• Cu maestrul muzicii tradiţionale, prof. dr. GRIGORE LEŞE
În satul Ungureni, comuna Cupşeni, într-o atmosferă efervescentă, cu multă muzică cultă inspirată din muzica tradiţională românească, sub genericul “În Lumina Învierii” – au avut loc două manifestări naţionale, de anvergură, cu participarea de excepţie a prestigiosului Cvartet: Olga Podabischi la pian, Maria Chifu fagot şi Mihaela Pletea, soprană, sub bagheta maestrului muzicii tradiţionale, prof. dr. GRIGORE LEŞE, de sorginte lăpuşeană. Locaţia aleasă pentru desfăşurarea celor două manifestări naţionale a fost Complexul turistic “Podină Resort”.
Au participat peste 1.000 de persoane venite din împrejurimi, din multe alte colţuri ale României şi de peste hotare. Într-o sală specială, deosebit de încăpătoare, au fost amenajate şi vernisate două expoziţii deosebit de apreciate de către vizitatori, cu participarea unei grupări artistice de nivel internaţional şi o alta cu ouă încondeiate („împistrite”) de un grup de femei din comuna Cupşeni. Despre expoziţia artiştilor plastici de mare valoare, prezenţi, a vorbit Ioan Marchiş, cel care a coordonat vernisajul. Dan Istrate a fost prezent în expoziţie cu trei lucrări de sculptură, două în marmură neagră şi una în marmură albă, care aparţin unui ciclu din anii 2016-2018, lucrări ce au fost inspirate din mişcările astrale, precum: “Găurile negre”, „A patra dimensiune” şi „Oscilaţia”. Viorel Marton din Dumbrava -Tg. Lăpuş a expus trei lucrări figurative în metal, delicate, antropocentrice, avînd omul ca subiect. Marian Coman s-a prezentat în această expoziţie cu o pictură mai aparte, cu personaje pe faţa cărora se poate citi ceea ce înseamnă condiţia umană. Cristian Opriş, pasionat de lumea timbrelor, a ştampilelor, a amprentelor a unei lumi pe care numai artistul poate să o vadă, a adus lucrări de certă valoare. Au „îmbogăţit” expoziţia cu lucrări remarcabile, pictorul Gheorghe Paşca şi graficianul Claudiu Cîndea.
Concertul extraordinar cu muzică cultă, inspirată din muzica tradiţională românească. • În a doua parte, a concertat Cvartetul din Bucureşti. Repertoriul cvartetului a cuprins muzică cultă, inspirată din muzica tradiţională cu piese alese, remarcabile: lieduri de George Enescu: „Eu mă duc codrul rămîne”, lieduri de Tiberiu Brediceanu: „Floricică de pe apă”. În aplauze, a urcat pe scenă GRIGORE LEŞE, care a interpretat extraordinar la fluier două doine, apoi domnia sa a spus: “Desfăşurăm primul nostru concert din anul 2018, apoi vom concerta la Festivalul internaţional “Shakespeare” de la Craiova, vom cînta la Londra, Paris, Berlin, la Scala din Milano, La Ierusalim, în SUA, iar în ţară vom mai cînta la Deva, Cluj-Napoca, Alba Iulia, Izvorul Mureşului.
Manifestarea artistică de la Ungureni nu s-ar fi putut desfăşura dacă nu s-ar fi implicat şi Andrei Kerestely, compozitor şi regizor.
Anton Petrut, Ai facut praf evenimentul pe care noi artistii am muncit ani de zile. Ai venit neinvitat! Ti-am dat texte critice si ti-ai batut joc de ele! Inventezi nume de artisti!Te rog nu ne mai deranja!
Anton Petrut ai facut praf un material pe care niste oameni geniali au muncit ani de zile!