal, iar în 1930 a fondat o mişcare dizidentă numită Partidul Naţional Liberal (Gh. Brătianu). După venirea staliniştilor la putere, la 15 august 1947, i s-a fixat domiciliu forţat în locuinţa sa din Bucureşti, trei ani de domiciliu obligatoriu. A fost arestat în 6 mai 1950, după o percheziţie domiciliară, efectuată pe motiv că „la locuinţa din strada Popa Chiţi nr. 26 se găsesc materiale ce interesează ordinea şi securitatea poporului”. La 7 mai 1950, a fost încarcerat la Penitenciarul Sighet, unde moare la 27 aprilie 1953, la vârsta de 55 de ani. De-a lungul anilor, asupra morţii istoricului Gheorghe Brătianu s-au emis mai multe ipoteze: asasinat, boală sau sinucidere. Din lipsa documentelor de arhivă relevante, niciuna din aceste ipoteze nu pot fi verificate. Certificatul de deces a fost întocmit retroactiv, la 20 iulie 1957, la rubrica cauza morţii se menţionează: „insuficienţă circulatorie, din cauza caşexiei neoplasmice stomacale”. La 2 octombrie 1971, în urma aprobărilor primite din partea autorităţilor, rămăşiţele pământeşti considerate ca fiind ale lui Gheorghe Brătianu au fost reînhumate în cavoul familial de la Florica, din judeţul Argeş.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.