Joi după amiază, în prezenţa Preasfinţitului Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, a avut loc deschiderea oficială a Olimpiadei naţionale de Religie pentru seminarii şi licee teologice.
Festivitatea de deschidere
Cu această ocazie, a fost oficiat un Te-Deum de ajutor de la Dumnezeu pentru buna desfăşurare a Olimpiadei, la care au slujit Arhim. Dr. Casian Filip, eclesiarhul Catedralei, Pr. Conf. Univ. Dr. Adrian Gh. Paul, prodecanul Facultăţii de Filologie a Centrului Universitar „Nord” din Baia Mare, coordonatorul Domeniului Teologie Ortodoxă „Justinian Arhiepiscopul” şi preşedintele comisiei centrale de evaluare a Olimpiadei, şi Pr. Lect. Univ. Dr. Marius Nechita, directorul Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Iosif Mărturisitorul” din Baia Mare, unitate şcolară care găzduieşte desfăşurarea Olimpiadei.
A urmat apoi intonarea Imnului Naţional al României, „Deşteaptă-te române”, de către Corul „Angelli” al Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Iosif Mărturisitorul” din Baia Mare, dirijat de Pr. Prof. Drd. Andrei Baboşan.
La festivitatea de deschidere oficială au luat cuvântul Conf. Univ. Dr. Vasile Timiş, inspector general în cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale, care a făcut o prezentare frumoasă şi concisă a judeţului Maramureş, cu ce are el mai interesant postat pe piedestalul istoriei naţionale, mai vechi sau mai recente, judeţ care a găzduit, în urmă cu 10 ani, prima ediţie a acestei olimpiade.
Au mai vorbit Cătălin Pâslaru, consilier în cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale şi secretarul Comisiei Naţionale de Evaluare, care a transmis mesajul ministrului educaţiei naţionale Valentin Popa, Diacon Andrei Constantin, delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Conf. Univ. Dr. Adrian Gh. Paul, prodecan al Facultăţii de Filologie, coordonatorul Domeniului Teologie Ortodoxă „Justinian Arhiepiscopul”, preşedintele Comisiei Naţionale de Evaluare, care a asigurat participanţii de obiectivitate pe parcursul concursului.
Moderatorul activităţii de deschidere a fost Pr. Prof. Florin Hoban, inspector pentru religie al judeţului Maramureş.
În încheiere, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin s-a adresat participanţilor la Olimpiada Naţională de Religie, preoţi, profesori şi elevi concurenţi, binecuvântându-i şi urându-le bun venit în judeţul de basm care este Maramureşul. Apoi le-a prezentat tinerii din Episcopie, activităţile în care sunt antrenaţi ei, prin ASCOR, ATOCEM şi asociaţiile din protopopiate, prezenţa lor în număr mare la Sfintele Liturghii de la Catedrala Episcopală şi în bisericile de enorie, purtându-şi costumul popular de o frumuseţe unică în lume. Le-a vorbit despre taina Maramureşului şi ancestralitatea sa etnică, în care „parcă a păşit Dumnezeu cu piciorul înaintea ta, sfinţind locul”. Le-a mai vorbit Preasfinţitul tinerilor despre secularizarea societăţii contemporane mondiale, despre numărul mare de tineri care părăsesc România în căutarea unei existenţe mai bune, despre copiii care se nasc în diaspora şi despre multe altele.
În încheiere, participanţii au asistat la un program de cântece religioase susţinut de Corul „Angelli” al Seminarului, dirijat de Pr. Prof. Andrei Baboşan, şi Corul „Gaudium” al copiilor şi elevilor, dirijat de Arhid. Prof. Drd. Adrian Dobreanu, un cor tânăr şi foarte bun, care a luat deja premii naţionale.
Elevii şi însoţitorii lor au mai vizitat expoziţia de artă plastică din sala „Justinian Arhiepiscopul” a Catedralei Episcopale „Sfânta Treime”, care găzduieşte lucrări din activitatea „De la Înviere la Înălţare”, ajunsă la ediţia a XVIII-a, precum şi Muzeul Episcopiei, care este găzduit în sala „Sfinţii Martiri Brâncoveni” din cea de a doua absidă a Catedralei.